logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób sprawdzić czy zasilacz jest w pełni sprawny ?

hodzio 27 Mar 2009 14:05 10028 2
  • #1 6339808
    hodzio
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A ja mam troszkę inne pytanie, jak sprawdzić czy zasilacz działa prawidłowo?
    Na starym zasilaczu działy mi się różne szopki, między innymi nie ładowała się bateria. Napięcia na wtyczce 19,25v (bez obciążenia), choć na obudowie zasilacza podano 18,5v. Zakupiłem nowy zasilacz i laptop działa jak należy ładuje jak trzeba. Jak fachowo sprawdzić stary zasilacz, bo ewidentnie jest jakoś walnięty, dodam, że kabel przy wtyku jest lekko złamany i napięcia są w odpowiednim położeniu kabla, ale nawet w dobrym położeniu kabelka nie ładował baterii.

Moderowany przez mat_ed:

Post wydzieliłem jako osobny temat.

• #2 6339951
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    Witam wez zarowke nawet choinkowa i zobacz czy swieci twoj zasilacz moze dawac napiecie ale pradowo moze byc nie wydajny
  • #3 6340070
    hodzio
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dodam jeszcze, że sprawdziłem nowy zasilacz, ten daje jedno napięcie 18,5v, a drugie z wewnętrznego bolca 6v z kawałkiem.

Problem ze starym zasilaczem rozwiązany, tkwił on w załamanym kablu przy wtyku w laptopie. Przetarł się tak paskudnie, że środkowa żyła 7V odpowiadająca za ładowanie baterii całkowicie się przetarła, środkowa żyła 19V odpowiadająca za zasilanie lapka zwarła się ze środkową i w ten sposób z 7V zrobiło się 19V i laptop świrował oraz bateria się nie ładowała. Zakupiłem już wtyk z kawałkiem kabla za 10pln i usterka będzie usunięta (będę miał dwa zasilacze :) )
REKLAMA