logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy projektor gwiazd z laserem może szkodzić wzrokowi dziecka?

Patti89 15 Sty 2024 13:57 4986 6
REKLAMA
  • #1 20910712
    Patti89
    Poziom 2  
    Dzień dobry, potrzebuję Państwa opinii na temat zabawki z laserem. Synek dostał ostatnio zabawkę, projektor gwiazd, gwiazdy są wyświetlane przez laser. Mam wrażenie, że ten laser jest zbyt mocny i jego promienie odbijają się od sufitu. Zabawka posiada niby certyfikat ale i tak boję się, że jak synek będzie patrzeć na te gwiazdki to popsuje sobie wzrok. Proszę o Waszą opinię. Wysłałam zdjęcia, żeby Państwo zobaczyli mniej więcej jak to wygląda. Ostrzeżenie dotyczące promieniowania laserowego na białej zabawce. Zabawka w kształcie astronauty na mapie Polski, stanowiąca projektor gwiazd z laserem. Zielone i niebieskie punkty świetlne wyświetlone na suficie i ścianach w ciemnym pokoju. Zielone punkty świetlne projektorują się na ścianach i suficie pokoju, tworząc efekt gwiezdnej projekcji.
  • REKLAMA
  • #2 20910737
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    Swiatlo odbite od scian lub sufitu jest calkowicie bezpieczne.
    Ewentualne bezposrednie spojrzenie w obiektyw urzadzenia moze byc jednak szkodliwe. dlatego masz ostrzezenie na zoltej naklejce w jezyku chinenglish aby tam nie spogladac. Jesli upierasz sie aby mu te gwiazdki serwowac, to ustaw to tak aby nie mogl spojrzec bezposrednio w obiektyw.
    Ja osobiscie bym to wyrzucil, dla mnie to oglupiacz.
  • REKLAMA
  • #3 20910846
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Zgodnie z informacją ostrzegawczą jest to urządzenie laserowe klasy 2. Zgodnie z normami urządzenia tej klasy emitują światło laserowe o stosunkowo niskiej energii - ponieważ ściany mają niską zdolność odbijania światła, wiązka odbita nie powinna być szkodliwa. Natomiast zgodnie z normą światło laserów klasy 2 przy bezpośrednim patrzeniu w obiektyw wprawdzie nie powoduje natychmiastowego uszkodzenia wzroku, natomiast długotrwałe wpatrywanie się w taką wiązkę może powodować oślepienie i w dalekiej konsekwencji może nie być całkowicie obojętne dla wzroku. Nawiasem mówiąc laser w tej zabawce jest podobnej klasy co powszechnie wykorzystywane lasery we wskaźnikach dydaktycznych używanych w szkołach do wskazywania różnych rzeczy na tablicach czy ścianach. Tak więc zgadzam się z kolegą wyżej że ta zabawka powinna być bezpieczna.
    Jednak tutaj przydałaby się jeszcze jedna uwaga - żadnego światła laserowego, nawet z laserów uznawanych za bezpieczne, nie wolno obserwować przez przyrządy optyczne typu szkło powiekszające, soczewki itp. - takie przyrządy mocno skupiają wiązkę światła i może ona osiągnąć wtedy moc niebezpieczną dla wzroku.
  • #4 20910938
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Słońce było jak nas nie było nikt nie uczył mnie by na niego nie patrzeć i nie patrzyłem chyba że to był wschód lub zachód, gdy to już było rozproszone, ot logika działa w naturze ale czy też zadziała w wymysłach ludzkich, nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 20910974
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Xantix napisał:
    tutaj przydałaby się jeszcze jedna uwaga - żadnego światła laserowego, nawet z laserów uznawanych za bezpieczne, nie wolno obserwować przez przyrządy optyczne typu szkło powiekszające, soczewki itp. - takie przyrządy mocno skupiają wiązkę światła i może ona osiągnąć wtedy moc niebezpieczną dla wzroku.
    zgoda. Ale soczewka jest już w ludzkim oku. Do tego ma za zadanie skupiać promienie właśnie tam gdzie laser może najbardziej zaszkodzić, na siatkówce.
    Xantix napisał:
    ponieważ ściany mają niską zdolność odbijania światła, wiązka odbita nie powinna być szkodliwa.

Ściany tak. Ale na drodze wiązki może się znaleźć lustro lub szyba. A tu już odbicie wygląda inaczej. Oczywiście uszkodzenia wzroku w takich skrajnych przypadkach to jeden na miliony ale jest to możliwe a ja na przykład nie chciał bym by moje dziecko było tym "wylosowanym". Tym bardziej że większość chińskich certyfikatów można jedynie jako papier toaletowy użyć
  • #6 20911456
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    Patti89 napisał:
    Zabawka posiada niby certyfikat ale i tak boję się, że jak synek będzie patrzeć na te gwiazdki to popsuje sobie wzrok.
    Sama sobie odpowiedziałaś. Wątpliwości = zabawka do kosza.
    Jak chcesz uratować świat to do elektrośmieci.

Dodano po 2 [minuty]:

@Xantix lejesz wodę
  • REKLAMA
  • #7 20911501
    Patti89
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi trochę mnie to uspokoiło, ale chyba zakleję ten laser i zostawię sam projektor. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa projektora gwiazd z laserem, który może być używany przez dzieci. Użytkownicy zwracają uwagę, że światło odbite od ścian i sufitu jest zazwyczaj bezpieczne, jednak bezpośrednie patrzenie w obiektyw urządzenia może być szkodliwe. Projektor klasy 2 emituje laser o niskiej energii, co czyni go stosunkowo bezpiecznym, ale długotrwałe wpatrywanie się w wiązkę może prowadzić do oślepienia. Użytkownicy sugerują, aby unikać bezpośredniego kontaktu wzrokowego z laserem oraz rozważyć zaklejenie lasera, pozostawiając jedynie funkcję projektora. Wskazano również na wątpliwości dotyczące jakości chińskich certyfikatów bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA