logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie panela LCD. W jaki sposób i czym to robić?

stempel72 15 Sie 2006 11:14 6196 9
REKLAMA
  • #1 2917069
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    W jaki sposób i jakimi środkami czyścić panel LCD, tak żeby wyglądał jak nowy, czyli bez smug. Klienci odbierający sprzęt z naprawy mają takie właśnie wymagania, a dostępne środki niestety nie dają pożądanego efektu. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2917150
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Używam preparatu w sprayu Screen-Clene AF, nie zawierającego alkoholu.
  • REKLAMA
  • #4 2917172
    Sebastian_cisowa
    Poziom 11  
    Witam
    Pracuje w serwisie elektronicznym i my używamy do czyszczenia monitorów i telewizorów LCD środka o nazwie "Sprint" oraz "screen TFT" środki te bardzo dobrze czyszczą i nie pozostawiają smug
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2919903
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Używam płynu do mycia okien (bez amoniaku), szczególnie do matryc LCD.
    Zbyt dużo naoglądałem się skutków "specjalnych" środków do czyszczenia LCD i kineskopów, aby ryzykować.
    Jestem daleki od tego by twierdzić, że wszystkie specjalne środki są złe.
    Z pewnością są też bardzo dobre, ale o ewetualnej szkodliwości można się przekonać po dłuższym stosowaniu, wtedy jest zbyt późno.
  • #7 3468951
    stempel72
    Poziom 20  
    Doszedłem do wniosku, że najlepsza jest specjalna ściereczka do czyszczenia luster w kserokopiarkach lekko zwilżona przegotowaną wodą. Efekt jak z fabryki, zero rozmazań czy innych śladów.
  • #8 3469780
    Teleplanek
    Poziom 14  
    Moja technika jest nastepująca:moge uzyc kazdego psikadelka do okien tylko rzecz jest w czyms innym

papier (nawet toaletowy) , 1 suchy i jeden popsikany

najpierw mokrym i od razu suchym... jak bedziesz chwile chocby czekam to beda zamazania.... cm po centymetrze i wyglada jak nowy i to bez wydawania kaski:)
  • #9 3472709
    stempel72
    Poziom 20  
    Dokładnie tak samo robie tylko wodą, a te ściereczki do ksero to są właśnie papierowe, tylko nie pylą.
  • #10 3474635
    shaun_bejker
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja osobiście używam "Screen Cleaning Spray" (bez alkoholowy) firmy esselte z serii dataline - jest super, czyści dokładnie i nie pozostawia smug + ściereczki z fibry.

Podsumowanie tematu

✨ Do czyszczenia paneli LCD zaleca się stosowanie środków nie zawierających alkoholu, które nie pozostawiają smug i nie uszkadzają powierzchni matrycy. Popularne preparaty to Screen-Clene AF, Sprint, Screen TFT, Clean Window (stosowany w formie piany) oraz Screen Cleaning Spray firmy Esselte z serii Dataline. Jako alternatywę wskazuje się także płyn do mycia naczyń Ludwik rozcieńczony wodą oraz płyny do mycia okien bez amoniaku, które dobrze sprawdzają się szczególnie na matrycach LCD. Ważna jest technika czyszczenia: używanie dwóch ściereczek – jednej zwilżonej środkiem, drugiej suchej, oraz szybkie wycieranie powierzchni bez pozostawiania wilgoci. Specjalne ściereczki do czyszczenia luster w kserokopiarkach, lekko zwilżone przegotowaną wodą, również dają efekt bez smug i rozmazań. Unika się stosowania papieru toaletowego ze względu na pylenie, natomiast papierowe ściereczki bezpyłowe są akceptowalne. Podsumowując, skuteczne i bezpieczne czyszczenie paneli LCD wymaga odpowiedniego środka oraz właściwej metody aplikacji, co pozwala uzyskać efekt „jak z fabryki” bez smug i uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA