logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerzutnik JK - modulo 256. Wyświetlacz i transkoder.

domofon1988 08 Cze 2007 22:29 2439 3
REKLAMA
  • #1 3966410
    domofon1988
    Poziom 11  
    Kurcze mam problem nauczyciel kazał mi zbudować na przerzutnikach JK modulo 256 wszystko fajnie ino ze mam problemy z podpięciem. Potrzebuje do tego modulo wyświetlacz 8 segmentowy i jeszcze transkoder co nim steruje a dokładnie 7447 no i normalnie wysiadam już :|
  • REKLAMA
  • #2 3968801
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Oczekujesz na gotowca? Wystaw na forum cokolwiek wlasnego w tym temacie, a my Ci powiem co jest dobrze, co robisz zle i jak to ewentualnie poprawic. Proponuje zaczac od zbudowania tego licznika modulo 256. Nie wiem czy moze byc cos bardziej prostego do "wymyslenia" niz licznik modulo X, gdzie X=2^n, gdzie n to liczba przerzutnikow.
    Ostatnie zdanie potraktuj jako podpowiedz dajaca Ci rozwiazanie polowy zadania.

Czy nauczyciel nie chcial raczej wyswietlacza SIEDMIO-segmentowego zamiast osmio? No chyba, ze ostatnio kropka dziesietna (DP) "robi" za segment osmy, wiec i nazwa wyswietlacza sie zmienila :-)
  • REKLAMA
  • #3 3968897
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    domofon1988
    musisz jeszcze sprecyzować w jakim kodzie ma liczyć ten licznik (BCD czy naturalnym binarnym) i w jakiej postaci wyświetlać swoje stany (dziesiętnie czy heksadecymalnie).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #4 3974013
    domofon1988
    Poziom 11  
    Ok już zrobiłem pobawiłem sie rozpisałem siatke prawdy i sie udało ale dzięki za wszystkie wpisy. Poniżej dałem schemat jak to powinno wyglądać na EWB pozdrawiam :)

Dodano po 4 [minuty]:

Oto ON :) niestety kurcze nie dałem to w tamtym poście bo coś poknociłem :P Przerzutnik JK - modulo 256. Wyświetlacz i transkoder.
REKLAMA