Witam, kupilem sobie oto takie cos i nie wiem co to jest:) robilem to na szybko i w pierwszej chwili myslalem ze to zwrotnica do suba ale jednak to nie to:) Pomocy:)
Załączniki:
P1010360.JPG(565.59 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Witaj!
Mnie to wygląda na zasilacz-przetwornicę o mocy 10VA. Zasilanie 0-110V i wyjście 0-9V. Na zdjęciu nie widać dokładnie góry modułu. Są tam zaciski po obu stronach kondensatora. Nad nim chyba mostek prostowniczy. Zrób może jeszcze inne zdjęcia, tak aby było widać tamte elementy. A co jest na odwrotnej stronie modułu?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Napisz co jest napisane przy zaciskach, bo nie bardzo to widać na zdjęciach. Z jednej strony widać 110V (chyba napięcia przemiennego) i to, myślę jest zasilanie. Z drugiej strony tylko widoczny jest +. Czemu każesz płacić punktami za otwarcie tych zdjęć? Nie jest to przecież jakiś schemat urządzenia.
W takim razie + i - to wyjście. Patrząc na połączenia od spodu i opis na górze kostki (2*110) jest to zwykły zasilacz transformatorowy, trafo to właśnie ta kostka z opisami. Ktoś wykonał połączenie (szeregowo uzwojeń pierwotnych) tak aby mógł pracować przy zasilaniu z sieci 220V 50(60)Hz (obecnie oczywiście 230V).Uzwojenia wtórne połączono równolegle. Możesz to spróbować podłączyć do sieci zasilającej przez bezpiecznik np.: 500mA lub żarówkę np.: 25W/230V i zmierzyć napięcie wyjściowe.
Pamiętaj o zachowaniu ostrożności!