logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IP 4200 - Jak zmusić drukarkę do akceptacji zamienników tuszy?

Talibanczyk 15 Cze 2007 13:38 6901 13
REKLAMA
  • #1 3986666
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam jak moge zrobic zeby drukarka mi czytala tusze (zamienniki) przelozylem chipy z oryginalnych tuszow i tusze mi mrugaja z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3987014
    DarekBen
    Poziom 2  
    Też szukam rozwiązania tego problemu. Jak cos znajdziesz to pisz.
  • REKLAMA
  • #3 3987261
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Naciśnij guziczek Resume
  • #4 3992318
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    mowisz o przycisku.. tym do wciagania papieru oznaczonym trujkątem ??? - naciskalem go chyba z pol godziny i kompletnie nic :( - a chipy sa ok.. podobny problem mialem rownież z ip3200 :? coś robie zle tylko nie wiem co
  • REKLAMA
  • #6 3997409
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Przy przekładaniu chipów trzeba czasem nad nimi troszeczkę popracować. U znajomego zadziałało dopiero, gdy podkleił pod nie kawałki jakiegoś plastiku, żeby bardziej odstawały.
  • REKLAMA
  • #7 4016414
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    to już druga drukarka... ip 4300 gdzie przełożenie nie działa - dlaczego :/ - przecież w necie wszyscy trąbią ze to działa - co jest grane :/ moze coś robię zle..

jest dostępny reseter chipów - albo coś w tym stylu??
  • #8 4498451
    patrone
    Poziom 2  
    chip zostal zlamany przez firme cartridgeworld.de, czyli jest jedna ozliwosc resetowania chipa. dzwonilem tam zeby sprzedali taki resetter, niestety niema takiej opcji.

czy nikt sie niespotkal z jakim programem lub jakoms metodomzeby zresetowac chipy??
  • #9 4619853
    adas12000
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam !
    z tego co wiem wiem jeszcze nie słyszałem o żadnych reseterach do chipów w tych drukarkach (ip4200/4300, itp). moim zdaniem, żadnych reseterów nie będzie, ponieważ te drukarki działają bez resetowania chipów! przy przekładaniu chipów trzeba być naprawdę ostrożnym - to delikatne ustrojstwa. ja zmieniłem w swojej drukarce ok. 50 razy cały komplet kartridźy (firma poligraficzna) chipy trzena delikatnie usunąć z orginalnego tuszu i przykleić je tak samo (za pomocą taśmy dwustronnej) do zamiennika. Kartridźe należy wymieniać po jednej sztuce, a nie np. 3 szt. za jednym razem !!!!! miałem kilka razey tak, że chciałem wymienić 2-3 szt za jednym razem i zdarzały się problemy !!! po wymianie zaczynamy drukować - powinien pojawić sie komunikat, o możliwości odłączenia funkcji wskaźnika poziomu tuszu, trzeba przytrzymać przez 5-8 sek przycisk RESUME (TRÓJKĄT W KÓŁKU). wszystko powinno śmigać !!!
    PAMIĘTAJCIE, ABY NIE WYCIĄGAĆ WSZYSTKICH POJEMNIKÓW ZA JEDNYM RAZEM !!! WYMIENIASZ TUSZ - JEDNĄ SZTUKĘ, DRUKUJESZ "2 LITERKI" I WYMIENIASZ NASTEPNY TUSZ !!! (ITD.) TAK JEST NAJBEZPIECZNIEJ... POZDRAWIAM !!!
  • #10 4620084
    patrone
    Poziom 2  
    my juz mamy ten resetter, i to funkcjonuje. poziom tuszu jest znowu na full.\resetter niebyl tani, 990Euro.
  • #11 4622358
    adas12000
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    chciałem tylko spytać po co kupować taki reseter (za duże pieniądze)?? skoro komplet zamienników do tej drukarki kosztuje 15 zł... i działa bez resetowania, aha może po to aby sprzedawać zamienniki, które wskazują poziom tuszu :)
  • #12 4962545
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    nie wiem co moze byc u mnie wymienilem chip z orginalu magnety na magnete activa jeta do ip4300 i swieci sie dioda a nie powinna nie wiem moze za slabo odstaje chip i nie łączy czy co moze byc nikt nie chce pisać ;/
  • #14 4968585
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    PATRONE po co mi reseter za 990E skoro za te pieniądze bym nie tyle co napełnił kilkadziesiąt razy a do tego kupił takich ip 4300 sam policz ile drukarek ja pytam co mam zrobic aby jak zanczynam drukowac nie wyswietlał mi sie komunikat o tym ze nie ma tuszy ja wszystko przełozylem prawidlowo ale mrugaja kontrolki od tuszy i co z tym zrobic zeby nie mrugaly

Dodano po 2 [minuty]:

Nie musi mi mieżyć poziomu tuszu nie chodzi mi o to zeby mi mierzylo poziom tuszu bo wtedy wiem ze jest potrzebny niby rester ale zeby nie bylo wykrzyknika tylko zeby na poziomach tuszu nic nie pisalo ale co am robic???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z akceptacją zamienników tuszy w drukarce Canon IP 4200 oraz pokrewnych modelach (IP 4300, IP 3200). Użytkownicy próbują zmusić drukarkę do rozpoznawania zamienników poprzez przekładanie chipów z oryginalnych kartridży, jednak tusze często migają i pojawiają się błędy. Zalecane jest ostrożne przekładanie chipów, najlepiej pojedynczo, z użyciem taśmy dwustronnej, oraz unikanie wyjmowania wszystkich pojemników jednocześnie. Wskazano na możliwość resetowania chipów, jednak oficjalne resetery są drogie (ok. 990 euro) i rzadko dostępne. Niektórzy sugerują, że drukarki Canon IP 4200/4300 działają bez konieczności resetowania chipów, a problem może wynikać z nieprawidłowego montażu chipów, np. niewystarczającego odstępu od styku. Proponowano także użycie przycisku Resume (oznaczonego trójkątem w kółku) do wyłączenia wskaźnika poziomu tuszu po wymianie kartridża. Wskazano na brak powszechnie dostępnych programów do resetowania chipów oraz na ryzyko uszkodzenia chipów podczas przekładania. Podsumowując, skuteczne użycie zamienników wymaga precyzyjnego montażu chipów, wymiany kartridży pojedynczo oraz użycia przycisku Resume, natomiast resetery chipów są kosztowne i niekonieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA