logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcie wyjściowe w zasilaczu 25kV z transformatorem ferrytowym - przyczyny?

kaerb 11 Cze 2007 18:53 1260 4
REKLAMA
  • #1 3974451
    kaerb
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Buduję sobie zasilacz wysokonapięciowy i mam problem z podwyższeniem napięcia. Ale po kolei:
    Układ jaki zbudowałem czyli zasilacz 12 do 25V + ograniczenie prądowe działa znakomicie. Do tego mini falownik na tl 494 i dwóch parach tranzystorów bd911 i 912 też bez zarzutu, wypełnienie 50% f=40kHz.
    No i nieszczęsny transformator - 5 zw. pierwotne 5100 wtórne, rdzeń na 40kHz i mizerne 2kV na wyjściu.. dodam że pomiaru dokonuje dzielnikiem rezystancyjnym ale wcześniej wyskalowanym przy 40kHz żeby nie było przekłamań w przekładni.
    Jaki może być powód tak niskiego napięcia po stronie wtórnej? trafo na pewno jest sprawne..
  • REKLAMA
  • #2 3974814
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Spróbuj zmniejszyć częstotliwość generatora i sprawdz czy napięcie się podwyższa (ustaw na 16,5kHz)
  • REKLAMA
  • #3 3974867
    kaerb
    Poziom 12  
    zmienilem na wszelki wypadek jak napisałeś ale nic.. rdzeń raczej napewno 40 kHz
    btw
    dopiero jak uziemię jeden koniec wtórnego i prawie zetknę ze sobą ziemię i drugi koniec to mogę pociągnąć łuk ale to raczej prądowy a nie napięciowy bo odrazu działa ograniczenie prądu, jak dam je na max do wali prąd 8A..
  • REKLAMA
  • #4 3974993
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    A w jaki sposób chcesz mieć wysokie napięcie skoro nie uziemiłes wtórnego?
    Z końca WN względem GND bedziesz miec wysokie napięcie na wtórnym jak je uziemisz... prąd w powietrze nie chętnie "ucieka"...Wrzuć schemat...
  • #5 3975304
    kaerb
    Poziom 12  
    wysokie napięcie przemienne, między końcami wtórnego... nie we wszystkich układach wn trzeba uziemiać jedną końcówkę wtórnego:P
    Niskie napięcie wyjściowe w zasilaczu 25kV z transformatorem ferrytowym - przyczyny?
REKLAMA