logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kontrolka akumulatora nie gaśnie po wyłączeniu silnika

farciarz1 13 Cze 2007 17:51 5516 6
REKLAMA
  • #1 3980946
    farciarz1
    Poziom 11  
    Witam!

Zakupiłem niedawno fiata ducato 2.5D, rok produkcji to koniec 1996. Od samego początku mam dziwny problem. Po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyków, ciągle świeci się kontrolka akumulatora. Po uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie i się nie zapala podczas jazdy. Gdy silnik osiąga wysokie obroty ładowanie jest dobra, jednak przy mniejszych obrotach jest słabo ładowany. W czym może być problem?

Popraw temat, Regulamin pkt 11. <Błażej>
  • REKLAMA
  • #2 3980970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3980981
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Sprawdź czy na D+ ten zacisk od kontrolki po odłączeniu przewodu ma napięcie jak tak to dioda + alternatora ma przebicie zaporowe i zobacz czy akumulatora nie rozłądowuje się przez noc (sprawdź czy na postoju alternator pobiera jakiś prąd)
  • REKLAMA
  • #4 3983139
    farciarz1
    Poziom 11  
    niestety się rozładowuje się :/ właśnie chciałem gdzieś pojechać i mi samochód nie zapalił :(
  • REKLAMA
  • #5 3984221
    mario1982
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    dioda prostownicza padnięta..........
  • #6 5408584
    maxpaynemm
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Panowie mam ten sam problem tylko że w Polonezie z 1997r. Po całkowitym wyłaczeniu silnika i kluczyków nie gaśnie mi kontrolka ładowania. Akumulator się rozładowywuje przez noc :( Wymieniłem już Szczotkotrzymać z modułem prostowniczym (o ilę się nie mylę to chyba jakoś tak się nazywa) ale niestety nadal świeci sie kontrolka :(
    Czy to oznacza uszkodzenie jakiejś diody w alternatorze???

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe Fiat Ducato 2.5D z 1996 roku po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyków kontrolka akumulatora pozostaje zapalona, a akumulator rozładowuje się podczas postoju. Po uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie, a ładowanie jest prawidłowe przy wysokich obrotach, natomiast przy niskich obrotach ładowanie jest niewystarczające. Przyczyną problemu może być uszkodzony prostownik lub dioda prostownicza w alternatorze, co powoduje przebicie zaporowe i ciągłe pobieranie prądu z akumulatora na postoju. W podobnym przypadku w Polonezie z 1997 roku wymiana szczotkotrzymacza z modułem prostowniczym nie rozwiązała problemu, co potwierdza uszkodzenie diody w alternatorze jako prawdopodobną przyczynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA