logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić antenę CB w Audi 80 B3 za pomocą reflektometru?

goldwinger 24 Gru 2006 16:24 2937 13
REKLAMA
  • #1 3366373
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    witam.
    Kupiłem sobie taki oto zestaw cb radia mam do tego reflektometr. Będe zakładał to radyjko w audi 80 b3 (jeżeli to ma jakieś znaczenie). Zaznaczę że w cb jestem początkujący (elektryk od wyższych napięć).
    antenę mam zamiar montować na stałę na dachu, Mam więc prośbę aby ktoś opisał mi po kolei jak za pomocą tego reflektometru dostroić antenę, bo czytałem o tym w innych postach ale już wszystko mi się pomieszało.
    Czyli tak:
    co zrobić na początku czy ustawić i zamocować radio tam gdzie ma być (czy nie koniecznie)
    czy długość kabla ma być jakaś konkretna czy nie (bo i o tym czytałem ale większość mówi że to nie ma znaczenia)
    po prostu krok po kroku co gdzie przełączyć, podłączyć, jak ma się wychylić wskaźnik itd.
    chodzi mi tylko o opis do tego przypadku a nie o całą wiedzę na temat cb bo chciałbym po prostu sam sobie to zestroić
    a i pytanie czy mogę ustawić antenę na końcu dachu czy lepiej na środku (wszystko dotyczące zestawu na zdjęciach)
    Ps.
    jeszcze nie mam tego zestawu ale będe go miał po świętach i wtedy chciałbym się za to zabrać i zrobić za raz a nie walczyć ze strojeniem jak co niektórzy po kilka dni
    POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :x-mas:
    ...no i do usłyszenia już nie długo.
    Załączniki:
    • Jak dostroić antenę CB w Audi 80 B3 za pomocą reflektometru? 151222644_3.jpg (8.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostroić antenę CB w Audi 80 B3 za pomocą reflektometru? 151222644_2.jpg (9.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dostroić antenę CB w Audi 80 B3 za pomocą reflektometru? 151222644.jpg (9.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3366639
    kriss51
    Ocena: 481
    a więc zasada jest prosta.podłączasz miernik SWR między radio i antene.przełączasz miernik na pozycje FWD,wciskasz PTT i doprowadzasz pokrętłem wskaznik do końca skali.potem przełączasz REF i masz odczyt SWR-a.im mniejszy tym lepszy.najlepiej radio i antena powinna być tam gdzie będzie na stałe.jeśli chodzi o długość kabla to szkół na ten temat jest wiele.jedni mówią o wielokrotnościach ćwiartkach fali.ja osobiście daje taki jak mi sie podoba,oczywiście zasada jest taka że im krótszy kabel tym lepszy i nie ma problemu z zestrojeniem anteny.

WESOŁYCH ŚWIĄT
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3366662
    SP5IT
    Ocena: 1683
    kriss51 napisał:
    jeśli chodzi o długość kabla to szkół na ten temat jest wiele.jedni mówią o wielokrotnościach ćwiartkach fali.
    Jest tylko jedna. Kabla tnie się tyle, ile potrzeba.
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3366770
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    SWR mierzysz na 1 i 40 kanale. Jeżeli SWR na 40>1 to skracasz antenę (wkładasz w dół lub tniesz) jak na odwrót to wysuwasz antenę. Sprawdź dobrze masę!!! Przy wysokim SWR przeważnie masa jest winna. Najlepiej z dala od zabudowań itp. oraz pozamykane drzwi.
  • #5 3366916
    goldwinger
    no dobra już chyba wszystko rozumiem a co z umiejscowieniem anteny?
    Może być w tylnej części dachu czy raczej na środku (mam szyber dach)
  • REKLAMA
  • #6 3366929
    yzy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Tak sie zastanawiam... po co w tej antenie te przeciwwagi? (o ile można tak to nazwac :) ) Moim zdaniem niema sensu płacic za te plastikowe patyki bo to i tak nie zwiekszy osiągów tej anteny no chyba ze wizualnie podoba Ci się taka antena to OK.
  • #7 3366937
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Kolego goldwinger,
    najpierw zamontuj antenę i radio.
    Sądząc po Twoich postach o tematyce motoryzacyjnej nie będziesz miał z tym problemu. Szukaj miejsca w dachu takiego, by blacha poszycia była w miarę sztywna i w bezpośredniej bliskości poprzeczki wzmacniajacej. Nie instaluj na profilu wzmacniajacym! Dobrym miejscem w twoim przypadku jest zamocowanie anteny w miejscu gdzie fabrycznie montowali antenę komórki.
    Jak zmontujesz to wtedy bedziesz stroił, ale to już inny rozdział...
    Wesołych Świąt
    Marek
  • #8 3367032
    goldwinger
    co do tych "plastykowych patyków" to ponoć są przeciwwagi a czy one do czegoś przydatne w moim przypadku to nie wiem więc pytam was specjalistów w tej dziedzinie. Kupiłem cały ten komplet razem i to wszystko razem chodziło i działało. Czyli mam rozumieć że nie ma znaczenia czy ustawię antenę na środku dachu czy bliżej końca?
    No i jeszcze jedno pytanie dotyczące tego jak koledzy oceniają cały ten komplecik radyjko to lafayette indianapolis antena nie wiem jaka
    Pozdrawiam
  • #9 3367763
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    ....co do tych "plastykowych patyków" to jest zwykły bajer i ma tyle do strojenia, co Żyd do powiedzenia w okupacji

Radio dobre i antena też.

Przekonałem się na podstawie pomiarów, ze ustawienie anteny bliżej końca dachu daje "wyciągnięcie" jajowate charakterystyki anteny w kierunku tylnim. Jest to chyba korzystne, bo zazwyczaj na trasie rozmówcą najczęściej jest ten co nas minął

Marek
  • #10 3368382
    goldwinger
    no to teraz już chyba ostatnie pytanie z mojej strony w tym temacie: czy lepiej położyć przewód antenowy przy progu i później lecieć do podsufitki czy od razu po słupku do podsufitki? Bo wydaje mi się że ta druga opcja jest lepsza.
  • #11 3368583
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    droga przewodu jak najkrótsza ,najważniejsze nie robić pętli i ostrych załamań przewodu
    pzdr 4all
  • Pomocny post
    #12 3369121
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Jak masz dobrą masę przy antenie to droga nieważna
    Marek
  • #13 3369194
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Jak masz fabryczny szyber-dach to antena tylko w tylnej części, jak opuścisz podsufitkę to zobaczysz gdzie się da :) No i nie celuj środka na oko tylko zmierz dokładnie bo później głupio wygląda.
  • #14 3376123
    goldwinger
    witam. Radyjko zestrojone wszystko gra nawet udało mi się uzyskać SWR na 19 kanale 1,1
    Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dostrojenie anteny CB w Audi 80 B3 za pomocą reflektometru polega na podłączeniu miernika SWR między radio a antenę, ustawieniu miernika na pozycję FWD, wciśnięciu PTT i regulacji pokrętłem do maksymalnego wychylenia wskaźnika, następnie przełączeniu na REF w celu odczytu wartości SWR. Najlepiej, aby radio i antena były zamontowane na stałe w miejscu docelowym. Długość kabla antenowego powinna być możliwie krótka, bez ostrych załamań i pętli, choć nie jest konieczne stosowanie wielokrotności ćwiartek fali. Strojenie anteny wykonuje się na kanałach 1 i 40; jeśli SWR na kanale 40 jest powyżej 1, antenę skraca się, a jeśli poniżej, wydłuża. Kluczowa jest dobra masa anteny, która wpływa na poprawne działanie i niskie SWR. Antenę najlepiej montować na tylnej części dachu, zwłaszcza przy fabrycznym szyberdachu, co może korzystnie wpłynąć na charakterystykę promieniowania w kierunku tylnym. Przeciwwagi (tzw. "plastikowe patyki") są raczej elementem wizualnym i nie mają istotnego wpływu na strojenie anteny. Przewód antenowy najlepiej prowadzić możliwie najkrótszą drogą, unikając pętli i ostrych załamań, a jego trasa powinna być dostosowana do konstrukcji pojazdu. Po prawidłowym zestrojeniu można uzyskać niskie wartości SWR, np. 1,1 na kanale 19.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA