logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować TomTom Mobile 5 na Nokia 6230i? Krok po kroku

ZAPI 11 Cze 2007 13:05 2764 8
REKLAMA
  • #1 3973549
    ZAPI
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam nokie 6230i jeszcze nie mam modułu do komunikacji GPS ale chyba kupie moduł noki

chciałbym sie dowiedzieć dokłądnie jak krok po kroku zainstalowac oprogramowanie

sciagnąłem tomtom mobile 5 skopiowałem na karte przez czytnik ale to mi nie działą

jak mam to w grać czy potrzebuje kabla( jesli tak to czy musi byc oryginalny kabel do noki i jakie oporgramowanie do tego kabla ) nie robiłem tego wczesniej wiec chciałbym zeby mi to ktoś prosto i jasno wytłumaczył z góry dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #2 3973580
    szpryczek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    To masz problem bo telefon nie jest na sybianie i możesz zapomieć o nawi.
  • #3 3973588
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    www.naviexpert.pl poczytaj o nawigacji, ale odbiornik gps musisz kupić aby to działało.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 3975970
    MovilCom
    Poziom 12  
    mysle ze nie mozliwe jest wyswietlenie mapy na wyswietlaczu tak malej rozdzielczosci........
    No niby mozliwe ale co chcesz widziec na tym wyswietlaczu, nazwe ulicy czy ulice ????
    Zmien fona na n70 (to chyba najtanszy symbian z wielkim wyswietlaczem co sobie radzi z tomtomem)

Dodano po 2 [minuty]:

ZAPI napisał:
    Witam mam nokie 6230i jeszcze nie mam modułu do komunikacji GPS ale chyba kupie moduł noki

chciałbym sie dowiedzieć dokłądnie jak krok po kroku zainstalowac oprogramowanie

sciagnąłem tomtom mobile 5 skopiowałem na karte przez czytnik ale to mi nie działą

jak mam to w grać czy potrzebuje kabla( jesli tak to czy musi byc oryginalny kabel do noki i jakie oporgramowanie do tego kabla ) nie robiłem tego wczesniej wiec chciałbym zeby mi to ktoś prosto i jasno wytłumaczył z góry dzięki ;)

Co do modulu noki lepszy(duzo tañszy) jest dla przykladu RoyalTek RBT-2110 (Sirf III)
  • #5 3983910
    ZAPI
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hmm prosiłem o porade jak to zainstalowac a nie ze mam zmienic telefon taki mądry to ja też jestem

powiedzcie jak to zainstalowac

zalezy mi na komendach głosowych a nie dokonca na samym ogladaniu ulic

pomoze mi ktos w tym czy tylko bedziecie mi mówic na jaki mam zmienic tel bo to juz wiem:D
  • REKLAMA
  • #6 3984057
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    na tym telefonie nie da rady odpalic tomtoma, jedynie jak npisal poprzednik to www.naviexpert.pl, tom tom jest przystosowany do pracy z systemami symbian (i nie tylko) a ten model telefonu nie posiada symbiana, pomocne mogo sie okazac strony www.symbianos.pl lub www.6630.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 3993486
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    na jave jest tez bezplatny navi4all a mapy sciaga na komore za pomoca gprs i czesto wywala bledy no nie wiem przynajmniej u mnie nie za bardzo to smiga uzywa ktos tego?
  • #8 3993677
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    ja polecam tanią niezawodną motorole a920 lub a925 w cenie dobrego nadajnika gps na blothot.
  • #9 3993738
    ganz1
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    na tym fonie pójdzie płatny naviekspert http://naviekspert.pl/ i bezpłatny nav4all http://www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/pol/index.php
    pierwszy lepszy ale płatny choć ten drugi tez fajny.
    W obydwu przypadkach dochodzi opłata za połączenie GPRS:(
    Nie wychodzi to dużo ale musisz się z tym liczyć.
    Za to dużym plusem jest dokładność i aktualność szczególnie w naviekspercie.
    Wybór należy do Ciebie

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6230i nie obsługuje systemu Symbian, co uniemożliwia instalację i uruchomienie TomTom Mobile 5, który jest przeznaczony dla telefonów z Symbianem. Instalacja oprogramowania na karcie pamięci bez odpowiedniego systemu nie działa. Do korzystania z nawigacji GPS konieczny jest odbiornik GPS, np. moduł Nokii lub tańszy RoyalTek RBT-2110 (Sirf III). Alternatywnie można rozważyć inne aplikacje na Javę, takie jak Navi4All, choć działają one mniej stabilnie i wymagają połączenia GPRS, co generuje dodatkowe koszty. Polecane są też telefony z Symbianem i większym ekranem, np. Nokia N70, lub modele Motorola A920/A925 z wbudowanym GPS. Do przesyłania oprogramowania na telefon zwykle potrzebny jest kabel, najlepiej oryginalny, oraz dedykowane oprogramowanie do komunikacji z telefonem, jednak w przypadku 6230i instalacja TomTom Mobile 5 jest technicznie niemożliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA