logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonici CDF-002: Przegrzewające się tranzystory i problemy z laserem KSS-210A

Jarek91 18 Cze 2007 18:32 2237 11
REKLAMA
  • #1 3996902
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z wyżej wspomnianym cd-kiem fonici gdy słucham na nim muzyki(co prawda głowica lasera jest już zużyta i słychac było trzaski i tak jakby w słuchawkach było słychać kręcącą sie płytę) po kilkuminutowym słuchaniu trzy tranzystory zaczynają się znacząco nagrzewać czym to może być spowodowane(głowica lasera była regulowana znaczy potencjometr) acha i laser przeskakuje przy najmniejszym puknięciu pomocy acha w środku siędzi kss-210A
    Z góry serdecznie wszytkim dziękuję
    Jeszcze na świeżo dodam że rzymając rękę nad odtwarzaną płytą mniej więcej juz od 5cm nad płytą jakośc dźwięku znacznie się pogarsza podobnie dzieje się gdzy zwieram obudowę cd z obudową odtwarzacza tyle dźwięk wtedy zanika.
  • REKLAMA
  • #2 3996962
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Podaj więcej informacji! Które tranzystory się grzeją, jakieś pomiary. Nikt tu nie jest wróżką i jak nie podasz więcej danych, to nikt Ci nie pomoże.
  • #3 3997000
    Jarek91
    Poziom 15  
    Tranzystory które się grzeją:DI 762,Bai7805i na ostatnim najciężej jest doczytać ponieważ na nim jest napisane T 1b,Najbardziej grzeje się BAi7805i i potrafi spażyć ale równie szybko się ochładza po wyłączeniu urządzenia.
    Pomiarów żadnych nie wykonałem ponieważ nie mam schematu do tego modelu.
  • Pomocny post
    #4 3997019
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Również nie mam schematu, wogóle tego modelu nie naprawiałem ale pamiętam, że kiedyś w radioelektroniku był schemat fonicy CDF-001. Nie wiem czym różniły się te 2 playery, ale jest bardzo prawdopodobne, że niczym oprócz wyglądu. Polecam więc poszukać schematu od CDF-001 i zobaczyć czy pasuje.
  • REKLAMA
  • #5 3997061
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ciężko mi powiedzieć ponieważ za bardzo nie jestem doświadczony w elektronice ale czytałem o tych odtwarzaczach i różną się tym, że jeden był stosowany w dużej obudowie a drugi w midi poza tym są identyczne.A czy te trzaski mogą być spowodowane uszkodzonymi tranzystorami??
  • REKLAMA
  • #6 3997076
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Tak mogą, ale bez znajomości budowy urządzenia nic Ci nie mogę pomóc. Jak wcześniej pisałem szukaj w archiwach radioelektronika schematu od CDF-001 bo możliwe że różnią się tylko wyglądem a elektronika jest taka sama (gdzieś kiedyś o tym czytałem, ale należy to zweryfikować)
  • REKLAMA
  • #7 3997090
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ciężko mi powiedzieć ponieważ za bardzo nie jestem doświadczony w elektronice ale czytałem o tych odtwarzaczach i różną się tym, że jeden był stosowany w dużej obudowie a drugi w midi poza tym są identyczne.A czy te trzaski mogą być spowodowane uszkodzonymi tranzystorami??

Dodano po 3 [minuty]:

Ok tylko w takim wypadku mam kolejne pytanie gdzie mam dostać się do tego archiwum bo nigdzy nie kupowałem tego pisma acha w wielu postach pisano już że te cd oprócz obudów niczym się nie różnią acha jak na razie cd gra co prawda z zniekształceniami już koło godziny i tranzystory raczej nie mają zamiaru strzelić a w przypadku gdyby tak się stało to czy wciąż dostanę te tranzystory bądż jakich zamienników powinienem szukać?

Dodano po 52 [sekundy]:

Acha w razie czego moge nagrać próbkę dźwięków gdzie słychac zniekształcenia tudzież inne nieporządane efekty podczas odtwarzania
  • #8 3997274
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Schemat z opisem CDF-001 jest z tego co wiem w Radioelektroniku 7-8 / 1991. Znajdż sobie skany i zassaj z neta.
  • Pomocny post
    #9 3998356
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    jak a propos, jesli przy najmniejszym puknieciu przeskakuje plyta to masz juz ostatnie chwile zycia lasera, abstrahujac od grzejacych sie tranzystorow...
  • Pomocny post
    #10 3998949
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Nie przejmuj sie grzejącymi elementami a tak na marginesie ten 7805 to raczej stabilizator nie tranzystor.
    Lepiej wymień laser na nowy oraz silniczek kręcący płytą może juz też być do wymiany.
  • #11 3999057
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ok Zmyliło mnie to że ten 7805 wyglądał jak tranzystor (chcoaż triaki też tak wyglądają) ok czyl mam rozumieć że to poprostu musi się nagrzewać,acha a powiedzcie mi jaki powinienem wybrać laserek bo są Kss210a/b/c i czym one wogóle się róznią i czy kupic jakiś firmowy czy nie??
  • Pomocny post
    #12 3999080
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Kup taki dokładnie jak ma być i najlepiej firmowy.
    Zmierz jeszcze na LM7805 czy jest stabilne 5V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Fonici CDF-002, w którym po kilku minutach słuchania muzyki trzy tranzystory (DI 762, BAi7805i oraz oznaczony jako T 1b) nadmiernie się nagrzewają. Dodatkowo laser KSS-210A jest zużyty, powodując trzaski i przeskakiwanie płyty przy najmniejszym puknięciu. Jakość dźwięku pogarsza się również przy trzymaniu ręki nad płytą lub zwarciu obudowy CD z obudową odtwarzacza. Brak schematu do modelu CDF-002 utrudnia diagnozę, jednak sugerowano poszukiwanie schematu Fonici CDF-001 z Radioelektronika (nr 7-8/1991), który może być kompatybilny. Wskazano, że element oznaczony jako 7805 to stabilizator napięcia, który normalnie się nagrzewa. Zalecane jest wymienienie zużytego lasera na oryginalny, najlepiej firmowy, oraz sprawdzenie stabilności napięcia 5V na stabilizatorze LM7805. Problemy z przeskakiwaniem lasera wskazują na konieczność jego wymiany, a także potencjalnie silnika napędzającego płytę. Dyskusja podkreśla potrzebę dokładnych pomiarów i poszukiwania dokumentacji technicznej dla skutecznej naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA