logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zegarek z datą na ATmega8 i LCD PC2402A? Schemat i kod

yanan 19 Cze 2007 15:33 2859 9
REKLAMA
  • #1 3999737
    yanan
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chciałbym zrobić zegarek z datą oparty na tym mikrokontrolerze i wyświetlaczu LCD 2x20 nie wiem czy potrzebne są jakieś numery do tego LCD ale w razie czego podaje: PC2402A. Prosiłbym o schemat podłączenia no i program. Z góry wielkie dzięki.

wymagania:

- Godzina wyśrodkowana
    - w drugim wierszu data w formacie np. 10 grudnia 2007r.
    - no i jak włączam zasilanie w pierwszej linijce napis: Witaj! to też na środku ;) a potem pojawi się normalny ekran jak wyżej.

Mam nadzieję że ktoś sobie poradzi... i jeszcze raz wielkie dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 3999807
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Witaj Yanan.

Na wstepie wypada pogratulowac pomyslu i samozaparcia, jednak odnosze wrazenie, ze troszke pomyliles fora. Tu jest forum konstruktorow elektronikow a nie Ginow, ktorzy tylko czekaja by im ktos zadal zyczenie do realizacji.

Pewien jestem natomiast, ze na tym Forum znajduje sie niejeden projekt takiego zegara, jaki chcesz dostac. Poszukaj a znajdziesz.
    Istnieja rowniez gotowe kity do samodzielnego zmontowania dostepne przynajmniej w pieciu firmach. To jest doskonale rozwiazanie dla leniwych :) . Poszukaj a znajdziesz.

Nie sadze by otrzymanie schematu ( a moze i PCB ) oraz programu bylo bardzo pouczajace dla kogos kto ma ambicje konstruktorskie.

Moze lepiej poczytac cos o procesorkach, wyswietlaczach i krok po kroku samemu cos klecic zamiast kopiowac cudze dokonania ?
    Na pewno dlugoczasowo lepiej na tym wyjdziesz.

pozdrawiam, yego
  • #3 4000265
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Cytat:
    Mam nadzieję że ktoś sobie poradzi... i jeszcze raz wielkie dzięki

hmm poradzić to sobie niektórzy poradzą , trochę lepiej albo trochę gorzej :)
    jednakże nikt nie będzie specjalnie nad tym siedział i podawał Ci na tacy rozwiązanie ... założę się że nawet przycisku "szukaj" nie nacisnąłeś, a poza tym za free to nikt chyba nie będzie robił projektu dla osób "nad wyraz leniwych"
    Jeśli zaoferujesz punkty to z miłą chęcią ( inni pewnie też) skrobne schemat i program w C.
  • REKLAMA
  • #4 4000468
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Coś mi się wydaje że długa droga przed tobą. Zacznij czytać i szukać, dużo informacji jest w necie. Na tym forum jest masa ludzi potrafiąca zbudować taki zegar i chętna do pomocy, ale liczenie na gotowca to nie jest dobry pomysł. Nawet w dziale konstrukcji DIY był kilka takich projektów.
  • #5 4000520
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    yanan napisał:
    Mam nadzieję że ktoś sobie poradzi... i jeszcze raz wielkie dzięki :)

Zapomniałeś podać kwotę, którą oferujesz za wykonanie tego projektu według Twoich wymagań.
  • #6 4003253
    yanan
    Poziom 10  
    Nie ukrywam jest to mój pierwszy projekt na mikroproc. w sumie macie racje takie załatwianie jest na krótką metę... a co samemu sie zrobi to samemu... czas pouczyć się bascoma ;)

Do pituś bajtuś chyba cię nieźle powaliło jeśli chcialbyś za to kasę...ew. punkty i to nie za dużo są ludzie którzy to od ręki by wykonali patrz wyżej!

Do terminatora Za ile punktów wykonałbyś ten projekt?
  • REKLAMA
  • #7 4003424
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Jedyne co mnie powaliło, to ton Twojego pierwszego postu. Dosyć obcesowy i żądający podania gotowego urządzenia na tacy z dodatkową porcją frytek.

Cytat:
    Chciałbym zrobić zegarek z datą

Cytat:
    Mam nadzieję że ktoś sobie poradzi

Nie uważasz, że te cytaty stoją w sprzeczności ze sobą?

Pozatym nie skorzystałeś z wyszukiwarki, czym złamałeś regulamin. Temat był wałkowany tysiące, a nawet setki razy. No ale umiejętności szukania nie należy wymagać od użytkownika Bascoma. Dla nich ważne są tylko gotowce.

PS. Wiesz co możesz zrobić ze swoimi punktami?
  • #8 4003492
    WaldekPrzybyłek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Do <Pituś Bajtuś>- jestem użytkownikiem Bascoma i potrafię zrobić to i owo , z użyciem wyszukiwarki włącznie. Więc prosiłbym nie wrzucać wszystkich Bascomowców do jednego koszyka , bo tutaj kolega trochę się zapędził.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4004059
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Hmm z ile punktów ?? sam nie wiem w jakiej to jest cenie
    Naprawdę polecam samemu poszukać: np "atmega8 pcf", "atmega8 zegar" - dużo tematow.
    Obecnie jestem trochę zajęty sesją , jak się skończy to wstawię schemat i kod programu ( będziesz musiał go sam przetestować - ja bawię sie atmega16 ) - ale nie powinno być problemu.

A może sam coś zmajstrujesz i pokażesz do sprawdzenia ??
  • #10 4006103
    yanan
    Poziom 10  
    Dobra jakoś sobie poradze. Szukałem , ale chyba źle zapytałem szukajke... może spróbuję według Terminatora ;) oby dużo takich osób jak właśnie ten user. Przynajmniej zachował w tym trochę klasy nie co "kolega" (nie wymienię go z powodu mojej kultury) ech... jasne najlepiej wyśmiać kogoś kto tak na dobrą sprawę zaczyna dopiero w świecie µC no nie... a to właśnie on powinnien dostać jakiego warna bo pisze rzeczy nic nie wnoszące do tematu...

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy zegarka z datą na mikrokontrolerze ATmega8 oraz wyświetlaczu LCD 2x20 typu PC2402A. Autor prosi o schemat podłączenia i kod programu, z wymaganiami dotyczącymi wyświetlania godziny wyśrodkowanej w pierwszym wierszu, daty w formacie "10 grudnia 2007r." w drugim wierszu oraz powitalnego napisu "Witaj!" na środku ekranu po włączeniu zasilania. W odpowiedziach podkreślono, że forum jest miejscem dla konstruktorów, a nie gotowych rozwiązań na zamówienie, zachęcając do samodzielnej nauki i poszukiwań w internecie. Wskazano, że istnieją gotowe projekty i kity do samodzielnego montażu, a także liczne materiały i przykłady dotyczące zegarów na ATmega8 i podobnych mikrokontrolerach. Jeden z użytkowników zaproponował po sesji udostępnienie schematu i kodu, choć z zastrzeżeniem konieczności samodzielnego testowania. Dyskusja poruszyła także kwestie motywacji i podejścia do nauki programowania mikrokontrolerów, zwłaszcza w Bascomie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA