logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7V600-F: Brak sygnału na monitorze, zielona lampka się świeci, co robić?

ninemile 10 Cze 2007 10:42 2785 14
REKLAMA
  • #1 3970149
    ninemile
    Poziom 11  
    Witam kupiłem płytę Asus A7V600-F i mam problem mianowicie polega on na tym ,że poskładałem wszystko do kupy i komp nie chce odpalić tzn. na płycie zapala sie zielona lampka,wentylator na procesorze działa ale na monitorze wyświetla sie brak sygnału.Odpiąłem HDD ale dalej nic,wypiąłem pamięć również nic ,wypiąłem kartę grafiki ,nie wiem jaki sygnał dźwiękowy o błędzie wydaje komputer bo nie mam głośniczka.
    wszystkie pozostałe części na pewno sa ok ponieważ na innej płycie normalnie działają.Więc czy to jest feler płyty czy Ja coś źle robię prosze o pomoc mądre głowy :) mój sprzęt to cos takiego:
    Duron 1,6 kingston 256 333 caviar 80GB GF440 MX poprzednia płyta na ktorej to wszystko dzialalo to był ASROCK K7VT2 zasilacz jakis NO NAME 350W
    http://allegro.pl/item200879157_asus_a7v600_f_kt600_2xsata_3xddr_sound_5_1.html
    to jest ta płyta. Dodam jeszcze że w tym zasilaczu ,który posiadam nie ma takiej małej wtyczki na 4-bolce na płycie ona sie znajduje na lewo od procesora czy może to byc przyczyna calego tego bałaganu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3970174
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    ninemile napisał:
    Dodam jeszcze że w tym zasilaczu ,który posiadam nie ma takiej małej wtyczki na 4-bolce na płycie ona sie znajduje na lewo od procesora czy może to byc przyczyna calego tego bałaganu.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc

...Więc znalazłeś odpowiedź, brak tej wtyczki jest powodem twojego problemu.
  • #3 3970397
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego ninemile, manual płyty głównej, strona 2-20 punkt 5 uwaga 1.
    PS. Manual płyty głównej nie służy do podkładania pod noge od stołu.
  • REKLAMA
  • #4 3970427
    ninemile
    Poziom 11  
    jankolo dzięki za wskazówkę ale ja nie posiadam instrukcji do tej płyty wiec jak byś mógł napisać o co chodzi to bym był bardzo wdzięczny.
  • #5 3970500
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ninemile napisał:
    ja nie posiadam instrukcji do tej płyty

Google też kolega nie posiada? Wpisać w Google nazwę płyty oraz słowo manual też kolega nie wie, jak zrobić? Bez żartów!
    ninemile napisał:
    wiec jak byś mógł napisać o co chodzi to bym był bardzo wdzięczny.

Diagnoza była już postawiona. Czy kolega czyta wszystkie posty?
  • #6 3970693
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zasilacz do wymiany, czym prędzej tym lepiej... Zresztą tera i tak się komputerkiem nie pobawisz :)
  • REKLAMA
  • #8 3970905
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Tak przy okazji dodam że w linku w którym kolega ninemile podał (odnośnik do aukcji) jest wszystko co potrzebuje bowiem sprzedawca podał tam linki do wszystkich driverów oraz do manuala.... No cóż wiem że to jest niemiłe ale stwierdzam analfabetyzm wtórny i lenistwo...
  • REKLAMA
  • #9 3991106
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Mam identyczny problem z ta plyta plyta kupiona u tego samego sprzedawcy dales sobie z nia rade?
  • #10 3991173
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Płyta potrzebuje zasilania z tej 4 pinowej wtyczki, jeśli ty również nie masz w zasilaczu takowej, to nic z tego nie będzie. Po drugie, minimalny procesor do tej płyty to Duron1400, innymi słowy tylko cpu na jądrach Palomino, Barton, Thorton oraz T-bred działają. Wszelkie Morgany itp. nie i koniec, oczywiście można zmienić bios, aby było ok, jednak aby tego dokonać trzeba ruszyć na odpowiednim procku.
  • #12 3992152
    iron64
    Poziom 41  
    W tym wypadku wydaje się, że jakiś komponent odmawia działania.
    Zrób tak, zostaw tylko procka z chłodzeniem na płycie i odpal sprzęt, powinien piszczeć o braku grafiki/ramu. Jeśli tak będzie to wiesz co dalej?
    A zasilacz masz jakiś inny? Bios resetowałeś?
  • #13 3993416
    brajek
    Poziom 19  
    dobra ok ale nie moge znalezc miejsca na wpiecie glosnika od biosu na plycie widze wystepuje buzer a obok brak pinow w zlaczu gdzie sa oznaczenia na podpiecie glosniczka od biosu myslalem ze buzer jest odpowiedzialny za sygnalizacje z biosu jak to z tym glosniczkiem jest.
    iron64 jak piszesz zrobilem zadnej sygnalizacji z biosu nie slychac a jesli chodzi o reset biosu wyjme baterie podtrzymujaca i zobaczymy.
  • #14 3993459
    iron64
    Poziom 41  
    Ten buzer jest wystarczający, on daje znaki (lub nie daje, co też jest znakiem). W tym wypadku wskazuje na padniętą płytę lub procesor.
  • #15 3993695
    brajek
    Poziom 19  
    procek 100% sprawny inne podzespoly takze sprawdzane na innym kompie,napisalem juz do sprzedawcy zobaczymy co napisze.

Kupilem paste termoprzewodzaca jak radzil sprzedawca przesmarowalem procka i o dziwo zaczal dawac komunikaty w biosie 1 dlugi 3 krotkie wyglada na blad karty graficznej a moze sie myle podmienie karte grafy z innego kompa i zobaczymy.

Karta grafiki podmieniona reakcja kompa bez zmian :(

Plyta odeslana do sprzedawcy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z płytą główną ASUS A7V600-F polega na braku sygnału na monitorze mimo świecącej zielonej lampki i działającego wentylatora procesora. Użytkownik złożył zestaw z procesorem Duron 1,6 GHz, pamięcią Kingston 256 MB DDR333, dyskiem Caviar 80 GB oraz kartą graficzną GF440 MX, zasilany przez zasilacz no name 350W bez 4-pinowej wtyczki zasilania procesora. Brak tej wtyczki 4-pinowej (znajdującej się obok procesora) jest kluczową przyczyną problemu – płyta wymaga dodatkowego zasilania CPU, bez którego nie uruchomi się poprawnie. Minimalny procesor kompatybilny z tą płytą to Duron 1400 na rdzeniach Palomino, Barton, Thorton lub T-bred; procesory Morgan wymagają modyfikacji BIOS-u. Po podłączeniu 4-pinowej wtyczki i wymianie pasty termoprzewodzącej pojawiły się sygnały dźwiękowe BIOS-u (1 długi i 3 krótkie), wskazujące na błąd karty graficznej. Próba podmiany karty graficznej nie rozwiązała problemu. Zasilacz Codegen 300W może być niewystarczający, co sugeruje konieczność jego wymiany. Brak głośniczka do sygnalizacji BIOS-u utrudnia diagnozę, jednak wbudowany buzzer daje podstawowe sygnały. Ostatecznie płyta została odesłana do sprzedawcy z powodu podejrzenia uszkodzenia. Wskazane jest korzystanie z instrukcji obsługi płyty dostępnej online oraz upewnienie się, że wszystkie wymagane złącza zasilania są podłączone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA