logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo CP185 - trudności z włączaniem i zanikający obraz po wymianie pamięci

rtv48 15 Cze 2007 23:17 2084 13
REKLAMA
  • #1 3988530
    rtv48
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Telewizor jak w temacie nie dał się włączyć,po wymianie pamięci wystartował i tak chodził dobrze przez tydzień ,teraz ponownie trudno go włączyć a jak się uda to niema obrazu a po chwili obraz sam przychodzi,czasem po włączeniu mija pięć min. i dopiero wychodzi obraz ,a gdy zmieni kanał na inny i powróci na poprzedni to już go niema a czasem jest wszystko OK. Wszystkie zimne luty poprawione ,gdzie szukać przyczyny.Proszę o podpowiedz.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3988712
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    Napięcia sprawdzałem przed tygodniem były OK.Teraz tylko wiem z relacji klienta co się dzieje,jeszcze się za niego nie zabrałem gdyż włączyłem i na razie jest wszystko OK.Nie wiem od czego zacząć jak zacznie wariować,mam podłączone wideo i wtedy go włączę przez AV. Co jeszcze sprawdzić?.Proszę o poradę.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 3989333
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Lekko podnieś napięcie S2, może jest nieodpowiednio ustawione. Pozdrawiam
  • #5 3997854
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    Podniosłem S2 z 298v na 360v powrotów nie widać dalej testuje bo u mnie chodzi.Może jeszcze jakieś porady. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4020074
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    Powracam do tego pechowca,u mnie chodził 5 dni i było OK.Podniosłem napięcie na siatce na 360v,zmieniłem pamięć i testowałem.Po dwóch dniach u kolegi dalej głupieje,nie raz wyłącza się a potem ciężko go włączyć,jednym słowem głupieje.czyżby procesor dawał takie pióra?Czekam na dalsze porady.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4020343
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    U mnie chodził też złożony i nic się nie działo,już nie mam cierpliwości,to jest druga reklamacja,może wymienić procesor?ale to duże koszty,i dalej byłbym nie pewny czy będzie chodził.Czekam na jakąś poradę Pozdrawiam.
  • #9 4020457
    rusiek
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Czy sprawdzałeś napięcie zasilania procesora.
  • #10 4020616
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    Jeśli chodzi to są OK.
  • #11 4020712
    godos
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    wymień kondensator w zasilaniu s2 na płytce kineskopu i gniazdo kineskopu ,spytaj klienta czy nie mrugają u niego żarówki
  • #12 4031568
    rtv48
    Poziom 18  
    Witam.
    Po dłuższym oglądaniu zaczął pykać, tak jak by coś iskrzyło , nagle się wyłączył i nie dał się ponownie włączyć,po paru próbach wszedł ale bez obrazu,(to relacja klienta.)Po wejściu w serwis wszystko na miejscu oprócz głowicy,musiałem zmienić prawie 50 różnych znaków zanim wróciłem do początku skali na właściwe ustawienie głowicy i wszystko jest OK.
    Zmieniłem podstawkę na kineskopie,ale boję się że to kineskop lub trafo przebija czy to możliwe?
    Proszę o dalszą poradę.Pozdrawiam.
  • #13 4031697
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Możliwe i jedno, i drugie.

Sprawdź opaskę umasiającą kineskop.
    Skoro pamięć ulega rozprogramowaniu to ja bym stawiał na trafo. Mam nadzieję, że pamięć włożyłeś całkiem nową.
  • #14 4031948
    rusiek
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    No to teraz jesteś w domu, mało prawdopodobne aby to nie był trafopowielacz.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo CP185 po wymianie pamięci zaczął mieć problemy z włączaniem oraz zanikiem obrazu. Początkowo działał poprawnie przez tydzień, następnie trudności z uruchomieniem i pojawianiem się obrazu utrzymywały się, a czasem obraz pojawiał się dopiero po kilku minutach. Sprawdzono napięcia zasilacza i procesora, które były prawidłowe. Zasugerowano podniesienie napięcia S2 z 298 V do 360 V, co poprawiło działanie, ale problem powrócił. Podejrzewano przegrzewanie procesora oraz uszkodzenie kondensatora w zasilaniu S2 i gniazda kineskopu. Po dłuższym użytkowaniu pojawiły się iskry i wyłączenia, a w serwisie konieczna była korekta ustawień głowicy i wymiana podstawki kineskopu. Wskazano na możliwe uszkodzenia kineskopu lub transformatora powielacza, które mogą powodować rozprogramowywanie pamięci i niestabilność pracy telewizora. Zalecane jest sprawdzenie opaski uszczelniającej kineskop oraz wymiana transformatora powielacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA