logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do 31-pasmowego analizatora widma na laptopie z kartą Realtek

fis 11 Cze 2007 17:46 3422 9
REKLAMA
  • #1 3974314
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam !

Zajmuję się akustyczną obsługą imprez (koncertów). Myślę o zaopatrzeniu się w analizator widma, a wiem że zadanie to mógłby wykonywać laptop, który nidawno zakupiłem. Jaki program (programy) może realizować funkcję 31-pasmowego analizatora? Interesują mnie nazwy i ewentualnie przybliżone ceny soft'ów przeznaczonych do tego celu, no i oczywiście gdzie można je zdobyć? Czy karta dźwiękowa "realtek", w którą wyposażony jest mój laptop, jest wystarczająca, aby wykonać pomiary akustyczne do moich celów?

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3974346
    matelko
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Myślę, że karta realtec'a którą masz w laptopie nie będzie odpowiednia np. z tego względu, że mikrofony pomiarowe są mikrofonami pojemnościowymi wymagającymi zewnętrznego zasilania. Będziesz potrzebował zewnętrznej karty (z interface'm USB lub FireWire) mogącej dostarczyć zasilania Phantom. Dobre i tanie kart robi M-Audio (np. MobilePre).
    Do tego trzeba dokupić mikrofon pomiarowy. Ja używam takiego firmy Beyerdynamic, ale Behringer też ma taki w swojej ofercie i sprawuje się on bardzo dobrze.
    Co do oprogramowania to fajnym narzędziem jest SIA SmaartLive.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3974461
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    matelko napisał:
    Myślę, że karta realtec'a którą masz w laptopie nie będzie odpowiednia np. z tego względu, że mikrofony pomiarowe są mikrofonami pojemnościowymi wymagającymi zewnętrznego zasilania. Będziesz potrzebował zewnętrznej karty (z interface'm USB lub FireWire) mogącej dostarczyć zasilania Phantom. Dobre i tanie kart robi M-Audio (np. MobilePre).
    Do tego trzeba dokupić mikrofon pomiarowy. Ja używam takiego firmy Beyerdynamic, ale Behringer też ma taki w swojej ofercie i sprawuje się on bardzo dobrze.
    Co do oprogramowania to fajnym narzędziem jest SIA SmaartLive.

Całkowita racja, ale ja jeszcze dodam, że znakomity a nie tak strasznie drogi mikrofon pomiarowy produkuje dbx...
    http://www.musicstore.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/MusicStore-MusicStoreShop-Site/en_EN/-/EUR/ViewProductDetail-Start;pgid=?SKU=PAH0001801-000&ProductUUID=0&JumpTo=OfferList
  • Pomocny post
    #4 3974541
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Ja mogę polecić program http://www.trueaudio.com/ - kosztuje 100 dolarów. Co do karty to w programie robisz najpierw kalibrację jej i miksera łącząc wejście z wyjściem i nierówności w paśmie karty nie wpływają zasadniczo na wynik pomiaru. Samą kartę sprawdź programem http://audio.rightmark.org/
  • REKLAMA
  • #5 3974607
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Pisząc o karcie "realtek" miałem na myśli taką konfigurację, że na wejście LINE karty, podam sygnał z wyjścia mixera na którym pracuję np. DIRECT - przy wejściu obsadzonym mikrofonem pomiarowym.
    Bardziej chodzi mi o to, czy wspomniana karta nie wprowadzi zbyt dużych błędów przy pomiarze.
    A jeśli chodzi o SIA SmaartLive, to czy posiada on generator szumu?
  • REKLAMA
  • #7 3976475
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    fis napisał:
    Pisząc o karcie "realtek" miałem na myśli taką konfigurację, że na wejście LINE karty, podam sygnał z wyjścia mixera na którym pracuję np. DIRECT - przy wejściu obsadzonym mikrofonem pomiarowym.
    Bardziej chodzi mi o to, czy wspomniana karta nie wprowadzi zbyt dużych błędów przy pomiarze.
    A jeśli chodzi o SIA SmaartLive, to czy posiada on generator szumu?

Może wprowadzić Ci duże niezgodności w pomiarze, gdyż te karty nie mają zbyt dużego odstępu od szumów (przy dużym gainie duży błąd pomiaru). Poza tym mikrofon pomiarowy trzeba zasilić, a karty realtec tego nie posiadają (napięcia Phantom) ;) SIA SmaartLive posiada generator szumów...
  • #8 3976994
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Ropniak napisał:
    Może wprowadzić Ci duże niezgodności w pomiarze, gdyż te karty nie mają zbyt dużego odstępu od szumów (przy dużym gainie duży błąd pomiaru). Poza tym mikrofon pomiarowy trzeba zasilić, a karty realtec tego nie posiadają (napięcia Phantom) ;) SIA SmaartLive posiada generator szumów...

IMHO nawet najlichsze karty mają >50dB S/N a przy pomiarze charakterystyki zazwyczaj wystarczy nam skala 30-40dB. Poziom wejścia ustawia sie na -10dB peak i tyle filozofii. Zasilanie mikrofonu można zrobić przecież z miksera i wyjść auxem pre. Największym problemem w laptopie bywa jego siejący zasilacz dlatego mierzyć trzeba raczej na bateriach.
  • #9 3978389
    Bohenek
    Poziom 11  
    A czy można użyć jako mikrofon pomiarowy wkładki WM-61A?
  • #10 3978894
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Dobra to tak ponieważ sam mam taki analizator od roku to się wypowiem ;p

Sygnał podkradasz z miksera. Więc problem phantoma znika...
    Jeśli twój stół nie dodaje nic od siebie ;/

Notebook realtek na początek wystarczy.
    Najlepiej mieć zewnętrzną bo nie odbiera śmieci z środka notebooka !! To jest bardzo ważne. Bo u mnie pomimo osobnego ekranowania karty dźwiękowej w notebooku były z tym problemy.

Software
    Ponieważ jestem linuxowcem zastosowałem sterowniki alsa i do tego analizator widma alsa/jack.
    Mam go na dysku moge załączyć.
    Zaznaczam max poziom dynamiki. Dokładność skali. Ilość kanałów z których jest pobierany sygnał.
    I ... działa :)
    I mam więcej niż 31 punktów !

Podsumowanie tematu

✨ Do realizacji funkcji 31-pasmowego analizatora widma na laptopie z kartą dźwiękową Realtek konieczne jest uwzględnienie ograniczeń sprzętowych. Karta Realtek nie posiada zasilania Phantom, które jest wymagane przez mikrofony pomiarowe pojemnościowe, dlatego do pomiarów akustycznych zaleca się użycie zewnętrznej karty dźwiękowej USB lub FireWire z zasilaniem Phantom, np. M-Audio MobilePre. Mikrofony pomiarowe polecane w dyskusji to Beyerdynamic, Behringer oraz dbx. W kwestii oprogramowania wskazano programy takie jak SIA SmaartLive (posiada generator szumu), Spectra Plus oraz True Audio (koszt około 100 USD). Kalibracja karty dźwiękowej jest możliwa poprzez połączenie wejścia z wyjściem, co minimalizuje wpływ nierówności pasma karty na pomiary. Pomiar z użyciem karty Realtek może być obarczony błędami ze względu na niski odstęp sygnału od szumu, zwłaszcza przy wysokim wzmocnieniu. Zasilanie mikrofonu można realizować z miksera, eliminując problem braku Phantom w karcie Realtek. W praktyce sygnał do pomiaru można pobierać z wyjścia miksera, co redukuje problemy z zakłóceniami. Dla użytkowników systemu Linux polecany jest analizator widma oparty na sterownikach ALSA i JACK, oferujący więcej niż 31 pasm. Warto również zwrócić uwagę na wpływ zasilacza laptopa na jakość pomiarów i preferować pracę na baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA