Witam szanownych elektrodowiczów. Stało się faktem, Analog Devices nie wysyła darmowych próbek do Polski (tzn. wysyła, ale tylko osobą które mają adres e-mail z domeną .edu i com). Znaczy to tyle, że trzeba mieć adres e-mail z instytucji naukowej np. uczelnia wyższa lub firma. Firma podjęła taką decyzję pewnie dlatego, że na Allegro jest sprzedawane od groma układów produkcji Analoga. Z jednej strony ich decyzja była prawidłowa, bo dlaczego ktoś ma zarabiać ich kosztem a z drugiej strony to ucierpią osoby które zamawiały układy do własnych celów np. ja. Zamówiłem od nich kilkanaście układów (większość radiowe), część z nich jest już uruchomione, a pozostała część czeka na uruchomienie (np. synteza DDS 400MHz AD9954). Firma Analog Devices produkuje jedne z najlepszych (jak nie najlepsze) układy analogowe (radiowe, audio itp.), a także cyfrowe. Firmy Vishay i Maxim wysyłają jeszcze próbki do Polski (a też mają niebylejakie układziki
), jak tak dalej będzie to też przestaną wysyłać darmowe próbki. Prawdziwych hobbystów jest garstka, zamawiali oni z analoga układy żeby poskładać coś wartościowego i oni teraz są najbardziej poszkodowani. Zawsze można kupić potrzebny układ np. synteza DDS AD9954, o której pisałem wcześniej kosztuje 17.24$ na nasze to będzie około 50zł. Jak na taki układ to cena jest przyzwoita, jedynie co odstrasza to koszt przesyłki
.