logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować wycie alternatora we wzmacniaczu samochodowym za 80 zł?

Pablos16 22 Paź 2003 22:27 2434 17
REKLAMA
  • #1 370991
    Pablos16
    Poziom 11  
    Cześć !

Kupiłem sobie wzmacniacz samochodowy stereo. Mam z nim problem. W głośnikach słychać wycie alternatora ! Pomyślałem sobie kosztował 80zł więc nic wielkiego nie mogłem się spodziwać. Zanjomy poradził mi żeby kupić filtr na zasilanie do tego wzmacniacza. Podłączam pod zasilanie a tu dalej to samo ! Z deczka podłamany, zauważyłem, że klijent (jestem mechanikiem samochodowym) Ma założony jakiś filtr na kable prowadzące do wzmacniacza sygnał dźwiękowy. Przekładam do siebie i zdziwiony patrze działa ! Potem jeździłem wszędzie, żeby kupić ten filtr, ale nikt tego nie ma.

Czy macie jakomś poradę ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 371028
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Filtr na przewodach z sygnałem to tylko psucie dżwieku. Lepiej dobrze odfiltrować zasialnie by po nim nie dostawały się zakłócenia do wzmacniacza. Następna sprawa to żródło, jak badziewne radio i kable do niestety tak będzie. A swoją droga to dokładając 80zł i sprzedając swoje radio można kupić znacznie lepsze, nie wymagające wzmacniacza. Ale nie wiem jakie teraz masz i jak podłączyłeś ten niewiadomy wzmacniacz, po sygnale m.cz by na wyjścia głośnikowe do radia. Podstawa to źródlo dzwięku i kable, wzmacniacz nie zawsze jest potrzebny.

SławeK
  • #4 371131
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam.
    A może odseparować masę na cinch'ach całkiem a może przez kondensatorek ?
  • #5 371190
    SlaweK
    Poziom 43  
    A tak w ogóle to zaczyna sie od odkłócenia całego auta a konkretniej zapłonu ( kondensator ), cewka, kable zapłonowe, alternator (szczotki, komutator + kondesator)

A zamiast pakowania filtrów i oddzielania mas proponuję spluwanie przez lewe ramie , jest skuteczniejsze i nie psuje dzwięku.

SławeK
  • #6 371845
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Slawek
    a co masz przeciwko oddzielaniu mas?
    W Sony np. jest to robione wewnątrz radia przy wejściach i wyjściach.
    Wojtek
  • #7 371859
    elmirr
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    proponowal bym jednak sprawdzic mase w zasilaniu czesto w autach standartowa masa w oryginalnej kostce jest kiepska....polecam do zasilania mase wziasc bezposrednio z akumulatora
  • #8 371879
    SlaweK
    Poziom 43  
    Wewnątrz, przy konstruowaniu wzmacniacza owszem, z resztą prawie każdy wzmacniacz ma oddzielone masy ale w tym przypadku mija się to z celem.

A props filtra. Nie jest wielkim problemem Wziąść śrubę M10-12 o długości ok 5-8cm założyć duże podkładki 2 szt i owinąć ją na dole papierem. Potem nawinąć na nią ile się tylko zmieści, im więcej tym lepiej drutu nawojowego ze starego transformatora, silnika itp. Drut powinien mieć conajmniej przekrój 0.7 mm a najlepiej 1-1.5mm. I wpiąć taki wynalazek w szereg z zasilaniem.
    Metoda prost, prymitywna i skuteczna.

SławeK
  • #9 372123
    Wojtek44
    Poziom 27  
    SlaweK
    Właśnie tak jak napisałeś :"prawie każdy wzmacniacz" ale Pablos16 nie napisał jaki to wzmacniacz ani jakie radio.
    Za to napisał że filtr na zasilaniu podpinał i nic natomiast filtr na kablach sygnałowych pomógł.
    A CO może być w takim filtrze?
    Dla mnie ewidentnie jest problem z prowadzeniem masy.
    Jeżeli jedna masa idzie mu zasilaniem a druga ekranem od kabli to mogą być dziwne rzeczy.
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #10 372159
    radiowiec
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Domyślam się że jak wszystko jest właczone i również silnik to wyje ale co jeśli odłaczysz w tym momencie czincze?
    Jesli jest ok to proponowałbym wyeliminowac różnicę potencjałow miedzy radiem na czinczach a wzmacniaczem -czasami pomaga owiniecie mas czinczów przy radiu przewodem i podłączenie do masy zasilania radia.
    Można też podać masę gróbą do radia tak aby nie było róznicy między masą radia a wzmacniacza .
  • #11 372251
    Pablos16
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie.

Radio jest raczej dobre. Jest to Pionner, ma troszkę lat ale jest dobre. Wzmacniacz kupiłem okazjonalnie, o mocy 2x40W. Przy wyłączonym silniku wszystko gra bardzo dobrze, ale gdy go włącze to porażka. Spróbje odseparować masę i zobacze czy będzie działało.

Pozdrawiam
  • #12 372334
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Ja mam jakiś taki filtr, co dostałem kiedyś z radiem jak kupiłem, na allegro, nie wiem czy to to o czym mówisz, ale ma 3 kable: masa, wyjście i wejście może to by zdało egzamin, w razie czego pisz na PW.
  • #13 375199
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    W tym filtrze na przewodach sygnałowych są transformatorki zapobiegające powstawaniu pętli masy.Rozdzielają galwanicznie masę
    sygnałową.Istotnie muszą być dobrej jakości,żeby nie psuły dzwięku
    i przenosiły szerokie pasmo akustyczne.
    Można zrobić sobie samemu takie coś stosując dobrej jakości trafka symetryzujące od mikrofonów estradowych (przekładnia 1:1).
    Trzeba z tym trochę pokombinować,bo jak się żle dobierze to albo basy,albo soprany będą odciente.
    Z trafkami to byłoby ostateczne rozwiązanie.
    lepiej spróbować pociągnąć grubą masę do radia podłączoną w tym samym miejscu gdzie masa wzmacniacza.
    Jeszcze należy wypróbować wyeliminować drugą pętlę masy z anteny.
    Jeżeli podczas odtwarzania wyciągniemy antenę z radia i zakłócenia znikną
    należy wstawić w przewód antenowy krótką przedłużkę,w której należy
    przedzielić ekran i wstawić kondka ceramicznego 1nF-to równierz może pomóc.
  • REKLAMA
  • #14 396912
    SLEONIAK
    Poziom 12  
    Proponuję wymienić kondesator na alternatorze i sprawa powina być z głowy
  • #15 1643217
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam.
    Mam taki problem.

Zestaw:
    Radioodtwarzacz: Pionier SL-5MPVR z wyjściem na wzmacniacz (RCA)
    Wzmacniacz: First CI-4400 1600W

Tym wzmacniaczem napędzam subwoofera ,ale na głośnik idą zbyt wysokie częstotliwości nawet po włączeniu filtru dolnoprzepustowego nie odcina ich tak jakbym chciał i wzmacniacz się szybko przesterowuje.

Chciałem jeszcze dodatkowo wytłumić te wysokie częstotliwości, więc dodałem kondensatory 47uF na wejścia wzmacniacza między masę sygnału ,a sygnał. Po dodaniu tych kondensatorów głośnik niskotonowy nawet nie drgnie. W domu sprawdzałem i chodziło OK, ale sygnałem źródłowym było wyjście słuchawkowe z laptopa. W samochodzie niestety nie działa.

Nie wiem co mam zrobić ,żeby to działało ,czy to ma coś wspólnego z odsaparowaniem mas sygnału wyjściowego z radia ,a wejściowego wzmacniacza? Jak to w ogóle zrobić?
  • #16 1643302
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    kondensator to najprostszy filtr gorno przepustowy. wiec nie ma sie co dziwic ze sub nawet nie drgnie. powiem tak: ten wzmacniacz to niezle g.... ale jesli juz go masz to trzeb cos z nim zrobic. radze kupic zwrotnice na glosnik albo zlozyc sobie jakis filtr dolnoprzepustowy i podlaczyc przed wzmakiem, na elektrodzie jest mnostwo schematow
  • #17 1643364
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    co do wzmacniacza to wiem ,że jest beznadziejny, no cóż kupiłem go jak o tym nie wiedziałem.

W załączniku dałem przykład jak ja to podpiąłem (ten u góry). On chyba tłumi wysokie częstotliwości. Ten na dole chyba obcina basy.

Wszystko by grało ,ale w domu działało dobrze.

W ostateczności zrobię aktywny filtr, ale jeśli jest możliwość przez dołączenie tylko kondensatorów to nie chce mi się zbytno go robić.
    Załączniki:
    • rys1.JPG (26.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1644786
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Wracając do głównego wątku Pablos16 sprawdź czy na gniazdach wyjściowych radia masz masę.
    Zdaża się czasem że manewrując kablami przy radiu dotknie się czasem +12V do ekranu i upali ścieżkę masową w radiu, efektem tego jest brak ekranowania czinczy.
    Istnieje jeszcze możliwość odwrotnego podłączenia kabli w przypadku zastosowania kierunkowych kabli sygnałowych.
    Sprawdź czy ekran na kablu ma przejście.
    Ostatni temat: przy zastosowaniu tanich kabli z placu trzeba sie liczyć że ekran tego przewodu nie istnieje !!! poprostu zamiast ekranu jest kilka cieniutkich żyłek idących rownolegle z żyłą gorącą.
    Coraz więcej tego badziewia jest sprzedawane niby kabel gróby "silikonowy" ale na tym koniec

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest wycie alternatora słyszalne w głośnikach samochodowego wzmacniacza stereo za 80 zł, które pojawia się przy włączonym silniku. Próby eliminacji zakłóceń poprzez zakup filtra na zasilanie nie przyniosły efektu, natomiast zastosowanie filtra na przewodach sygnałowych okazało się skuteczne, choć trudno dostępne. Dyskusja wskazuje, że źródłem zakłóceń mogą być pętle masowe, różnice potencjałów między masą radia a wzmacniacza oraz słabe ekranowanie kabli sygnałowych. Zalecane są metody takie jak: zastosowanie dławików i kondensatorów tworzących filtr dolnoprzepustowy na zasilaniu, odseparowanie masy sygnałowej (np. przez kondensator), poprawa masy zasilania bezpośrednio z akumulatora, eliminacja pętli mas z anteny, a także wymiana kondensatora na alternatorze. Proponuje się także wykonanie własnego filtra na bazie transformatorów symetryzujących (trafek mikrofonowych) do separacji galwanicznej masy sygnałowej. Wskazano, że jakość źródła dźwięku i kabli ma duże znaczenie, a tanie kable często mają słabe lub brakujące ekranowanie. W przypadku problemów z wysokimi częstotliwościami na subwooferze, kondensatory na wejściu wzmacniacza mogą działać jako filtr górnoprzepustowy, co jest niepożądane; lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zwrotnicy lub filtra dolnoprzepustowego przed wzmacniaczem. Wzmacniacz i radio powinny mieć wspólną, solidną masę, aby uniknąć różnic potencjałów i pętli masowych.
REKLAMA