logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja głośności, barwy tonu na mikrokontrolerze

adammruk 14 Cze 2007 16:57 2073 8
REKLAMA
  • #1 3984035
    adammruk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam.Zrobiłem sobie wzmacniacz ostatnio i chciałbym dodać do niego regulację barwy tonu oraz głośności.Nie byłoby problemu gdyby nie to, że chciałbym to zrobić przy pomocy jednego pokrętła - takiego z rolki od myszki (enkoder chyba? - nie jestem pewien). No i zastanawiam się jak zrobić tą regulację. Zastanawiałem się nad cyfrowymi potencjometrami, ale jak zobaczyłem ceny to mi się odechciało.Myślałem też nad DSP, są droższe ale mam do nich dostęp ale nie wiem jak je programować.

Ma ktoś jakiś pomysł? Może na AVR, '51 czy ADuC(ma dużo przetworników analogowo-cyfrowych)?

pozdr adammruk
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3985418
    adammruk
    Poziom 16  
    Jejku, facet ten układ spadł mi z nieba!Dziękuje bardzo - dokładnie o takie coś mi chodziło.Masz może jakieś doświadczenie z sterowaniem tego układu?Może jakieś ciekawe aplikacje?

pozdr adammruk

Dodano po 24 [minuty]:

Zauważyłem że są tam nóżki takie jak BASS_R, BASS_LO, MIDDLE_LO itp. Do czego one służą?Czy wystarczy tam podpiąć kondensatory i sterować wszystkim przez i2c?Mółbym prosić o objaśnienie funkcji pinów?Są tam schematy ale nie bardzo je rozumiem.
  • REKLAMA
  • #4 3985911
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Do poprawnej pracy "zaszytych" w strukturze tego układu filtrów konieczne są zewnętrzne układy RC. Wystarczy odwzorować zamieszczony w nocie katalogowej układ i na pewno nie będzie problemów z jego pracą.
    Poszukaj na Elektrodzie, było sporo podobnych rozwiązań z już gotowymi procedurami sterującymi, a jak dobrze poszukasz np w dziale DIY to znajdziesz gotowce ;)
  • #5 3987416
    adammruk
    Poziom 16  
    Czyli muszę podłączyć wszystko jak na schemacie TEST CIRCUIT, i tylko SDA i SCL do procesora, WE i WY?

Dodano po 17 [minuty]:

A mógłbym prosić o jakieś linki?Dziwne ale google nic nie ma...

Edit:Znalazłem schematy na układzie TDA7318, jest trochę droższy ale
    jest więcej informacji o nim.
  • REKLAMA
  • #6 3989132
    krzemowy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Bawiłem się kiedyś swego czasu układem LM4832, też jest bardzo sympatyczny :) Szkoda tylko że nie ma selektora wejść. Nawiasem - National produkuje kilka układów zbliżonych konstrukcyjnie do LM4832, można jeszcze coś powybierać.
  • #7 3990981
    PitersonX
    Poziom 12  
    Witam,

Swego czasu często stosowałem TDA8424 (I2C), który sterowałem AT89C4051 z 2x16LCD i trzema switchami. Gorąco polecam.

Pozdrawiam serdecznie
  • #8 3995660
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Poszukaj na elektrodzie informacji na temat kitu z Nowego Elektronika 135-K. On jest zbudowany właśnie na TDA7318.
  • #9 3996289
    adammruk
    Poziom 16  
    dexter_86, już znalazłem:) Ale dzięki.

O efektach pracy, a będą one w przyszłym tygodniu najwcześniej będe dawać znać.

Pozdr adammruk

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji regulacji głośności i barwy tonu w wzmacniaczu za pomocą jednego pokrętła enkodera, sterowanego mikrokontrolerem. Rozważano użycie cyfrowych potencjometrów, jednak ich koszt okazał się zbyt wysoki. Zaproponowano zastosowanie układu TDA7431, który oferuje cyfrową regulację barwy i głośności przez interfejs I2C, a do poprawnej pracy wymaga zewnętrznych filtrów RC podłączanych do dedykowanych nóżek (np. BASS_R, BASS_LO, MIDDLE_LO). Wskazano na konieczność podłączenia sygnałów SDA i SCL do mikrokontrolera oraz WE i WY do wzmacniacza. W dyskusji pojawiły się także inne układy, takie jak TDA7318 (droższy, ale z większą dokumentacją), TDA8424 (sterowany przez AT89C4051), LM4832 oraz zestaw z Nowego Elektronika 135-K oparty na TDA7318. Użytkownik poszukuje prostego i ekonomicznego rozwiązania do cyfrowej regulacji parametrów audio z wykorzystaniem mikrokontrolera AVR, '51 lub ADuC z wbudowanymi przetwornikami ADC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA