logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja głośności. Budowa wzmacniacza z 2x50W na TDA2030.

kiler129 19 Sie 2006 23:56 2240 12
REKLAMA
  • #1 2932821
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Buduje wzmaka z 2x50w na TDA2030 i zastanawiam sie jak zrealizowac regulacje glosnosci.
    Tzn. wiem ze umiescic ja przed wzmakiem ale jest problem - do wyboru mam tylko 3 potki - 10kΩ, 50kΩ i 100kΩ :|
    I mam problem jak zrobic zabyu gdy zejde do polowy zakresu nie bylo dalej pusto :|
    Dlaczego mam tylko te 3 ? - ano dlatego ze chce potka cyfrowego :D

Ktos ma jakis pomysl ?
  • REKLAMA
  • #2 2933334
    przemek2f
    Poziom 15  
    do regulacji siły głosu stosuje sie najczesciej potki 2x47k wiec ten 50k powinien byc ok jesli jest stereo, chyba ze potrzbujesz regulacji kanałów odzielnie to straczy zwykły 50k

ps. do regulacji siły głosu stosuje sie potki logarytmiczne upewnij sie ze te cyfraki takie sa.
  • #3 2934211
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    kiler129 napisał:

Dlaczego mam tylko te 3 ? - ano dlatego ze chce potka cyfrowego :D

Ktos ma jakis pomysl ?

O co konkretnie Ci chodzi?:D
  • #4 2934278
    przemek2f
    Poziom 15  
    domyslam sie ze chodzi o potki cyfrowe dallasa ds1803 czy cos w tym stylu
  • REKLAMA
  • #5 2934345
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 667
    a może by zastosować TDA7315 jako przedwzmacniacz i jako regulator siły głosu?
  • #6 2934507
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeszcze innym rozwiązaniem jest zastosowanie układu TDA1524A , który ma regulacje siły głosu barwy i balansu napięciowo, tzn. że sygnały m.cz. nie przechodzą bezpośrednio przez potencjometry, bo te służą jedynie do zmiany wielkości napięcia i są monofoniczne, a regulują np. wzmocnienie w obu kanałach jednocześnie.
  • #7 2935129
    Poziom 34  
    wybór jest duży, ale z pewnością największe możliwości całe urządzenie będzie miało z cyfrowym przedwzmacniaczem sterowanym z mikrokontrolera, trzeba tylko umieć go zaprogramować... :)
  • REKLAMA
  • #8 2935205
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Obawiam się, że autor nie poradzi sobie z tym ostatnim rozwiązaniem. Niech się jednak wypowie. Osobiście poleciłbym to rozwiązanie na TDA1524A, ale tam potrzebne są 4 potencjometry monofoniczne 100K, a on tylu nie ma.:cry:
  • #9 2936215
    kiler129
    Poziom 27  
    Niechce robic z wzmaka komputera z 5 mikrokontrolerami i fura bajerow.
    Ma byc poprostu wzmacniacz, mala i dyskretna linijka led i cyfrowy potencjometr (chce dorobic pilota :D)

Co do tych ukladowa to nadaja sie do regulacji sily glosu bo wiele osob je stosuje, kosztuja po ok. 4zl szt. a sa idealnym rozwiazaniem.
    Dalbym zwykly potek i sie nie chlastal z nadmierna elektronika ale nie moge znalezc potka z silnikiem aby byla mozliwa regulacja pilotem, coprawda widzialem 1 monofoniczny za 20zl ale to przegiecie :|

p.s. Co to sa te potki logarytmiczne czy jakos tak ?
    p.s.2 - jesli napisalem cos glupiego to wybaczcie bo jestm po imprezce i jestem do tgego chory :P
  • REKLAMA
  • #10 2936222
    Poziom 34  
    pilot...
    wzmacniacz wcale nie musi być komputerem, a jeden mały mikrokontroler będzie konieczny, żeby sterować pilotem :)
    ale zdaje się, że miałeś już styczność z mikrokontrolerami więc powinieneś sobie poradzić, to chyba najprostrze wyjście
    a program nie jest trudno napisać, można chyba też znaleźć gotowe programiki sterujące przedwzmacniaczem, jak coś to mogę pomóc przy pisaniu :D
    potencjometr logarytmiczny, taką ma charakterystykę, że najpierw opór między nożkami a-b rośnie powoli i z miarę kręcenia w prawo coraz szybciej, poprostu zbliżona charakterystyka logarytmiczna 1, 10, 100, 1000 itd
    takie potencjometry stosuje się właśnie do regulacji głośności, żeby w miarę płynnie (dla ucha) regulować.
  • #11 2936232
    kiler129
    Poziom 27  
    Czy ja wiem czy do pilota trzeba mikrokontroler :|
    Co do znajomosci mikro kontrolerow to liznolem i mam ich po dziurki [cenzura] ...
    Niechce tego komplikowac, chce zrobic cps taniego, zgrabnego i bez zbednych bajerow :D
    Moze powiecie ze pilot zbedny ale jak jakis [cenzura] podejdzie i podkreci niepotrzebnie to pilocikiem mozna podregulowac :D
    Zreszta sam niewiem czy nie zrezygnowac z pilota :|
    Nigdzie nie moge znalezc prostego schmeatu :(
  • #12 2936740
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Są proste schematy, a skoro tylko chcesz regulować siłę głosu, to jeszcze upraszcza sprawę. Co do potencjometru mono z silnikiem, to mozna sterować wtedy siłę głosu w obu kanałach, ale pod warunkiem, że użyjesz jakiegoś przedwzmacniacza sterowanego napięciem. To sa spreawy dość proste do realizacji, chociaż sam nigdy czegoś takiego nie potrzebowałem.
    Dziś poszukam ci siłę głosu na pilota, bez żadnych mikrokontrolerów, procesorów, programów, etc. Po co komplikować sobie sprawy proste. :D
  • #13 2937074
    Poziom 34  
    może nawet znajdzie się jakiś scalak, który reagowałby na pilota i do tego zmieniał głośność ale pewnie będzie miał na stałe zapamiętane komendy pilota i reagował tylko na pilot, któego sam akceptuje :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji regulacji głośności w wzmacniaczu 2x50W na układzie TDA2030 z wykorzystaniem cyfrowego potencjometru. Standardowo do regulacji siły głosu stosuje się potencjometry logarytmiczne o wartościach około 50kΩ, które zapewniają płynną zmianę głośności dostosowaną do percepcji słuchu. Autor poszukuje rozwiązania umożliwiającego sterowanie potencjometrem pilotem, co wyklucza tradycyjne potencjometry mechaniczne. Proponowane są układy scalone takie jak TDA7315 lub TDA1524A, które oferują regulację głośności, barwy i balansu napięciowo, eliminując bezpośrednie przejście sygnału przez potencjometry. Rozwiązania z cyfrowymi potencjometrami (np. Dallas DS1803) wymagają mikrokontrolera do sterowania pilotem, co autor chce ograniczyć ze względu na prostotę i minimalizm projektu. Wskazano, że prostsze schematy z regulacją napięciową i potencjometrem z silnikiem mogą być alternatywą, jednak znalezienie gotowego, prostego schematu do sterowania pilotem bez mikrokontrolera jest trudne. Potencjometry logarytmiczne są kluczowe dla naturalnej regulacji głośności, a cyfrowe rozwiązania dają możliwość zdalnej kontroli, lecz kosztem większej złożoności układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA