logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja eMule: Port 4662 nieosiągalny i IP na czarnej liście, co robić?

lszlacht 25 Paź 2003 14:25 4631 26
REKLAMA
  • #1 373899
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mam problem. Kolega polecił mi e-mule, ale nie wiem jak go do końca skonfigurować. Bo gdy łączę się z jakimś serwerem to wyskakuje mi taki tekst:
    "Your 4662 port is not reachable. Please review your network config."
    I czasem jeszcze taki:
    "Connection refused. Your IP is currently blacklisted."
    Co to może oznaczać??
    Nie za bardzo się łapię bo to dopiero mój początek w tym programiku.
    Dodam tylko że próbowałem zmieniać swój login na różne... z [pl] i końcówką .net ale nic to nie zmienia.
    Z góry dzięki za wyjaśnienie...
  • REKLAMA
  • #2 373905
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Łukasz Szlachta napisał:
    "Your 4662 port is not reachable. Please review your network config."
    I czasem jeszcze taki:
    "Connection refused. Your IP is currently blacklisted."
    Pierwszy oznacza że inne komputery sieci P2P nie będą mogły się łączyć z Twoim kompem (to jest normalka jak nie masz publicznego IP), a drugi komunikat nie wróży nic dobrego, poprostu jesteś na "czarnej liście".
  • #3 373988
    lszlacht
    Poziom 15  
    Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś powiedział czemu się na tej liście znalazłem??
    Wiem że by móc szybciej się łączyć z innym ludzikiem to trzeba udostępniać, i też to robię...
    Ale czemu się znalazłem na tej "Czarnej liście"??
    I to w dodatku tak na dzień dobry, od razu po zainstalowaniu e-mule??
    A zauważyłem jeszcze że czasami przy logowaniu się do danego serwera nie wyświetla mi "blacklisted", ale częściej jest tsk że ten monit jest wyświetlan...
    ???
    Pomocy bo mało rzeczy jestem w stanie ściągnąć... i jak już to bardzo wolno... bo 0.2-4 kb/s a inni ciągną ode mnie z prędkością 40-60 kb/s :cry:

I jak z tej czarnej listy mam się zkreślić??
  • #4 373991
    elektryk
    Poziom 42  
    Łukasz Szlachta napisał:
    Ale czemu się znalazłem na tej "Czarnej liście"??
    Pierwszy raz słysze o czymś takim, żeby ktoś się na nią dostał, z reguły są tam IP należące do RIAA albo FBI.
    Łukasz Szlachta napisał:
    Pomocy bo mało rzeczy jestem w stanie ściągnąć... i jak już to bardzo wolno... bo 0.2-4 kb/s a inni ciągną ode mnie z prędkością 40-60 kb/s
    Może wybierasz "złe pliki" :) tj mało rozpowszechnione.
  • #5 373994
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    MOże masz na komputerze, lub, któś pod Twoim ip miał coś nieciekawego, co nieodpowiadało statusowi danego serwera n przykład miał zainstalowane programy albo logi w swoim folderze udostępniajacym, albo jeszcze gorsze rzeczy.

Ja aktualnie przeszedłem na DC+ i jestem zadowolony, co do emule to normalka jesli chodzi o transfery, ale koło 2 dnia chodzenia komputeraz non stop.. to się zmieni bedizesz miał juz lepsze transfery, mają tam specjalny system punktowania priorytetowania userów
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 374130
    lszlacht
    Poziom 15  
    Dzięki wielki za pomoc.
    Ale jak mam się z tej czarnej listy usunąć??
    Dodam tylko że udostępniam filmy i pliki z grami... nic ponad to...
  • #7 374324
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    proponuję wpisać w google i znaleźć porządną stronkę o emulu potem przeczytać faq.
    Na czarnej liście może znaleźć się każdy, winą może być np zbyt wiele prób połaczeń z sewerem lub czas zalogowania na nim
    Niektóre serwery aby zapewnić stałą zmiane użytkowników wpisują IP na czarną listę i blokują je na np 24H
    podobnie jest z banowaniem przez innych użytkowników, jeśli program wykryje że przez połyłkę ktoś podłacza się dwa razy do niego to automatycznie banuje na określony czas

PS jeśli za dużo udostępniasz to też źle, dodadkowo tez jesteś karany za mp3, wg zasad emula powinny być umieszczane tylko całe albumy jako archiwum
  • #8 374362
    lszlacht
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc już wiem chyba wszystko, co powinienem wiedzieć o e-mule.
    I to z czarną listą by się zgadzało, bo raz jak się loguję to na niej jestem a raz to nie;)
    A co do udostępniania mp3 to ich nie udostępniam ;)
    Wielkie dzięki raz jeszcze...
  • REKLAMA
  • #9 375502
    Groszekbum
    Poziom 11  
    JEZELI NIE CHCESZ MIEC WPISU O BŁEDZIE 4662 TO POPROS TEGO KTO W TWOJEJ SIECI MA ROUTER ZEBY CI UDOSTEPNIL PORT NA EMULE I POWINNA ZNIKNAC CZANA LISTA I BŁAD NR PORTU: 4662
  • #10 375555
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Można też popróbować (ale NIE próbowałem) użyć tunelowania tego portu. Wtedy są niestety niskie prędkości :(.
  • #11 381787
    lszlacht
    Poziom 15  
    To znowu ja.
    Tym razem już udało mi się załatwić przekierowanie portu na mój komputer ale gdy wpisuję numer tego portu w ustawieniach to się w ogóle nie mogę połączyć z żadnym serwerem. Wyświetla mi się że każdy serwer jest już pełny (mimo że pokazuje się nawet liczba userów 5000 z 55000 możliwych) a na niektórych od razu wrzuca mnie na czarną listę. Może to wina tego że ten port (2006) admin przydzielił mi na gg?? Ale nie rozumiem jakie to może mieć znaczenie? Bo przecież forwardowany port jes tylko do mojego własnego użytku i nie koniecznie muszę go ustawiać na gg??
    Wyświetla mi się komunikat: "You have a lowid. Please review your network config and/or your settings."??
    Także mam pytanie odnośnie transferów... Czemu kroś ciągnie ode mnie tylko przez minutkę, a później połączenie jest zrywane. Transfer spada do zera i się ta osoba odłącza?? Co źle mogłem ustawić że nie mogę utrzymać połączenia wychodzącego??
    Dzięki za odpowiedzi poprzednie i te przyszłe.;)
  • REKLAMA
  • #12 381790
    elektryk
    Poziom 42  
    A czy dobrze wpisujesz numer? Czasem przekierowanie zmienia numer portu i trzeba wpisać odpowiednio (w odpowiedniej wersji emule). Czy dostajesz komunikat w stylu "Your port xxxx is inaccesible"?
  • REKLAMA
  • #13 381791
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Odp 1. to łaskawsza forma odpowiedzi zamiast czarnej listy ;)
    lub odrzucenie z innych powodów
    Odp2 masz ustawioną zbyt dużą liczbę połaczeń i źródeł, dlatego pracuje niestabilnie lub jest to zbieg okoliczności i tamten user tylko tyle potrzebował
    Odp3 może masz ustawione za duże lub za małe transfery, niektórzy to sprawdzają
  • #14 381821
    lszlacht
    Poziom 15  
    Numer portu dostalem e-mailem od Administratora i jest to 2006. On twierdzi że ten port jest do gg (rozmowy, przesyłanie plików poza firewall) ale ja wiem że ten cały port jest tylko do mojej dyspozycji i nic nie ma wspólnego z tym jak go wykorzystam, no chyba że się mylę??
    :arrow: elektryk:
    Nie wyskakuje mi żaden taki komunikat. Jedynie taki "You have a lowid. Please review your network config and/or your settings."
  • #15 381866
    kalood
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Może być jeszcze przyczyną, że masz włączony u siebie na kompie firewall, trzeba go wyłączyć albo go odpowiednio ustawić żeby przepuszczał ten port , albo administrator źle zmapował port.
  • #16 382044
    lszlacht
    Poziom 15  
    Wiem że na win XP jest wbudowany fire wall, ale ja pracuję na 98 itak się składa że nie ma ona żadnych zapór. A tą co ostatnio instalowałem to już się kilka dni temu pozbyłem!! Więc na pewno nie jest to przez fire wall!!
    Teraz już się troszkę pobawiłem ustawieniami... i już czasem łączy, ale jak łączy wyskakuje mi komunikat: "Your 2006 port is not reachable. Please review your network config."??
    Nie wiem już o co chodzi temu mułkowi...??
  • #18 406291
    sikh
    Poziom 12  
    Ogólnie ten napis nie ma znaczenia jeśli chodzi o ściąganie plików, radzę go ignorować, tak samo LowID nie wpływa na szybkość ściągania w eMule. Jeżeli nni masz zewnętrznego IP, np jesteś w LAN`ie zawsze będziesz miał LowID, co nie znaczy że nie możesz nic ściągać tylko nie możesz się połączyć z użytkownikami mającymi też LowID czyli ściągasz tylko od tych którzy mają HighID. ID jest obliczane przez serwer na podstawie twojego IP, więc jeżli jesteś w LANie i dostajesz HighID to jest ono fake i czasami robi więcej szkody niż LowID. W opcjach eMule odznacz "Reconect on LowID" bo będzie się ciągle rozłączł i łączył ponownie. EMule to nie Kaaza trzeba trochę poczekać zanim zacznie pracować, ale jest tam wszystko i nie ma wirów i innych śmieci. I jeszcze jedno - większość serwerów obecnie akceptuje mody od wersji 0.30
  • #19 406472
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    O co chodzi z tym fake HighId? jak ma sie przekierowane wszystkie potrzebne porty to IMO polaczenie jest takie jakby NAT'u nie bylo.
  • #20 406483
    lszlacht
    Poziom 15  
    Tak jestem w LAN'ie. A jakie ustawić limity połączeń i ilości źródeł na plik??
    A poza tym mój admin jak pisałem wcześniej forwardowtał mi port 2006. Czytałem, że taki zabieg powoduje to że się dostaje HIGH ID. Ale u mnie się w ogóle nie łączy z żadnym serwerem tylko wyskakuje że próba się przedawniła, lub serwer wygląda na pełny.
    Jak wpisuję sobie inny port to mi wszystko działa dobrze, z tym że mam LOW ID. O co chodzi??
  • #21 406540
    elektryk
    Poziom 42  
    Platon napisał:
    O co chodzi z tym fake HighId?
    Polega to na tym że podaje jako numer portu, port np ftp albo ssh które jest włączone na routerze. Niby wtedy mogą się do Ciebie łączyć inny urzytkownicy z LowID, ale i tak połączenia się nie udają (bo inny program słucha na tym porcie) więc zysku nie ma praktycznie żadnego.
  • #22 406610
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam.

Wszystko zależy od adresu IP i jeżeli twój adres jest z przedziału 192.168.xxx.xxx to na pewno będziesz na czarnej liście. Oznacza to, że adres IP przekroczył limit logowań do jednego serwera i został wpisany na czarną listę. Wyobraź sobie, że takich adresów jest około 100000 w sieciach P2P i każdy instaluje eMule'a. Ciekawe co byś zrobił na miejscu admina serwera gdyby jeden "użytkownik" podpiął się 100K razy na serwer, bo ja zabrałbym dostęp.

Pozdrawiam
  • #23 406710
    lszlacht
    Poziom 15  
    To jaki w końcu mam ustawić numer portu?? Ten forwardowany czy jakiś inny?? A co do numeru IP i czarnej listy... to jak się to ma do sieci osiedlowych LAN?? Bo w lanie mam inny adres IP, a serwer mój też ma inny adres IP zaczynający się od 195.117.xxx.xxx (dalej nie podam z wiadomych przyczyn.
  • #24 406916
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Kolego daruj sobie tego emule!!!
    Ja miałem te same problemy i sciagnąłem sobie e-donkey i po problemie działa wysmienicie, juz wiele rzeczy ściągnąłem. E-mule bardzo obciąża system a e -donkey o wiele mniej, e-mule często wyświetlał komunikat: "utracono połączenie".
    Pozdrawiam IjeSJot.
  • #25 406934
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jeśli chodzi o to z jaką prędkością ktoś od ciebie ciągnie, to ustawiasz sobie w menu. Ustaw sobie na 10kb/s bo większe wartości strasznie spowalniają kompa. Natomiast jeśli chodzi o to z jaką prędkością ty ciągniesz, to jest to zależne od "stażu" w emulu. Generalnie im więcej udostępniasz tym więcej punktów zdobywasz punktów i z czasem wartość twoich transferów wzrośnie.
  • #26 407235
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Jerry zgodzę się z tobą ale jednak w e-donkey lepiej się ściąga niż e-mule mimo małego stażu!!!
    W e-mule pojawiają się komunikaty o zablokowany ch portach, że na czarnej liście jestem, że lowid...
    Ja raczej jestem za e-donkey ponieważ mniej obciąża system, a mój komputer do najszybszych nie należy! Pozdrawiam IjeSJot.
  • #27 409943
    Raf1200
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Mozliwe ze ktos w sieci uzywa jakiegos programu ktory oszukuje lub ty takiego uzywasz sprobuj zmienic wersie emule.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji programu eMule, gdzie użytkownik napotyka komunikaty o niedostępności portu 4662 oraz o wpisaniu IP na czarną listę serwerów. Niedostępność portu oznacza brak możliwości nawiązania połączeń przychodzących, co jest typowe przy braku publicznego IP lub nieprzekierowanym porcie na routerze. Czarna lista to mechanizm blokujący IP, które przekroczyły limit logowań lub zostały zbanowane przez serwery lub innych użytkowników, często z powodu nadmiernej liczby połączeń, nieprawidłowego udostępniania plików lub podejrzenia o nielegalne działania. Rozwiązaniem jest przekierowanie odpowiedniego portu (standardowo 4662, ale może być inny, np. 2006) na komputer użytkownika w routerze oraz odpowiednia konfiguracja zapory sieciowej (firewalla). W sieciach LAN z prywatnymi adresami IP (np. 192.168.x.x) użytkownicy często mają LowID, co ogranicza połączenia z innymi LowID, ale nie uniemożliwia pobierania plików. Ustawienia limitów połączeń i transferów mają wpływ na stabilność i prędkość działania eMule. Czasem serwery są pełne lub blokują połączenia, co może wynikać z błędnej konfiguracji portów lub zbyt dużej liczby prób logowania. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy polecają inne programy P2P, takie jak eDonkey lub DC+, które mogą działać stabilniej i mniej obciążać system. Ważne jest także przestrzeganie zasad udostępniania, np. unikanie udostępniania pojedynczych plików mp3 zamiast całych albumów, aby uniknąć kar i banów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA