logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WRT54GC i Edimax PS-3207U do drukowania przez Wi-Fi?

Golota074 14 Cze 2007 10:58 2885 9
REKLAMA
  • #1 3982912
    Golota074
    Poziom 11  
    Witam!
    Problem dotyczy polaczenia a dokladniej konfiguracji polaczenia tych urzadzen tak aby komputery korzystające z Wi-Fi drukowaly za pomoca print servera podlaczonego do routera.

Po podlaczeniu print servera do routera i po zainstalowaniu oprogramowania program dolaczony do edimaxa (Server Manager 3.8.40 widac na zdjeciu) wykrywa drukarkę wpieta pod jeden z portow print servera. Uruchamiam np.Ms Word i probuje wydrukowac strone, w opcjach drukowania widze drukarke, strona zostaje do niej przeslana i .... na tym sie konczy, nie wiem co jest nie tak drukarka nie drukuje. Prosze o pomoc poniewaz sieciowiec ze mnie marny.
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować Linksys WRT54GC i Edimax PS-3207U do drukowania przez Wi-Fi? Server Manager.JPG (145.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3983940
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jak zainstalowałeś drukarkę na komputerze ?
  • REKLAMA
  • #3 3986163
    Golota074
    Poziom 11  
    Zainstalowalem ja za pomoca opcji "dodaj drukarke" i wybralem z listy wskazujac podczas instalacji port edimaxa, w ktory jest ona podpieta.
  • #4 3992692
    Kadis
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Ten PrintServer ma dodatkowy programik do konfiguracji , w którym trzeba wskazać porty na których będzie pracowała drukarka.
    Dokładnie nie pamiętam ale chyba programik ten nazywa się "REMOTE PORT" ,czy jakoś tak.

Pozdrawiam cześć
  • REKLAMA
  • #5 3995181
    Golota074
    Poziom 11  
    Port jest wskazany w Remote Ports..... niestety dalej nic :(
  • REKLAMA
  • #6 3995360
    mbo
    Podaj dokładnie jak jest ustawiony ten port ?
  • #7 3998428
    Golota074
    Poziom 11  
    Ustawienia portu....
    Zadnych ustawien portu nie robilem, nawet pojecia nie mam jak to zrobic, z mojej strony wygladalo to tak:
    Wpielem Print Serwer kabelkiem ethernetowym w Router naszej sieci radiowej.
    Drukarke wpielem w port printservera nr 2.
    Na jednym z komputerow zainstalowalem oprogramowanie printservera. Program Server Manager 3.8.40 wykryl mi drukarke, ktora bez problemu zainstalowalem. Drukarka jest widoczna i wyszczegolniona w wykazie dostepnych drukarek w opcji 'Drukuj...' puszczam wydruk i po jakis 10 min mam komunikat ze wystapil blad i drukowanie nie powiodlo sie.
    Zastanawiam sie czy problemu nie stwarza router?Moze to w nim powinienem cos zmienic,wprowadzilem w linksys w :MAC Filter; mac adres print servera ale i tak to nic nie dalo.
    Wyczytalem ze print server mozna konfigurowac za pomoca przegladarki tak jak routera tylko inny adres : 192.168.2.2 = nie laczy sie.
    Oprucz tego nasza siec radiowa wymaga klucza i moze po wprowadzeniu klucza sieciowego w printserver problem zniknie.?
  • #8 3999596
    Kadis
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    A próbowałeś zmienić IP PrintServera na coś z innego np 19..168.1.1

Pozdrawiam cześć.
  • #9 4002077
    mbo
    W routerze nie musisz nic ustawiać - przy komunikacji z print serverem bierze udział tylko wbudowany switch, ewentualnie AP.

Podaj jakie masz IP na:
    - komputerze
    - routerze

Print server musi mieć IP z tej samej klasy.
  • #10 4005088
    Golota074
    Poziom 11  
    Adres IP 84.40.188.145 - podaje mi stronka http://twojeip.wp.pl
    a po wpisaniu winipcfg podaje mi: 192.168.1.102

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji połączenia print servera Edimax PS-3207U podłączonego do routera Linksys WRT54GC, aby umożliwić drukowanie z komputerów korzystających z Wi-Fi. Print server jest wykrywany przez oprogramowanie Server Manager 3.8.40, a drukarka podłączona do portu print servera jest widoczna w systemie. Jednak po wysłaniu zadania drukowania dokument nie jest realizowany, a po dłuższym czasie pojawia się błąd. Użytkownik zainstalował drukarkę poprzez dodanie jej i wskazanie portu print servera, jednak nie dokonał konfiguracji portów w programie Remote Ports, co zostało zasugerowane jako konieczne. Próbowano również zmienić adres IP print servera, aby był w tej samej podsieci co router i komputer (192.168.1.x), gdyż domyślny adres 192.168.2.2 nie odpowiadał. Wskazano, że router nie wymaga specjalnych ustawień, gdyż komunikacja odbywa się przez wbudowany switch/AP. Użytkownik ma adres IP komputera 192.168.1.102, natomiast print server powinien mieć adres z tej samej klasy sieci. Dodatkowo sieć Wi-Fi jest zabezpieczona kluczem, który może wymagać konfiguracji w print serverze. Problem najprawdopodobniej wynika z nieprawidłowej konfiguracji adresu IP print servera oraz portów w oprogramowaniu do zarządzania print serverem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA