logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 – montaż anteny CB na magnes bez wiercenia, najlepsze miejsce?

rekebukus 17 Cze 2007 13:27 2620 6
REKLAMA
  • #1 3992834
    rekebukus
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    witam potrzebuje pomocy Kupiłem autko audi80 które standardowo ma założoną antenę na błotniku w tylniej części auta Mój samochód nie posiadał tej anteny bo był po stłuczce i ktoś kto to naprawiał zapomniał o tym szczególe Chce założyć dobrą antene ale nie wiem gdzie i nie chciałbym wiercic zadnych dziur Myślałem nad anteną cb na magnes Co sądzicie o tym pomyśle prosze o porade Z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3992917
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Wiatm!
    Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z tego co kolega pisze chce zamontowac antene od CB do zwyklego radiodbiiornika? Jesli tak to ta opcja odpada, poniewaz anteny CB strojone sa na inna czestotliwosc (ok 27MHz) niz pretowe (samochodowe 88-108Mhz). jesli kolega nie chce wiercic otoworow mozna zakupic antene wewnetrzna do samochodu tylko taka lepszej klasy a nie jakis bubel ktory nie bedzie spelanial swojego zadania...
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3993083
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    W Audi 80 da się fajnie zamontować anteny na tylnej klapie od bagażnika na uchwytach SF40. Kup sobie takie 2 jeden na jedną stronę, drugi na drugą. Na jednym załóż jakąś do CB a na drugim zwykłą do radia. Najlepiej jakby obie miały taką samą długość wtedy będzie fajnie to wyglądać
  • REKLAMA
  • #4 3993103
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

janusz27 napisał:
    ...Na jednym załóż jakąś do CB a na drugim zwykłą do radia. Najlepiej jakby obie miały taką samą długość wtedy będzie fajnie to wyglądać

A może by pomyśleć co zrobić, by anteny fajnie działały, a nie fajnie wyglądały.
    Autor tematu nie napisał, do czego ma być ta antena, ani czy chce przywrócić oryginalny wygląd pojazdu. Więcej informacji prosimy.
  • REKLAMA
  • #5 3994300
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    tak jak pisał Janusz27 na uchwycie bagażnikowym możesz zamontować bezproblemowo antenkę a w dobrym sklepie możesz sie umówić że jak ci nie bedzie odpowiadać to zwrócisz
  • #6 3994588
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Miałem AUDI 80 i propozycja jest prosta. Wiercić i nie zwracać uwagi na blachę.
    Oczywiście tylny błotnik jak w oryginale.

Ja miałem 2-wie anteny po obu stronach z tyłu.
    Jedna na pasmo 80MHz i 100MHz±8MHz a druga na 145MHz i 460MHz.
    W jednej i drugiej "duplexery".
    Mogłem jednocześnie nadawać na dowolnym paśmie (oprócz 100MHz) z dowolną ilością nadajników a jednocześnie [bez zakłóceń] odbierać na każdym pasmie.

Pod anteny były podłączone 4-ry odbiorniki i 3-y nadajniki o mocy po 20Wat każdy. Jedyne co, to mikrofonów za dużo i dość czesto się myliły.

Pozdrawiam.
    PS. Jak będziesz sprzedawał AUDI, to razem z główkami (stopkami) od anten.
  • Pomocny post
    #7 4008371
    sukero
    Poziom 2  
    zamontuj sobie jedną antene z dławikami która mie bedzie zbierała zniekształcen napiecia spowodowanych rozruchem auta lub polami magnetycznymi

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu anteny CB na magnes w Audi 80 bez konieczności wiercenia otworów. Zwrócono uwagę, że anteny CB pracują na częstotliwości około 27 MHz, co różni się od standardowych anten samochodowych FM (88-108 MHz), dlatego nie można używać anten CB do odbioru radia samochodowego. Proponowano montaż anten na uchwytach bagażnikowych SF40, które można zamocować na tylnej klapie bez wiercenia, umożliwiając jednoczesne użycie anteny CB i anteny radiowej. Wspomniano także o możliwości zakupu anten wewnętrznych wysokiej klasy jako alternatywy. Jeden z uczestników dyskusji sugerował jednak tradycyjny montaż anten na tylnym błotniku z wierceniem, co zapewnia lepszą jakość sygnału i stabilność. Zalecano również stosowanie anten z dławikami, które redukują zakłócenia napięciowe i pola magnetyczne generowane przez rozruch auta. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem bez wiercenia jest montaż anten na uchwytach bagażnikowych lub użycie anteny na magnes, jednak z uwzględnieniem odpowiedniego strojenia anteny do pasma CB.
REKLAMA