logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wie ktoś może na jakiej stronce są próbki firmy maxim ??

maly_elektronik 12 Mar 2008 19:56 4784 37
REKLAMA
  • #1 4901694
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie na jakiej stronce mogę zamówić układ np ds18s20 do testów chodzi mi o ten kwestionariusz który po wypełnieniu pozwala na testowanie prototypów układów (wiem ze takie układy są darmowe ale czy za przesyłka trzeba płacić :?:)
  • REKLAMA
  • #2 4901770
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Zamawianie układów ogólnie dostępnych to niestety smutna rzeczywistość młodych polskich (i nie tylko) elektroników. Takie postępowanie przyczyniło się do drastycznej obniżki ilości firm wysyłających próbki. Proszę zatem potraktować moją wypowiedź jako "radę" i zamawiać tylko egzotyczne układy które znajdą zastosowanie w realizowanych projektach a nie będą zalegać w szufladzie lub trafią do sprzedaży. Jeśli chodzi o techniczny aspekt samego zamówienia... wystarczy kliknąć na ikonę sample przy danym układzie.
  • #3 4901838
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ale czy dostawa tego egzotycznego układu pod dom jest zupełnie bezpłatna czy po prostu za przesyłke muszę płacić :?:
  • REKLAMA
  • #4 4901888
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    ds18s20 to egzotyczny uklad????

Za przesylke nie placisz.

BF
  • #5 4901933
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Przecież moderator crazy_phisic napisał wyraźnie:
    Cytat:
    Zamawianie układów ogólnie dostępnych to niestety smutna rzeczywistość młodych polskich (i nie tylko) elektroników. Takie postępowanie przyczyniło się do drastycznej obniżki ilości firm wysyłających próbki.
  • #6 4902177
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    nie ds18s20 to nie egzotyczny układ gdybyście zauważyli to przed nim pisze np - na przykład ale jak sądzę wszyscy odwiedzający portal to wiedzą :D Chodzi mi dokładnie o nowoczesne układy dekodujące mp4 albo nowe MAXxxxx
  • REKLAMA
  • #7 4902248
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Proponuję za każdą wzmiankę o próbkach dawać ostrzeżenie. Może w ten sposób dzieciaki nie będą zamawiać wszystkiego jak leci "bo dają za darmo". Może faktycznie byłoby lepiej żeby próbki były płatne (nawet tylko za przesyłkę). Może ten koszt przesyłki z Tajlandii do Polski byłby wystarczającym hamulcem dla dwunastoletnich próbkożerców i resellerów z Allegro.

A koledze maly_elektronik radzę, zanim się weźmie za dekodowanie MP4, popracowanie przedewszystkim nad pisownią i ortografią, bo większość postów jest napisana wręcz żenująco.
  • #8 4902319
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Pituś Bajtuś napisał:
    Proponuję za każdą wzmiankę o próbkach dawać ostrzeżenie. Może w ten sposób dzieciaki nie będą zamawiać wszystkiego jak leci "bo dają za darmo". Może faktycznie byłoby lepiej żeby próbki były płatne (nawet tylko za przesyłkę). Może ten koszt przesyłki z Tajlandii do Polski byłby wystarczającym hamulcem dla dwunastoletnich próbkożerców i resellerów z Allegro.

A koledze maly_elektronik radzę, zanim się weźmie za dekodowanie MP4, popracowanie przedewszystkim nad pisownią i ortografią, bo większość postów jest napisana wręcz żenująco.

A ja dodam ze jesli chodzi o Polske to mamy jeszcze mala skale takiego procederu. W czolowce chyba sa Niemcy :)

Chyba troche z tym przesadzacie, choc i tak firmy juz malo kiedy wysylaja prywatnym osoba...
  • #9 4902393
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Pituś Bajtuś :arrow: popieram dawać ostrzeżenia za pytania o sample !
    maly_elektronik :arrow: proponuję użyć klawisza szukaj i wyszukiwarki.
    Na szczęście firmy nie wysyłaja sampli osobom prywatnym, a jak podasz lewe dane, np. telefon adres email itp. to też nie dostaniesz
  • REKLAMA
  • #10 4902402
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Przepraszam Piortuś Bajtuś ale chyba trochę przesadzasz. W końcu po to powstało to forum żeby pytać a nie odczytywać durne komentarze :cry: . Nazywaj sobie kogo chcesz małolatem i nie doświadczonym jeżeli sobie na to pozwoli. Ja sobie takie coś wypraszam i nie życzę sobie więcej komentarzy tego typu :!:
  • #11 4902426
    tplewa
    Poziom 39  
    Freddy napisał:
    Pituś Bajtuś :arrow: popieram dawać ostrzeżenia za pytania o sample !
    maly_elektronik :arrow: proponuję użyć klawisza szukaj i wyszukiwarki.
    Na szczęście firmy nie wysyłaja sampli osobom prywatnym, a jak podasz lewe dane, np. telefon adres email itp. to też nie dostaniesz

A moim zdaniem powinno sie zlewac takie pytania i nie odpowiadac...
    Wszystko jest napisane zazwyczaj na stronach, a jak ktos nie potrafi przeczytac to tymbardziej nie zrozumie datasheet-a od zamawianych probek...

:arrow: maly_elektronik - Pisarzowice to te kolo KG ???
  • #12 4902464
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    maly_elektronik napisał:
    W końcu po to powstało to forum żeby pytać :

Na pewno nie powstało po to, aby tłumaczyć osobom niezorientowanym w temacie (czyli tak na prawdę osobom, które sampli nie potrzebują) skąd załatwić za darmo układ który na allegro stoi po 4zł.
  • #13 4902537
    MarasK
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ciekawe czy za przesyłkę z allegro też chciałby nie płacić :D

Również popieram ostrzeżenia za pytania odnośnie sampli.

Odnośnie wypowiedzi Freddy'ego. Próbowałem zamówić kilka sztuk układów interfejsu RS-485 (różne wersje, słabsze, mocniejsze itp). Podałem lewą firmę i sample nie zostały oczywiście wysłane :) Żalu nie mam. Pytali o stronę firmową i telefon stacjonarny.
  • #14 4902659
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Nigdy nie zamawiałem sampli bo nie miałem takiej potrzeby, nie rzucam się na darmówki które kosztuję 5zł w sklepie.
    Jestem natomiast ciekaw dla kogo są przeznaczone takie sample? Bo z tego co się orientuję to przede wszystkim dla firm które planują wprowadzić projekty w których zostały użyte sample do produkcji masowej, która idzie w tysiące sztuk. Nie chce mi się wierzyć że wszyscy którzy tutaj chcą wlepiać ostrzeżenia i zabraniać informowania o samplach mieli takie zamiary z zamówionymi komponentami? Wiem że sample przeznaczone też są dla studentów, jednak wtedy zamawia uczelnia. Może po prostu boicie się wysychającego źródełka?
    Poza tym to chyba nie ten dział na taką dyskusję?
  • #15 4902677
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    FlyBoy napisał:
    Może po prostu boicie się wysychającego źródełka?

Po prostu wstyd mi jest jak widzę na allegro "mikrokontrolery ARM" po 10zł sztuka niezależnie od modelu, gigahercowe DSSy Analoga po 10zł, DS89C450 po 2zł (tak, kiedyś po tyle koleś sprzedawał) itp. Dla dwóch złotych Polacy potrafią zepsuć opinie swoim rodakom.
  • #16 4902695
    tplewa
    Poziom 39  
    Pituś Bajtuś napisał:
    FlyBoy napisał:
    Może po prostu boicie się wysychającego źródełka?

Po prostu wstyd mi jest jak widzę na allegro "mikrokontrolery ARM" po 10zł sztuka niezależnie od modelu, gigahercowe DSSy Analoga po 10zł, DS89C450 po 2zł (tak, kiedyś po tyle koleś sprzedawał) itp. Dla dwóch złotych Polacy potrafią zepsuć opinie swoim rodakom.

To zobacz co sie dzieje w innych krajach - jak wspomnialem wczesniej.
    Tego nie zmienisz...

Dodane:

tez mi leza sample po szufladach i co z tego ??? Dosc czesto jak cos projektujesz nie jestes pewien ktory uklad spelni oczekiwania, albo nie zawsze sa one zgodne z "reklama producenta"... Wiec zamawiasz kilka rodzajow ukladow i sprawdzasz ktory sprawdzi sie najlepiej...

Dosc czesto pojawiaja sie ciekawe rozwiazania i warto je przetestowac czy
    faktycznie sa takie rewelacyjne i czy znajda praktyczne zastosowanie w jakims ukladzie...

a co do stronki gdzie sa probki maxima ;) to zapewne tutaj:
    http://maly_elektronik.tutaj.dostaniesz.maxima.probki.pl/

;)
  • #17 4902824
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Niestety handlu samplami nie da się uniknąć, no chyba że każdy będzie kupował tylko w firmach zaopatrujących w komponenty a nie od prywatnych sprzedawców, ale to jest niemożliwe. Nie jesteśmy w stanie również rozpoznać czy osoba prosząca o informacje na temat sampli planuje je sprzedawać. Osobiście nie mam nic przeciwko wykorzystaniu sampli do projektów indywidualnych, każdy kto potrzebuje coś znaleźć to znajdzie, jak ktoś chce to niech pomaga w poszukiwaniach jak nie chce niech nie pomaga. Natomiast wlepianie ostrzeżeń w tym przypadku mija się z celem...
  • #18 4902904
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 90
    Pituś Bajtuś napisał:
    Po prostu wstyd mi jest jak widzę na allegro "mikrokontrolery ARM" po 10zł sztuka niezależnie od modelu
    Jak śpiewał jedynie słuszny artysta ;)
    Cytat:
    Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi
  • #19 4903253
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Nie masz racji FlyBoy, jak dostanie ostrzeżenie, to pewnie więcej nie zapyta
  • #20 4903345
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    dyskusja o wszystkim i o niczym , firmy takie jak maxim napewno mają świadomość że 90% wysyłanych sampli trafia na ebaja albo alegro , jeśli by im to tak bardzo przeszkadzało to by po prostu nie wysyłali .
  • #21 4903600
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    zle na to patrzysz - firmom tym pewnie bardzo to przeszkadza, tyle ze z pozostalych 10% wyslanych sampli maja spory zysk w postaci przyszlych zamowien, a ze nie da sie latwo okreslic komu wyslac, a komu nie - chcac utrzymac to zrodlo pozyskiwania nowych klientow, wysylaja wszystkim.

tak BTW to moim zdaniem ta proporcja jest raczej 1% vs 99%... albo 0.334% vs 99.666%

zwroc tez uwage na to, ze firmom tym to jednak przeszkadza. gdyby tak nie bylo, to AD dalej wysylaloby wiekszosc ukladow w probkach (a nie tak jak teraz - bardzo niewiele), a TI wysylaloby w ogole.

ciekawostka ze sprawdzonego zrodla: TI przestalo wysylac sample do PL, gdy ich miesieczny koszt doszedl do $70k

0x41 0x56 0x45!!
  • #22 4903628
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Ja tylko dodam ze WSTYD mi za tych "handlarzy od 2zl" na Allegro bo zamawiaja tony sampli i pozniej je za grosze upychaja i tym samym przyczyniaja sie do wycofania przez producenta oferty wysylania sampli dla tych naprawde zainteresowanych czyli np. hobbystow!

Co do tego ostrzezenia to chyba raczej przesadzacie choc temat faktycznie poruszany wielokrotnie na elektrodzie a google tez jeszcze nie zamkneli! :D
  • #23 4903669
    tplewa
    Poziom 39  
    Cytat:

TI przestalo wysylac sample do PL, gdy ich miesieczny koszt doszedl do $70k

Ja jakos nie mam problemow z samplami TI :) - moze przestali wysylac jak leci :)

P.S.

Gdzie wykopales ta informacje o kwocie i ze to bylo powodem ??? Na stronach TI czy z poczty "pantoflowej"
  • #25 4903721
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    tplewa napisał:

Ja jakos nie mam problemow z samplami TI :) - moze przestali wysylac jak leci :)

TI nie wysyla teraz byle komu [; wysyla tylko do firm i do sprawdzonych odbiorcow (prowadzacy na uczelniach dla przykladu).

Cytat:

Gdzie wykopales ta informacje o kwocie i ze to bylo powodem ??? Na stronach TI czy z poczty "pantoflowej"

informacja od prowadzacego z uczelni, ktory jest zawodowo zwiazany z firma TI w PL. pozatym - co innego moglo byc powodem, jesli nie koszty? TI to firma, dla firm licza sie pieniadze. straty generowane przez ogromne ilosci sampli wysylane do PL w pewnym momencie kazaly ludziom zarzadzajacym finansami przykrecic kurek. przeciez nie zrobili tego z powodu spadku biorytmu, albo zlej pogody. tylko kasa...

0x41 0x56 0x45!!
  • #26 4903941
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Moim zdaniem odsprzedawanie sampli jest zle i naganne ale samo ich zamawianie i stosowanie nawet w prostych aplikacjach niczym zlym juz nie jest. Jezeli Analog czy Texas patrzylby nieprzychylnym okiem na to, ze ktos zamawia podstawowe uklady, np DS1820 to by ich po prostu nie wysylal. Pozbadzmy sie kompleksow, ze nie wypada poprosic o sampla a kulturalnie jest go zamowic. Nawet student czy amator-przyszly elektronik gdy zamowi 3 sample, na ktore np. Maxim wyda 3$ moze stac sie potencjalnym klientem. A jak? Ano tak, ze skonczy studia, zacznie gdzies pracowac i jezeli bedzie musial zamowic 1000 sztuk jakiegos ukladu to zamowi wlasne ten, kotry wczesniej poznal ze sampli, ktorego zna i ktory mu sie spodobal. Duze firmy wysylajace sample nie dokladaja do interesu, maja wliczone w koszty ze iles tam procent sampli jest "straconych", ale jakis, pewnie mniejszy procent, nie dosc, ze przynosi zysk to jeszcze pokrywa straty pozostalych, tych "straconych" sampli. W markecie gdy pani hostessa proponuje poczestunek reklamowanym jogurtem nie odmawiamy choc idea postepowania firmy jogurtowej i firmy produkujacej elektronike jest w zasadzie taka sama. Nie popadajmy w skrajnosc - po to sa sample by z nich korzystac. Oczywiscie nie przeginac z allegro czy chowaniem do szuflady ale tez nie myslec, ze "jestem za maly by wziac sampla, mi nie wypada..." Jesli spelnia sie warunki danej firmy (przez podanie adresu uczelni, firmy itd) to moim zdaniem wszytsko jest ok.

BF
  • #27 4903946
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Bigfoot napisał:
    W markecie gdy pani hostessa proponuje poczestunek reklamowanym jogurtem nie odmawiamy choc idea postepowania firmy jogurtowej i firmy produkujacej elektronike jest w zasadzie taka sama.

Ale w markecie raczej nie podchodzimy kilka razy i nie zlewamy tego jogurtu do kubeczka aby potem sprzedać go na Allegro.
  • #28 4903969
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Pitus Bajtus, oczywiscie, ze masz racje. Ale chyba przeczytales pierwsze i przedostatnie zdanie mojego postu, w ktorym napisalem jasno co mysle o samplach na Allegro.

BF
  • #30 4904080
    tplewa
    Poziom 39  
    W sumie sample zamawiam na firme. Nawet jak robie jakis projekt komercyjny to sa to raczej specjalizowane uklady i bardzo male serie.

Kilka razy spotkalem sie w TI tylko z dokladniejszym zapytaniem o projekt, gdzie po wyslaniu wstepnego projektu nigdy nie bylo sprzeciwu.
    Tak jak wspomnialem PL jest kropla w morzu :) jesli chodzi o zamawianie sampli :) W wielu innych panstwach ten sam proceder kwitnie na wieksza skale...

Jesli chodzi o koszty to firma to kalkuluje tak jak zostalo wspomniane. Inna sprawa to wiele firm zaznacza ze sample moga odbiegac od parametrow zakladanych przez firme.

A co powiesz np. o firmach (dystrybutorach) - ktorzy tez dosc czesto sprzedaja ci sampla (ktorego dostaly za free). Bo nie chce im sie sciagac wiekszej ilosci na magazyn ???

To tez jest ok ??? A moze juz jest ok bo kupujesz po normalnej cenie... Tzn. ze ludzie z Allegro powinni podniesc ceny i wszystko bedzie OK :)

Kilka razy dostawalem sample (nie odplatnie) mimo ze firma nie swiadczyla takich uslug. Poprostu nie byly dane uklady do kupienia w PL, pisalem czy mozna kupic u nich w mniejszej ilosci - i najczesciej dostawalem pare sztuk za free...

Tak jak napisal Bigfoot ma to tez walory edukacyjne i w przyszlosci istnieje duza szansa ze przelozy sie na zakup wiekszej ilosci. Sam przez sample np. mialem okazje poznac wiele ukladow AnalogDevices (ktorych bym od tak dla testow nie kupil), a teraz stosuje je w wielu projektach.
    Moze nie sa to wielkie ilosci - ale jednak jakis zbyt dla firmy... I to co zamowilem u dystrybutora dawno pokrylo koszty sampli.

Poprostu wszyscy widza skrajnosci - nikt nie potrafi zauwazyc dobrej strony. No ale nic nasz narod ma po czesci syndrom "psa ogrodnika", jak i zawisc...

A tak jak wspomnialem mozecie dawac upomnienia, nawet zwinac caly portal (tak aby znikl z netu i ludzie nie mieli sie gdzie pytac) - a i tak beda sie pojawiac probki na Allegro, Ebayach, gieldach itp. - a jesli myslisz ze cos zmienisz gadaniem to poprostu jestes naiwnym dzieckiem...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zamawiania darmowych próbek układów elektronicznych, takich jak DS18S20, oraz warunków ich dostawy, w szczególności opłat za przesyłkę. Uczestnicy wyjaśniają, że próbki są zwykle darmowe, a koszty przesyłki często nie są pobierane, choć firmy coraz częściej ograniczają wysyłkę do firm i zweryfikowanych odbiorców, zwłaszcza w Polsce. Poruszono problem nadużywania próbek przez osoby prywatne i handlarzy, którzy odsprzedają je na platformach aukcyjnych, co prowadzi do ograniczenia dostępności próbek dla hobbystów i studentów. Wskazano, że firmy takie jak Texas Instruments czy Analog Devices zmniejszyły skalę wysyłki próbek ze względu na koszty i nadużycia. Próbki są przeznaczone głównie dla firm planujących produkcję masową oraz uczelni. Podano również oficjalną stronę firmy Maxim jako źródło próbek. Dyskusja zawiera także refleksje na temat etyki zamawiania próbek i wpływu handlu nimi na dostępność dla rzeczywistych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA