logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Neon '95 - gaśnie w korkach, wysoka temperatura, brak iskry

aron71 12 Cze 2007 11:14 2094 11
REKLAMA
  • #1 3976613
    aron71
    Poziom 2  
    jestem posiadaczem chryslera neona z 95 roku mam go już rok i nagle pojawil się problem z którym nie mogę sobie dać rady. jeżdżąc trasą jest ok ale w momęcie gdy zaczynają się korki auto zaczyna łapać wysoką temperature i poprostu gaśnie jest częsciowy brak iskry odpala ale przerywa pracuje na 2 lub 3 cylindrach i gaśnie ale wystarczy że odczekam 15 minut trochę ostygnie i znów można jakiś czas jechać jest to dość dziwny obiaw bo pojawia się i znika. paliwo dostaje bo jak kręce rozrusznikiem to strzela w wydech.może ktoś miał taki przypadek i coś wie na ten temat. bo w lato to sobie nie pojeżdże po warszawie w korkach.

Moderowany przez Błażej:

Pisz z zachowaniem zasad interpunkcji i innych zasad językowych!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3977319
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    co to znaczy ze sie przegrzewa? Płyn sie gotuje?
    Sprawdz:
    1. wentylator chłodnicy + drożność układu,
    2. ilość płynu chłodniczego,
    3. czujnik załączający wentylator
    4. ew. czujnik wału, lub hall, + cewka (nie wiem co tam masz w tym wynalazku)
  • #3 3984707
    aron71
    Poziom 2  
    jeżeli chodzi o to przegżewanie to poprostu silnik pracuje w temperatuże 90-110 stopni wentylator działa dobrze i studzi go ale jadąc w korku wentylator pracuje prawie non stop płyn jest drożność dobra. ktoś już mi mówił o czujniku wału i tym co nazywa się hall ale nie mam pojęcia gdzie jest ten czujnik i jak wygląda hall jak mógł bym prosić o krótki opis miejsca gdzie jest ten czujnik i co to ten hall bo może znam to pod inną nazwą. Czekam na wiadomość i dzięki

Moderowany przez Błażej:

Błędy ortograficzne, brak wielkiej litery, interpunkcja w ilościach śladowych... Ostrzeżenie za niechlujną pisownię!

• REKLAMA
  • #4 3989295
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Wymien chlodnice na wieksza.........
    Tak na powaznie to co ma hall(czujnik walu korb.) wspolnego z temperatura silnika?Jest goraco to wentyl pracuje caly czas w miescie,temp.tez normalna bo pracuje pod cisnieniem a temperatura wrzenia plynu jest wieksza niz wody
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 3989938
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    teoretycznie może miec, bo kolega pisze że ma problemy z iskrą. Może byc tez cos z cewką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3990090
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Najprawdopodobniej padł moduł zapłonu sie przegrzewa lub czujnik położenia wału. Dość częsta usterka szczególnie w autkach z gazem
  • #7 3990246
    milejow

Poziom 43  
    Tam nie ma modulu zaplonu,najczesciej jak padnie czujnik walu to auto gasnie na amen.Odczytac kody,za kolejnosc zaplonu i wypadanie zaplonow odpowiada czujnik walka rozrzadu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 3991267
    aron71
    Poziom 2  
    panowie rozmawiałem z kilkoma mechanikami i większość podejrzewa czujnik położenia wału ponieważ istnieje coś takiego co nazywamy przegrzewaniem i wtedy może być chwilowa utrata iskry na zapłonie za kilka dni będziemy wiedzieć bo biorę się za swoje autko.A co do Pana milejow hall to nie czujnik położenia wału tylko czujnik spalin regulujący mieszankę paliwa i powietrza.Dzięki za dobre rady szczególnie dla pana Carding. Panowie na pewno puszczę notatkę po zakończeniu naprawy.Sory za błędy.
  • #9 3991455
    milejow

Poziom 43  
    Gratuluje wiedzy,,hall to czujnik spalin regulujacy mieszanke paliwa i powietrza,,Jesli to teoria pana mechanikow,to juz widze jak auto bedzie smigac(na lawecie)
    Dla wiadomosci pana ARON-czujnik spalin to popularna sonda lambda
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 3991473
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3991503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz Chryslera Neona z 1995 roku zgłasza problem z gaśnięciem silnika podczas jazdy w korkach, któremu towarzyszy wysoka temperatura i częściowy brak iskry. Silnik osiąga temperaturę 90-110°C, wentylator chłodnicy działa prawidłowo, a układ chłodzenia jest drożny. Problem pojawia się okresowo, silnik pracuje nierówno na 2-3 cylindrach i gaśnie, po ochłodzeniu można kontynuować jazdę. Wskazano na możliwą usterkę czujnika położenia wału korbowego (czujnik wału) lub modułu zapłonowego, które mogą się przegrzewać i powodować chwilową utratę iskry. Dyskusja wyjaśnia, że czujnik Hall nie jest czujnikiem położenia wału, lecz sondą lambda regulującą mieszankę paliwowo-powietrzną. Zalecane jest odczytanie kodów błędów oraz sprawdzenie cewki zapłonowej. Wymiana chłodnicy na większą została odrzucona jako nieskuteczne rozwiązanie, gdyż temperatura pracy silnika jest w normie, a problem dotyczy raczej układu zapłonowego niż chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA