logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić nowy zasilacz 20V 3,25A do laptopa - grzanie i dźwięki

seba_wroclaw 11 Cze 2007 16:02 5091 2
REKLAMA
  • #1 3974048
    seba_wroclaw
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Mam taki problem:
    Nowy zasilacz do laptopa 20V 3,25 A grzeje się (trudno mi ocenić czy normalnie) i wydaje dźwięki (piski i szmery w zaleażności od obciążenia podobnie jak buczenie i piszczenie świetlówki jednak trzeba przyłożyć ucho do obudowy aby wszystko usłyszeć).
    Zasilacz jest klejony.
    Chcąc go zareklamować w serwisie muszę mieć coś konkretnego a nie to, że mi coś piszczy lub buczy zwłaszcza, że pewne dźwięki i grzanie są dopuszczalne dla tego typu urządzeń.
    Jednak aby nie bagatelizować objawów uprzejmie prosze o pomoc w znalezieniu odpowiedzi jak powinienem przeprowadzić pomiar napięcia i prądu aby stwierdzić ich prawidłowe wartości?
    Rozbieranie zasilacza lub laptopa odpada ze względu na plomby i gwarancje.
    Czy taki zasilacz może zostać uruchomiony bez obciążenia?
    Np. Zasilacz jest na stałe podpięty do sieci 220V a w razie potrzeby podłączam się z laptopem do wtyczki OUTPUT "na żywca".
    Nigdy tak nie robiłem ale z tego co widziałem to większość użytkowników laptopów tak robi a przecież i wtedy zasilacz wydaje dźwięki choć bardzo słabe- napięcie na wyjściu przedcież jest.
    Jaką procedurę pomiarową należy zastosować aby odczytać wartości napięcia i prądu odpowiednie dla tych, które podaje producent?
    (Czym obciążać zasilacz przy pomiarze, lub jak interpretować faktycznie zmierzone wartości?)

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie,
    seba
  • REKLAMA
  • #3 3974394
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    seba_wroclaw napisał:

Czy taki zasilacz może zostać uruchomiony bez obciążenia?
    Np. Zasilacz jest na stałe podpięty do sieci 220V a w razie potrzeby podłączam się z laptopem do wtyczki OUTPUT "na żywca".
    Nigdy tak nie robiłem ale z tego co widziałem to większość użytkowników laptopów tak robi a przecież i wtedy zasilacz wydaje dźwięki choć bardzo słabe- napięcie na wyjściu przedcież jest
    Może, ale lepiej tak nie robić.

Można zmierzyć napięcie na wyjściu bez obciążenia, jednak taki pomiar jest mało wiarygodny.

Opisane objawy są normalne, jeśli piszczenie/syczenie nie jest głośne, laptop normalnie działa a obudowa się nie topi to jest ok. Zasilacz może się bardzo rozgrzewać podczas pracy, w cieplejsze dni nawet do ponad 50*C, nie jest to nic niezwykłego.
REKLAMA