logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 3820 - zacinające się bolce i problemy z tuszem podczas drukowania

Starykot 16 Cze 2007 14:10 2456 9
REKLAMA
  • #1 3989885
    Starykot
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam

Mam od pewnego czasu problem z tą drukarką- HP DeskJet 3820.

Problem polega na tym, że mechanizm drukarki zacina sie podczas drukowania, szczególnie w roboczej jakości. Zacina- a dokładnie tam gdzie są te wałeczki nad którymi jeździ głowica z tuszem takie trzy plastikowe bolce, które podczas wciągania kartki składają się, i na końcu wypychają kartkę z wałeczków. Te bolce zacinają się- po wypchnięciu kartki nie zawsze wracają do takiego stanu, w którym wystają pionowo do góry, tylko są coś między jednym a drugim punktem położenia, a głowica drukująca zahacza o nie wydając nieprzyjemny dźwięk, lub blokują głowicę. Jeśli jej nie zablokują, to głowica dojeżdża do stacji serwisowej, i podczas pracy mechanizmu aby stacja złapała głowice czasami te bolce wracają do takiego położenia w jakim powinny być, a czasem nie. Zależy jak jej się zachce.

Drugim problemem jest tusz. Wcześniej jeździłem na oryginalnych tuszach tych które były razem z drukarką. Skończyły się- wywaliłem je i drukarka stałą rok w pudełku zapakowana. Jakieś dwa miesiące temu kupiłem tusze kolorowy i czarny (oryginały). Niedawno patrząc na stan tuszów w pomocniku druku była jakaś 1/3 tuszu kolorowego i czarnego zero- czyli nic tuszu na samym dnie, ale komunikat o małej ilości tuszu nie wyskakiwał. Dzisiaj sprawdzam- a tu szok i kolorowy i czarny są pełne :idea: . Co to może być? ile w końcu mam tego tuszu? I co może być z tym mechanizmem?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3990543
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Chcesz wiedzieć ile masz tuszu w kartridżach 15 i 78 ? Kup precyzyjną wagę i waż. Innej metody na określenie zawartości nie znam. Ten Asystent czy Pomocnik to zbędne obciążenie dla komputera i jedynie ogłupia użytkownika. Jeśli chodzi o mechanizm, to w WIĘKSZOŚCI przypadków różne bóle przechodzą po konserwacji drukarki. W tych modelach główną rolę odgrywają prążkowane paski i kółka enkoderów - wyczyść je ( tylko nie zmyj z nich pionowych pasków). Przedmuchaj również czujniki optyczne. Żadne urządzenie mechaniczne i optyczne nie lubi brudu.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 3990743
    Starykot
    Poziom 16  
    Tylko najpierw muszę skądś wziąć odpowiedni klucz, żeby te dwie śruby u góry odkręcić. Enkodery i resztę czujników wtedy przeczyszczę, jak dostanę taki kluczyk, a co do tych tuszów to trudno nie będę znał ich stanu, ale może ktoś napisze tu jeszcze coś ciekawego.

Acha i dziwi mnie jeszcze jedno- kumpel ma taki sam model drukarki i jemu od nowości chodziła o połowę ciszej niż mi i dalej chodzi tak zgrabnie, wszystko w niej tak zgrabnie przeskakuje i śmiga, a moja chodzi jak by zaraz cały mechanizm się miał rozlecieć.
  • REKLAMA
  • #4 3990794
    wladek83
    Poziom 32  
    Górne śrubki można wykręcić i płaskim wkrętakiem... Ale kupno za 6,-zł Torxa 10 przyda się do komfortowej pracy - w tej drukarce wszystkie śrubki takie są . A ten okrutny hałas spowodowany jest wypaczeniem się /zuzyciem elementów w stacji serwisowej - głośno słyszalny efekt zgrzytania trybów. Nie mylić z ułamanym ząbkami na słynnych dwóch zębatkach !

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 3991216
    Starykot
    Poziom 16  
    Więc spoko i dzięki :) .

Tak przy okazji jedno pytanie bo nie ma chyba po co zakładać nowego tematu. Co, jeśli będę chciał zregenerować kartridże, ale drukarka zapamięta już numerki pustych kartridży? Bo mogę pożyczyć od kumpla z tego samego modelu, ale nie będę miał skąd pożyczyć drugiego kompletu. Czytałem że można na złącza kartridży nakleić taśmęklejącą i na jednej stronie pisało że to może pomóc, a na tym forum chyba czytałem że ktoś tak spalił kartridża :/ .
    Jak to w końcu jest?
  • #6 3992048
    wladek83
    Poziom 32  
    A coś się tak przejął tym "co to będzie jak napełnę" ... Nic nie będzie. Wyłącz te ogłupiałe komunikaty, jak będzie się kończył tusz to własnymi oczyma to zobaczysz, niepotrzebny Ci baloniasty komunikat na ekranie ! Pisałem ja, pisali inni, że kartridże nie mają czujnika poziomu atramentu, to program HP-ka liczy ile zostało wydrukowanych kartek i nie wie czy te kartki były całe czarne czy puste. Włóż 100 kartek do drukarki i puść z komputera drukowanie 100 pustych kartek - program Asystent wskaże duże zużycie tuszu a przecież nie wyszła nawet kropelka. A to, że ktoś gdzieś spalił kartridż... Jak jest kompletnym nieudacznikiem to dobrze, że sam przeżył :| .

I to byłoby na tyle.
  • #7 3992287
    Starykot
    Poziom 16  
    Ale dalej nie dowiedziałem się co zrobić, gdy się nie ma jeszcze dwóch kompletów pustych kardridży?
  • #8 3992392
    wladek83
    Poziom 32  
    Ty nie jesteś "Starykot", lecz StaryLeń ! :| ... Oto pierwszy link : http://www.101k.info/resetHP1.html po wpisaniu w googlach zwrotu "resetowanie kartridży 15" . Zamknij już ten post, wstydu oszczędź :| . Moderator już przeniósł Twój post do działu Początkujący, nie wykluczone że skończy w Koszu.
  • #9 3992777
    Starykot
    Poziom 16  
    Widziałem tę stronkę, ale mi o to chodzi, że gdzieś czytałem o uszkodzeniu kartridża w ten właśnie sposób resetowania. Próbował ktoś tak resetować?
  • #10 3993564
    wladek83
    Poziom 32  
    Czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze i rozumiesz to ? To napiszę wyraźnie : tak, resetowałem pamięć drukarek sposobem opisanym w linku poprzez zaklejanie styków i nic nie uszkodziłem. Ale każda czynność wymaga uwagi, krojenie chleba też może skończyć się skaleczeniem co nie znaczy, że trzeba zakładać post na ten temat i dywagować. Więc proszę , skończ już te flaki z olejem, bo brakuje mi cierpliwości. Myślę, że innym też !

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP DeskJet 3820 ma problem z mechanizmem podawania papieru, gdzie plastikowe bolce wałeczków pod głowicą drukującą zacinają się i nie zawsze wracają do prawidłowej pozycji, co powoduje blokowanie głowicy i hałas. Zaleca się demontaż górnych śrubek (najlepiej kluczem Torx 10) w celu oczyszczenia prążkowanych pasków, kółek enkoderów oraz czujników optycznych, które są podatne na zabrudzenia i wpływają na prawidłową pracę mechanizmu. Hałas może wynikać z zużycia lub wypaczenia elementów stacji serwisowej, a nie z uszkodzenia zębatek. W kwestii tuszu, oryginalne kartridże (modele 15 i 78) nie mają fizycznych czujników poziomu atramentu; o zużyciu informuje oprogramowanie drukarki, które liczy wydrukowane strony. Resetowanie kartridży poprzez zaklejanie styków jest możliwe i nie uszkadza ich, pod warunkiem zachowania ostrożności. Wymiana lub regeneracja kartridży wymaga uwagi, a informacje o uszkodzeniach podczas resetu są najczęściej wynikiem nieostrożności użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA