logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć próbki Analog Devices bez adresu .edu lub .com?

Faces 16 Cze 2007 22:55 7163 17
REKLAMA
  • #1 3991534
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam szanownych elektrodowiczów. Stało się faktem, Analog Devices nie wysyła darmowych próbek do Polski (tzn. wysyła, ale tylko osobą które mają adres e-mail z domeną .edu i com). Znaczy to tyle, że trzeba mieć adres e-mail z instytucji naukowej np. uczelnia wyższa lub firma. Firma podjęła taką decyzję pewnie dlatego, że na Allegro jest sprzedawane od groma układów produkcji Analoga. Z jednej strony ich decyzja była prawidłowa, bo dlaczego ktoś ma zarabiać ich kosztem a z drugiej strony to ucierpią osoby które zamawiały układy do własnych celów np. ja. Zamówiłem od nich kilkanaście układów (większość radiowe), część z nich jest już uruchomione, a pozostała część czeka na uruchomienie (np. synteza DDS 400MHz AD9954). Firma Analog Devices produkuje jedne z najlepszych (jak nie najlepsze) układy analogowe (radiowe, audio itp.), a także cyfrowe. Firmy Vishay i Maxim wysyłają jeszcze próbki do Polski (a też mają niebylejakie układziki :D ), jak tak dalej będzie to też przestaną wysyłać darmowe próbki. Prawdziwych hobbystów jest garstka, zamawiali oni z analoga układy żeby poskładać coś wartościowego i oni teraz są najbardziej poszkodowani. Zawsze można kupić potrzebny układ np. synteza DDS AD9954, o której pisałem wcześniej kosztuje 17.24$ na nasze to będzie około 50zł. Jak na taki układ to cena jest przyzwoita, jedynie co odstrasza to koszt przesyłki :cry: .
  • REKLAMA
  • #2 3992401
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    A nie wiadomo może, czy firma Allegro (nie, to nie jest polski serwis aukcyjny) wysyła próbki? (Jeśli nikt nie odpowie, sam to sprawdzę i napiszę)
  • #3 3992641
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Jeśli chcecie mieć e-mail z domeną .com to wystarczy zarejestrować sie na G-mailu www.mail.google.com
  • #4 3994661
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Prawdą jest że trzeba mieć adres z domeną placówki naukowej ale samo ".com" nic nie daje. Ja mam na student.polsl.pl i sample z analoga dostałem bez problemu w ubiegłym tygodniu.
  • REKLAMA
  • #5 4010405
    Faces
    Witam. Alchemik84 dobrze wiedzieć, że jak ma się konto na polibudzie to Analog wysyła darmowe próbki (tak się dobrze składa, że jestem studentem tej uczelni). Dzięki ci za info.
  • #6 4418235
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    w istocie - analog wysyla probki tez studentom (moj adres jest w domenie student.pwr.wroc.pl). na podobnych zasadach swoje uklady wysyla Microchip.

0x41 0x56 0x45!!
  • #7 4454297
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    k4be napisał:
    A nie wiadomo może, czy firma Allegro (nie, to nie jest polski serwis aukcyjny) wysyła próbki? (Jeśli nikt nie odpowie, sam to sprawdzę i napiszę)

Wysyłają, w zeszłym miesiącu odebrałem przesyłkę z dwoma czujnikami hallotronowymi. Od daty zamówienia do odebrania paczki ok. 3 - 4 tygodnie.
    Pozdrawiam
    artur
  • REKLAMA
  • #8 5736343
    Krzysiu19
    Poziom 11  
    Ja również mam domene na student.pwr.wroc.pl i na stronie Analog-a jest czerwonym kolorem napisane ze nie wysla mi próbek. Nie mam sposobu zeby to obejść.
  • #9 5738280
    Faces
    Witam.
    I wszystko na ten temat jeżeli chodzi o darmowe próbki z Analog Devices.
    Konto e-mail mam na Politechnice Śląskiej.
    Próbowałem kilka pozycji z ich oferty (np. układy, które już kiedyś zamawiałem) i:

Cytat:
    Unfortunately we cannot provide free samples service into your country at this time. Please contact a local distributor.

Co w wolnym tłumaczeniu oznacza:

Cytat:
    Niestety nie możemy dostarczyć bezpłatnych próbek do twojego kraju. Proszę skontaktuj się z miejscowym dystrybutorem

W tabelce w kolumnie Samples Cart obok układu widnieje Add To Cart.
    Analog wypiął się na nas tak samo jak Texas Instruments.
    Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy może być sprzedaż układów Analog Devices na Allegro przez ludzi, którzy po zamawiali próbki.
  • #10 5738326
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Ale wykopalisko..

Ano, tak jest i tyle. Nie można mieć nikomu za złe, że darmo nie daje.
  • #11 5801642
    Pollux
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Faces napisał:
    Witam.
    I wszystko na ten temat jeżeli chodzi o darmowe próbki z Analog Devices.
    Konto e-mail mam na Politechnice Śląskiej.
    Próbowałem kilka pozycji z ich oferty (np. układy, które już kiedyś zamawiałem) i:

Cytat:
    Unfortunately we cannot provide free samples service into your country at this time. Please contact a local distributor.

Co w wolnym tłumaczeniu oznacza:

Cytat:
    Niestety nie możemy dostarczyć bezpłatnych próbek do twojego kraju. Proszę skontaktuj się z miejscowym dystrybutorem

W tabelce w kolumnie Samples Cart obok układu widnieje Add To Cart.
    Analog wypiął się na nas tak samo jak Texas Instruments.
    Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy może być sprzedaż układów Analog Devices na Allegro przez ludzi, którzy po zamawiali próbki.

TI wysyła próbki na adres uczelni. Dla odmiany Analog w ogóle zaprzestał wysyłania próbek do Polski. Jakoś mnie to nie dziwi, swego czasu gdy szukałem pewnych układów okazało się, że połowa linków prowadzi do Allegro. Ze względu na "at this time", miejmy nadzieję, że to tylko czasowo.
  • #12 5801683
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Pollux napisał:
    Ze względu na "at this time", miejmy nadzieję, że to tylko czasowo.

Forma grzecznościowa i tyle. Czy kolega zaobserwował zanik ilości sprzedających sample na Allegro?
  • #13 5801785
    Pollux
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Pollux napisał:
    Ze względu na "at this time", miejmy nadzieję, że to tylko czasowo.

Forma grzecznościowa i tyle. Czy kolega zaobserwował zanik ilości sprzedających sample na Allegro?

Nie wiem jak jest obecnie, jako że projekt realizowałem jakiś czas temu, jednakże wówczas nie przesadzając, połowa odwołań prowadziła do Allegro.
  • #14 5801806
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Jak kolega sam widzi pojęcie "czasowo" będzie mogło być zdefiniowane jako "co najmniej kilka lat". A ilość firm odmawiających sprzedaży sampli będzie niestety rosła. No cóż, mamy geniuszy biznesu na Allegro.
  • #15 5801867
    Pollux
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Jak kolega sam widzi pojęcie "czasowo" będzie mogło być zdefiniowane jako "co najmniej kilka lat". A ilość firm odmawiających sprzedaży sampli będzie niestety rosła. No cóż, mamy geniuszy biznesu na Allegro.

Może tak niestety być. Nad Analogiem tak bardzo nie rozpaczam, gdyż w trakcie poszukiwań znalazłem u nas (w Polsce) firmę w której można zamówić pojedyncze egzemplarze układów, choć na pewno szkoda, że Analog do sprawy podszedł tak ostro odrzucając także możliwość składania zamówień przez posiadaczy kont studenckich. Z TI sytuacja jest o tyle nieciekawa, że nie znalazłem u nas firmy w której można zamawiać układy w pojedynczych egzemplarzach, z kolei zamówienia w zagranicznych firmach dystrybutorskich kosztują często wielokrotnie więcej aniżeli same układy.
  • REKLAMA
  • #16 5801894
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Należy rozejrzeć się na Allegro za próbkami z TI. Jeżeli są, to należy rozumieć, że uczelnie też przestaną mieć do nich dostęp. Obawiam się że moje "czarnowidztwo" ma, niestety, uzasadnienie.
  • #17 5801997
    Pollux
    Poziom 12  
    Trudno powiedzieć czy tak się stanie, TI już wprowadził pewne ograniczenia i miejmy nadzieję, że nie ulegną one poszerzeniu. Gdyby tak jednak się stało, to najbardziej poszkodowani byliby studenci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Analog Devices ograniczyło wysyłkę darmowych próbek do Polski, wymagając adresu e-mail z domeną instytucji naukowej (.edu lub domena uczelni), co utrudnia dostęp osobom prywatnym. Próby obejścia tego wymogu poprzez rejestrację konta z domeną .com (np. Gmail) nie przynoszą efektu, gdyż liczy się faktyczne powiązanie z instytucją naukową. Studenci uczelni technicznych, takich jak Politechnika Śląska czy Politechnika Wrocławska, potwierdzają otrzymywanie próbek bez problemów. Decyzja Analog Devices jest prawdopodobnie spowodowana masową sprzedażą próbek na platformach aukcyjnych, np. Allegro, co negatywnie wpływa na politykę dystrybucji. W porównaniu, firmy Vishay, Maxim oraz Microchip nadal wysyłają próbki do Polski. W ostatnich latach sytuacja uległa pogorszeniu, a Analog Devices czasowo zaprzestał wysyłki próbek do Polski, jednak niedawno pojawiły się sygnały o wznowieniu tej praktyki dla studentów. Problematyczna jest także dostępność pojedynczych układów w polskich dystrybucjach, co utrudnia realizację projektów hobbystycznych i naukowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA