logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD diora cdf-002 regulacja peerkami na płycie gł.

Jarek91 17 Lis 2007 20:09 4561 15
REKLAMA
  • #1 4492230
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mam nastepujący problem z tym odtwarzaczem. Wiem że mechanika jest w dobrym stanie mam nową głowice (KSS-210a) lecz odtwarzacz wciąż ma problemy z z przeskakiwaniem poszczególnych płyt.
    Czytałem kilka postów na ten temat i podejżeważ że peerki na płycie głównej są rozregulowane. Prosze o pomoc co mam zrobić aby odpowiednio wyregulować urządzenie. Mam schemat od CDF-001 ale nie wiem czy będzie zgodny..prosiłbym rónież o wytłumacze nie mi za co odpowiadają owe peerki
    Z GÓRY SERDECZNIE DZIEKUJE....
  • REKLAMA
  • #2 4493105
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    zazwyczaj peerki służą do kalibracji lasera ...
    Uważaj bo możesz go uszkodzić !!!
  • REKLAMA
  • #3 4493116
    Jarek91
    Poziom 15  
    Jest jeden peerek na głowicy którego nie ruszałem...ale są także dwa na płycie głównej odtwarzacza trochę pokombinowałem i gra lepiej ale wciąż to nie to (głupio jest tak robić w ciemno) dlatego chce wiedzieć za co one odpowiadają i jaką wartość na nich ustawić....
  • #4 4493373
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    obawiam się że bez schematu daleko nie zajedziesz. Do czasu jego zdobycia- odradzam ręczną zabawę peerkiem. Owszem- laser moze wydawać się że pracuje lepiej ale jesli ustawisz mu zbyt wysoki prad- długo sie nim nie nacieszysz...

Sprawdz elektronikę jaka jest w okolicy tego peerka - odczytaj symbol scalaka z którym on kooperuje (pośrednio lub bezpośrednio) - zobacz jaka jest funkcja tego układu (a najlepiej zdobądz jego schemat blokowy) Wtedy bedziesz wiedział jaka jest funkcja peerka... Niestety- lasera nie ustawia się na oko lub omomierzem...
  • #5 4494640
    Jarek91
    Poziom 15  
    hmm ok mam schemat od cdf 001 słyszałem ze to te same modele tylko w innych obudowach.....zerkne za co odpowiada to i dam znać ale nie wiem czy dobrze sprawdzę bo nie mam obycia ze schematami...
  • REKLAMA
  • #6 4509787
    Jarek91
    Poziom 15  
    Niestety nie dotarłem do tego za co odpowiadają te peerki ponieważ na płycie są oznaczone VR 301 i VR601 natomiast na schemacie(od cdf-001) nie ma takich oznaczeń.....jakieś pomysły??
  • #7 4534166
    Jarek91
    Poziom 15  
    Czy ktoś może mi pomóc nie widze większego zainteresowania tematem a niechciałbym go zamykac nie rozwiązawszy problemu....z góry dziekuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #8 4537684
    jot-kao2
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    .Mowa jest chyba o kompakcie Foniki a nie Diory,która nie produkowała CD-ka o takim oznaczeniu.
  • #9 4538694
    Jarek91
    Poziom 15  
    Tak fonica bardzo za pomyłkę przepraszam model cdf-002
  • #10 4602279
    Jarek91
    Poziom 15  
    To jak czy ktos pomorze CD czyta juz ładnie wszytkie płyty ale ma problemy z wieloma starszymi krążkami (np składanka viva z 97 i98 r a także kilka egzemplarzy tej samej płyty (tłoczona w tłoczni megaus) i wciąż nie odpowiedziano mi na pytanoie jak to wyregulowac bardzo prosze o pomoc.
  • #11 4935864
    Jarek91
    Poziom 15  
    Tu są pokazane fotki samego odtwarzacza i potencjometrów o które mi chodzi baaardzo proszę o pomoc :):)

Widać,że to żadka konstrukcja dlatego szczególnie mi zależy na wyregulowaniu jej.

A oto moje problematyczne potencjometry

Proszę poprawić pisownię.
    Regulamin p.15
    (dj-MatyAS)

Poprawione
  • #12 5439937
    Jarek91
    Poziom 15  
    Witam ponawiam pytanie niestety nigdzie nie znalazłem żadnych instrukcji serwisowych ani jakichkolwiek informacji dotyczacych tego do czego służą te potencjometry wiem na pewno że maja wpływ na odtwarzanie ścieżek przez laser powtórze że żaden z tych peerków nie znajduje sie na głowicy lasera tylko na płycie głównej odtwarzacza.Czy ktoś może mi pomóc??
  • #13 5440077
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Witam. Do czego są połączone suwaki tych PR-ków ? Przypuszczam , że po regulatory Tracking i Focus gain . Jeśli tak , to ten przy R601 odpowiada za "zakres"ostrości wiązki odbitej , a ten drugi za śledzenie "ścieżki".Jeśli były ruszone , to idealne ustawienie ich "na miernik" (poza serwisem ) jest raczej nierealne . Ściągnij sobie pdf z GOOGLE CSX-ów i tam pewnie będzie coś o aplikacji Twojego CD.
  • #14 5451016
    Jarek91
    Poziom 15  
    Sprawdziłem potencjometr vr601 ma kontakt z procesorem SONY CXA 1082BS a potencjometr VR301 z procesorem SONY CXA 1081S znasz sposób jak ustawić te peerki????
  • #15 5451236
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Sposobu ustawiania nie znam . Kilka razy miałem w rękach "pokręcone" CD i ustawiałem tak , aby nie przeskakiwał ścieżek , a soczewka śledziła lekko wypaczoną płytę . Te regulacje nie dawały jednak rewelacyjnych efektów . Może ktoś jeszcze próbował regulować śledzenie ścieżki i zna procedurę .
  • #16 5462706
    Jarek91
    Poziom 15  
    MA ktoś może jakieś informacje na temat tego odtwarzacza.Bardzo mi zależy na wyregulowaniu tego urządzenia.Mam jakiś artykuł o modelu cdf 001 (ponoć ta sama elektronika tylko obudowa inna.
    *Laser jest wymieniony i nie bawiłem się jego peerkiem nie chcę go rozwalić.
    *Faktycznie odtwarzacz odtwarza trochę lepiej gdy pokombinuję przy tych dwóch potencjometrach na płycie głównej jednakże myślę że zabawa na ślepo nie ma sensu
    pozdrawiam i czekam na jakieś informacje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza CD Foniki model CDF-002, który ma trudności z poprawnym odtwarzaniem niektórych płyt, mimo wymiany głowicy laserowej na KSS-210A i sprawnej mechaniki. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną są nieprawidłowe ustawienia potencjometrów (peerki) VR301 i VR601 na płycie głównej, które wpływają na kalibrację lasera, zwłaszcza na śledzenie ścieżki i ostrość wiązki laserowej. Schemat serwisowy modelu CDF-001, choć podobny, nie zawiera oznaczeń tych potencjometrów, co utrudnia precyzyjną regulację. Potencjometry VR301 i VR601 są powiązane z procesorami Sony CXA1081S i CXA1082BS. Regulacja tych elementów bez odpowiednich schematów i pomiarów jest ryzykowna i może uszkodzić laser. Zaleca się zdobycie dokładnej dokumentacji serwisowej lub schematów blokowych, aby zrozumieć funkcję i prawidłowe wartości ustawień tych potencjometrów. Regulacje na ślepo mogą poprawić działanie, ale nie gwarantują trwałego efektu. Wskazano, że VR601 prawdopodobnie odpowiada za zakres ostrości wiązki, a VR301 za śledzenie ścieżki. Brak jest jednoznacznej procedury serwisowej do ich kalibracji, a użytkownik poszukuje pomocy i informacji na temat prawidłowego ustawienia tych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA