logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po włączeniu ASUS A7V880, Athlon XP 1700+, Fortron 200W - zasilacz?

riger 21 Sie 2006 10:20 1641 16
REKLAMA
  • #1 2936633
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam!
    Posiadam następujący zestaw:
    plyta gl: ASUS A7V880
    procek: Athlon XP (thoroughbred-B) 1700+
    RAM: 256mb kingmax
    zasliacz: Fortron 200W
    Podzialalem sobie na tym sprzecie 3 dni. Dzisiaj rano probuje odpalic komputer a tutaj takie cos:
    -Odpalam zasilanie (brak obrazu, nic nie wysiwetla)
    -Nastepuje reset (podczas startu moje COMBO "pompuje" powietrze po czym stwierdzilem ze komp sie zresetowal)
    -Nic nie wysiwetla i stoi.
    Teraz siedze na "malym" kompie, a "duzy" stoi obok. Mysle ze trafno diagnoza bedzie zasilacz. Plyta i procek raczej sprawne, na plycie swieci sie zielona dioda co wskazuje na to ze wszystko OK.
    Czy moglibyscie potwierdzic moje tezy? Niedlugo chce wymienic to zasilke na fortrona 400W.
  • REKLAMA
  • #2 2936652
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Skoro podejrzewasz zasilacz, to nie wiem dlaczego jeszcze nie zrobiłeś pomiarów napięć pod obciążeniem. Wykonaj je.

Uruchom komputer w konfiguracji: zasilacz + płyta + procesor i sprawdź czy się uruchomi. Jednocześnie nasłuchuj kodu błędu z głośniczka systemowego. Powinien to być błąd pamięci, co zidentyfikujesz tu:
    http://www.bioscentral.com/
    Następnie dokładaj po kolei pamięć, grafikę, itd.
  • #3 2938560
    riger
    Poziom 24  
    Komputer w podstawowej konfiguracji nie startuje (plyta+RAM+grafa+procek), dalej to samo. Speaker nie wydaje zadnych dzwiekow. Na innej zasilce dzieje sie to samo.
  • #4 2938939
    Figi
    Poziom 37  
    Kolega albo mnie nie rozumie, albo nie chce zrozumieć... Proszę jeszcze raz uważnie przeczytać mój poprzedni post.
  • REKLAMA
  • #6 2939041
    Figi
    Poziom 37  
    jacknn napisał:
    tak czy inaczej zasilacz cienizna[...]
    Bardzo proszę nie obrażać dobrej i powszechnie cenionej marki zasilaczy :!:
  • REKLAMA
  • #7 2939858
    riger
    Poziom 24  
    Kol. Figi, akurat te stare modele fortronow do najlepszych nie nalezaly. Z dokladaniem juz sie bawilem, za kazdym razem cicho. Odpalilem w takim konfigu jak kazales i potem rzeczy dokladalem, dzisiaj ide sprawdzic osoby ktora ma podobny sprzet.
  • REKLAMA
  • #8 2940087
    Figi
    Poziom 37  
    riger napisał:
    Kol. Figi, akurat te stare modele fortronow do najlepszych nie nalezaly.[...]
    Nie zgadzam się. Poza tym nie podałe kolega modelu, tylko moc.
    riger napisał:
    [...]Z dokladaniem juz sie bawilem, za kazdym razem cicho.[...]
    Jeśli w podanej przeze mnie konfiguracji jest cicho, to nie ma sensu nic dokładać :arrow: uszkodzenie procesora, płyty lub zasilacza.

Nadal nie zrobił kolega pomiarów napięć, a wypowiada się o jakości zasilacza.
  • #9 2940568
    riger
    Poziom 24  
    Kol. ten fortron smiga na tym kompie na ktorym teraz siedze, mysle ze nie ma sensu robic pomiarow. Model zasilki to: FSP200-60GI
  • #10 2940660
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Zgadzam się z kolegą Figi, jeśli jest możliwość to proponuje sprawdzić procesor na innej płycie, istnieje też możliwość że wysypał się bios w tedy objawy są podobne i należy stworzyć dyskietkę boot-ującą z procedurą awaryjną powinna być opisana na stronie producenta, wgrać nowy bios, jeśli nie pomoże to najprawdopodobniej płyta lub procesor są padnięte.
  • #11 2941089
    Figi
    Poziom 37  
    Skoro kolega nie odpowiada na pytania, to trudno liczyć na pomoc...
  • #12 3349000
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Odświeżę ten temat bo mam prawie podobny problem z tą płytą. Też mam płytę Asus A7V880 z procesorem Athlon XP 2600+ ( Barton ), pamięci 2 X Kingston PC 2700, karta graficzna ATI Radeon 8500, dysk SATA 200Gb, zasilacz ModeCom 350 W.
    Kasują się ustawienia biosu i co ciekawe jeszcze na dodatek nie jest wykrywany dysk SATA. Pomaga odłączenia zasilania do płyty i potem dysk jest wykrywany.
    Nie jest to problem baterii ani kondensatorów. Czytałem na innych forach że w tych płytach to częsty problem ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Nie wydaje mi się aby był to problem BIOSU tzn. oprogramowania.
    Dodam że wszystkie elementy tego zestawu na płycie Asus A7V600-X działają bez problemu.
    Może to być problem samej kości BIOSU albo ogólnie problem zasilania.
    Wszystkie napięcia są OK sprawdzałem miernikiem to znaczy że zasilacz jest dobry.
    Nie wiem za co się zabrać, może ktoś podpowie co jeszcze mogę sprawdzić?
  • #13 4090774
    matisblu
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam!
    Identyczny problem mam ze swoją płytą A7V880 z Athlonem 2500Xp czasem uruchamia się normalnie a czasem zgłasza reset biosu, mam wgrany najnowszy bios dla tej płyty. Zasilacz zmieniłem i kilka dni było dobrze a teraz życie wróciło do normy :(. Znacie może rozwiązanie tego problemu?
    Gorąco Pozdrawiam
  • #14 4091065
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Problemy z tą płytą prawdopodobnie dotyczą kiepskiego wykonania. W zimie dość często resetował się bios w mojej płycie a od momentu gdy zrobiło się ciepło wszystko działa bez zarzutu.
  • #15 4091100
    Irenacs
    Poziom 11  
    Nasuwa mi się myśl, że może być problem z baterią (akumulatorem) na płycie. Może nie trzyma, a może jakoś dziwnie się rozładowuje i bios nie jest podtrzymywany.
    Może być to błąd producenta (projektanta) płyty.
    Pobawiłabym się wymieniając podzespoły całego kompa po kolei, tak jak radzi Kol. Figi.
    Miałam kiedyś taki dysk twardy, który zawieszał chipset płyty i wszystko działo się bardzo losowo.
    Jako że miałam do dyspozycji trzy kompy podobnej generacji więc porobiłam podmianki i namierzyłam dysk.
    Był na gwarancji i producent lekko się zdziwił.
    Czy karta graficzna jest sprawna? Co do RAM-u to nie zawsze bios daje sygnały gdy jest uszkodzony (lub gniazdo na płycie), a objawy mogą być podobne.
  • #16 4091331
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    riger:
    Mam nadzieje ze kolega spróbował po prostu zresetować bios poprzez wyjęcie bateryjki i zwarcie jej podstawki?
    Uprzedzam pytanie: Podstawkę zwiera sie dla usprawnienia tej operacji - po prostu wyjęcie baterii nie zawsze działa! (chyba ze jest wyjęta na kilka minut)
    Oczywiście ta operacja powinna być wykonana na odłączonym zasilaniu komputera (FIZYCZNIE odłączonym).
  • #17 4091399
    riger
    Poziom 24  
    Koledzy, ja to pisalem prawie rok temu ;) Aktualnie mam lepszy sprzet.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu po włączeniu komputera z płytą główną ASUS A7V880, procesorem Athlon XP 1700+ oraz zasilaczem Fortron 200W (model FSP200-60GI). Objawy to brak sygnału wideo, reset komputera i brak dźwięków z głośniczka systemowego. Wstępna diagnoza wskazuje na możliwą usterkę zasilacza, jednak testy z innym zasilaczem dają ten sam efekt, co sugeruje problem z płytą główną lub procesorem. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięć pod obciążeniem oraz uruchamianie komputera w minimalnej konfiguracji (płyta + procesor + RAM + grafika) z nasłuchiwaniem kodów błędów BIOS. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwego uszkodzenia BIOS-u płyty, konieczności resetu BIOS-u poprzez wyjęcie baterii i zwarcie podstawki, a także potencjalnych problemów z baterią podtrzymującą ustawienia BIOS. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z płytą ASUS A7V880, w tym kasowanie ustawień BIOS i problemy z wykrywaniem dysków SATA, co może wskazywać na wady konstrukcyjne płyty lub uszkodzenia elementów elektronicznych. Wskazane jest testowanie podzespołów na innych płytach oraz wymiana zasilacza na mocniejszy (np. Fortron 400W) w celu wykluczenia problemów z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA