logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby na czyszczenie wyswietlacza LCD w telefonach

radko_ 13 Cze 2007 21:27 14395 17
REKLAMA
  • #1 3981741
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam

Chcialbym poznac wasze sposoby na czyszczenie wyswietlaczy lcd po serwisie telefonu.

Jakim plynem? (prosze podawac nazwe, firme, gdzie mozna go zakupic)
    Jakim materialem wycieramy? (prosze podac gdzie mozna to nabyc)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3981780
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam!
    Nie wiem czy jest to profesjonalny sposob ale ja uzywam preparatu do czyszczenia powierzchni ekranu monitorow itd. Ma on kosytencje pianki. Wycieram sciereczka z mikrofibry
    Pozdrawiam!
  • #3 3982249
    kemot_81
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ściereczka z optyka, taka jaką dołączają do okularów, bez żadnej chemii.Takie ściereczki są dołączane do niektórych telefonów np t630.
  • #4 3982268
    MultiGSM
    Poziom 11  
    witam

warto jest tez uzyc tasmy klejacej Scotch'a jest ona o tyle dobra ze sciaga wszelkie zbbrudzenia nie pozostawiajac tlustych plam.

pozdrawiam
  • #5 4134730
    D12
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jak spytałem o to kuzyna to polecił mi pastę do zębów :D. Ale nie wiem czy to skuteczna metoda.
  • REKLAMA
  • #6 4134850
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    D12 napisał:
    Jak spytałem o to kuzyna to polecił mi pastę do zębów :D. Ale nie wiem czy to skuteczna metoda.

powodzenia z pastą :) kup sobie zwykłą szmateczkę od optyka i bedzie git bez kombinowania żadnego
  • #7 4134854
    KERIMONN
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    na allegro była taka pasta kiedyś,nie wiem czy jeszcze jest,kosztowała 3 zł.Bardzo dobra.

Dodano po 6 [minuty]:

Pasta do zębów może porysować wyświetlacz,nie polecam.
  • REKLAMA
  • #8 4134903
    D12
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Cytat:
    powodzenia z pastą :) kup sobie zwykłą szmateczkę od optyka i bedzie git bez kombinowania żadnego

W mojej Motoroli mpx220 to chyba nie wystarczy ma mocno wniknięty bród głównie są to ślady klawiwszy. A czy izopropylen coś też może zdziałać.
  • #9 4134986
    KERIMONN
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Może,sprobować można na kawałeczku.Powinien bród rozpuścić.
  • #10 4135009
    zenek213
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!!!
    płyn do szyb
  • #11 4135056
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Płyn do szyb. Pomyśl trochę.
    Zwykła mikrofibra za 4 zł. i izopropanol na trudniejsze zabrudzenia. Zwykłe ślady napraw (od paluchów)- chuchasz, kilka razy ściereczką i się świeci.
  • REKLAMA
  • #12 4136056
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    D12 napisał:
    Cytat:

W mojej Motoroli mpx220 to chyba nie wystarczy ma mocno wniknięty bród głównie są to ślady klawiwszy. A czy izopropylen coś też może zdziałać.

mówimy o wyświetlaczach czy szybkach obudowy ??
    To dwie różne sprawy !
  • #13 4136074
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    MultiGSM napisał:
    witam

warto jest tez uzyc tasmy klejacej Scotch'a jest ona o tyle dobra ze sciaga wszelkie zbbrudzenia nie pozostawiajac tlustych plam.

pozdrawiam

To jest bardzo dobry sposób na zbieranie kurzu. Odciski i reszta juz gorzej. Szmatki działają do czasu zabrudzenia potem rysują powierzchnie.
  • #14 4137225
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Zdaję mi się, że mówimy o wyświetlaczach, nie o szybkach ;).

Ja stosuję spirytus salicylowy w "spray'u", tzn. w plastikowej buteleczce po lakierze do włosów + nakrętka z pompką psikającą :D. Tak spryskany wyświetlacz poleruję bardzo miękkim papierem toaletowym albo ręcznikiem papierowym, jak zostaną jakieś "kudły" to przyklejam pasek taśmy samoprzylepnej, po czym ją odklejam. Czasami nawet jak zostaną takie "kudły" to je poprostu zdmuchuję.
  • #15 4137303
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    co do szybki to najlepiej pasta polerska tempo itd. A na wyświetlacz ściereczka :)
  • #16 4137606
    dyzio88
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    witam ja używam do wyświetlaczy i szybek płyn do mycia szyb a wycieram to wacikami kosmetycznymi lub ręcznikiem papierowym
  • #17 4160588
    Piecziwo
    Poziom 11  
    Moim zdaniem najlepsze są ściereczki do optyki.
    Trzeba je jednak wymieniać co jakiś czas bo tracą swoje własciwości i zużyte mogą niszczyć czyszczone powierzchnie.
    W przypadku trudniejszych zabrudzeń spryskuję LCD metyoksypropanolem (większość preparatów do TFT, LCD itp) a w skrajnych przypadkach izopropanolem. Nie polecam czyścić LCD jakimikolwiek rodzajami papieru, bibuły itp - rysują.
  • #18 4164794
    martingie
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja takze plyn do mycia szyb,recznik papierowy wbrew pozorom nie rysuje,no i sprezone powietrze

Podsumowanie tematu

✨ Do czyszczenia wyświetlaczy LCD w telefonach po serwisie poleca się stosowanie specjalistycznych preparatów do ekranów monitorów o konsystencji pianki, które można wycierać ściereczką z mikrofibry. Alternatywnie używa się ściereczek optycznych, takich jak dołączane do okularów lub niektórych telefonów (np. Sony Ericsson T630), które nie wymagają chemii. Na trudniejsze zabrudzenia zaleca się izopropanol lub metyoksypropanol, stosowane ostrożnie, najlepiej na małym fragmencie ekranu. Płyny do mycia szyb są również popularne, wycierane wacikami kosmetycznymi lub ręcznikiem papierowym, który wbrew pozorom nie rysuje powierzchni. Taśma klejąca Scotch może służyć do usuwania kurzu i drobnych zanieczyszczeń bez pozostawiania tłustych śladów. Nie zaleca się stosowania pasty do zębów ze względu na ryzyko porysowania ekranu. Do czyszczenia szyb obudowy można używać past polerskich typu Tempo. Ważne jest unikanie papieru, bibuły i zużytych ściereczek, które mogą rysować powierzchnię LCD. Sprężone powietrze pomaga w usuwaniu kurzu. Różnicę należy robić między czyszczeniem samego wyświetlacza a szybki ochronnej obudowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA