logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy laser 100mW 655nm klasa IIIB nadaje się do projektora na parkiet?

DjExit 09 Cze 2007 14:19 5367 14
REKLAMA
  • #1 3967909
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Witam!, Czy taki laser jak w temacie nadawał by się do projektora laserowego? Czy wiązka nie zrobiła by krzywdy ludziom na parkiecie?
    link: http://www.allegro.pl/item203708190_czerowny_modul_laserowy_100mw_laser_plug_play.html
  • REKLAMA
  • #2 3968063
    bono13
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    To jest moduł od bolka czyli soldnego sprzedawcy no ale skoro na aukcji pisze ze czarny plastik po chwili zaczyna dymić to można wywnioskować ze po oczach ty świecić nie można bo wzrok odrazu zniszczysz, do projektora jest ok pod warunkiem że wychylana wiązka będzie przynajmniej w większość nad głowami "widzów"
  • REKLAMA
  • #3 3968222
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Każdy laser jest niebezpieczny, nawet taki który ma 3mW.
    Jest tylko kwestia jak długo ten laser świeci w jeden punkt.
    Wszystkie projektory laserowe które są dostępne na rynku nie mogą sie zatrzymać w jednym miejscu i stać. W razie awari muszą szybko zamknąć przeslonę.
    A jeśli chciało by się taki laserek podlączyć oficjalnie w klubie czy gdzieś to trzeba mieć CE oraz inne certyfikaty i atesty które są drogie.
    pozdrawiam
    sheep
  • REKLAMA
  • #4 3968253
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Rozumiem, nie chcę go podłączać "oficjalnie", w ogóle zanim nie sprawdzi mi go jakiś specjalista nie będę nim "działał" na ludzi :D Oczywiście, tak myślałem, że rozchodzi się o czas świecenia w jeden punkt, niż o moc lasera, ale chyba są jakieś graniczne dotyczące mocy, długości fali lasera które można używać do budowy projektorów laserowych. Jeśli ktoś zna takie graniczne, czy mógłby mi je przybliżyć?
  • REKLAMA
  • #5 3970084
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Projektory laserowe robi się do mocy 2W, również czerwone (widoczene dla oka) które jest bardzo mocne. 100mW wydaje się wtedy niedużą wartością.
    Polecam lektórę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic119795.html
    temat bardzo obszerny odnośnie tychże urządzeń
    pozdrawiam,
    Sheep
  • #6 3970395
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    sheeeep napisał:
    Wszystkie projektory laserowe które są dostępne na rynku nie mogą sie zatrzymać w jednym miejscu i stać. W razie awari muszą szybko zamknąć przeslonę.
    A jeśli chciało by się taki laserek podlączyć oficjalnie w klubie czy gdzieś to trzeba mieć CE oraz inne certyfikaty i atesty które są drogie. [...]
    Projektory laserowe robi się do mocy 2W, również czerwone (widoczene dla oka) które jest bardzo mocne. 100mW wydaje się wtedy niedużą wartością.
    Polecam lektórę[...]

Co za bzdury... :|
    Z palca to wyssales?
    Troche pracowalem w klubach, pracowalem sporo nad projektorami, z tematem siedze na codzien. Takich farmazonow dawno nie bylo :)

Zaden, ale to ZADEN z popularnych projektorow kompaktowych dostepnych na polskim rynku nie ma w/w zabezpieczenia. Widzialem pare razy jak mocne Kwanty z paruwatowa dioda dostaly zwiechy i walily czysta wiazka w publike. Nawet Mistique od Mediow (dosc Pro laser, chociaz sa lepsze i tansze ;) ) zawiesil sie i wiazka swiecila caly czas. Zadne z tanich laserow, made in china nie maja takiego zabezpieczenia.
    Zabezpieczenia takie widzialem tylko na laserach okolo 5W i w gore. Sa wymogiem w laserach gazowych o duzych mocach. I tam zawsze byly. W kompaktach diodowych tego nie doswiadczysz.

W klubie nie trzeba miec w zasadzie zadnych pozwolen na montowanie laserow. Polskie prawo tego nie normuje. Europejskie normy CE, i temu podobne, musza byc na kazdym sprzecie montowanym w klubie. Nie dotyczy to tylko laserow.

Max 2W w projektorach? Niby dlaczego? Skad takie info?
    Ostatnio mialem w rekach 3W salatke na CT6800. Made in china oczywiscie. 3,1W mialo - mierzylem. Podziwialem takze pokaz na 4W RGB i 2ch 10W@532nm laserach. Juz pomijam fakty pokazow na 60W rurkach gazowych - w koncu to tez projektor laserowy, jakby nie bylo.
    Pozdr.
  • #7 3971734
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    A ja dodam...
    Zasadniczo każdy laser ze standardem ILDY powinien posiadać shuter. Do tego celu dedykowane są... trzy kabelki (interlock A, B, shuter)- wystarczy je "rozewrzeć"

co do dwuwatowej herezji- http://www.arctoslaser.de/englishSite/flash6.html
    tu składaja głowice o takiej mocy w przerwach na lunch.

Jeśli chodzi o moje moduły to to nie wyrywajcie słów z kontekstu- tam pisze wyraźnie, że pali wiązka będąca w ognisku. Standardowo, w "najchudszym" punkcie ma średnice ~5mm i trzeba było by sie dobrze postarać żeby zrobiła komuś krzywde
  • #8 3972491
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    bolek napisał:
    A ja dodam...
    Zasadniczo każdy laser ze standardem ILDY powinien posiadać shuter. Do tego celu dedykowane są... trzy kabelki (interlock A, B, shuter)- wystarczy je "rozewrzeć"

No wlasnie... "powinien".. a ze nie maja, to juz chyba inna kwestia :)
  • #9 3976063
    Bohemic
    Poziom 2  
    Ja bym proponował sprawdzić czy ten moduł ma filtr podczerwieni - jeżeli tak to chyba nie ma sie co martwić o ludzi ;p
  • #10 3976155
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Bohemic napisał:
    Ja bym proponował sprawdzić czy ten moduł ma filtr podczerwieni - jeżeli tak to chyba nie ma sie co martwić o ludzi ;p

Co za pierdoły...

Jak ktoś skupi 1W mocy na małym fragmencie twojej gałki to ona aż podskoczy z radości... a potem już nic więcej ci nie "powiem".

Światło niesie energię w każdym zakresie fal i nawet po wycięciu podczerwieni może to być b.duża dawka energii.
  • #11 3976156
    bolek
    Poziom 35  
    bohemic
    Widać, tobie brak tego filtru
  • #12 3980801
    Bohemic
    Poziom 2  
    no dobra wygraliście - Ale na youtube widziałem filmik jak koleś wymontował
    filtr z wskaźnika laserowego i mógł zapałkę podpalić, a podczerwień to chyba najwięcej energii cieplnej przenosi :|
  • #13 3980833
    bolek
    Poziom 35  
    różne rzeczy, różnie absorbują różne fale. Podczerwień jest "nałatwiej" uzyskać. Większą krzywde zrobi ci np UV
  • #14 3980886
    Bohemic
    Poziom 2  
    Wiem wiem ;p promieni UV nienawidzę już bo w poniedziałek byłem nad rzeką i takowe załatwiły mnie tak że nie mogę się położyć
    :) A ogólnie co do lasera to nie byłoby najprościej w sufit wycelować?
  • #15 3980961
    bolek
    Poziom 35  
    skoro wiesz... to sie zdecyduj, UV czy IR
    (niech ktoś ukróci cierpienia i to zamknie ;/ )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania modułu laserowego 100mW o długości fali 655nm i klasie IIIB do projektora laserowego na parkiet. Uczestnicy podkreślają, że każdy laser, nawet o mocy 3mW, jest potencjalnie niebezpieczny dla wzroku, zwłaszcza jeśli wiązka jest skupiona i świeci w jedno miejsce przez dłuższy czas. W projektorach laserowych stosuje się zabezpieczenia, takie jak szybkie zamykanie przesłony (shutter) i interlocki, które zapobiegają stałemu świeceniu w jednym punkcie, jednak większość popularnych kompaktowych projektorów diodowych dostępnych na rynku, w tym modele o mocy do kilku watów, nie posiada takich zabezpieczeń. W Polsce nie ma szczególnych regulacji prawnych dotyczących montażu laserów w klubach, ale sprzęt powinien posiadać certyfikaty CE. Moduł 100mW jest stosunkowo słaby w porównaniu do profesjonalnych projektorów laserowych o mocy rzędu 2W i więcej. Istotne jest, aby wiązka była skierowana głównie ponad głowami widzów, a także by moduł posiadał filtr podczerwieni, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia oczu. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnym wpływie promieniowania UV i IR na organizm oraz o konieczności ostrożności przy użytkowaniu laserów, zwłaszcza w miejscach publicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA