logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat jonizatora powietrza bez szkodliwego azotu – sprawdzone rozwiązania

domdob1 19 Cze 2007 16:01 8640 20
REKLAMA
  • #1 3999825
    domdob1
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam
    czy ma ktoś dobry schemat jonizatora powietrza (ale taki żeby azot nie szkodził)? szukałem na forum jednak schematy jednych użytkowników są krytykowane przez drugich i nie wiem co jest dobre. prosiłbym o schemat z w miarę dobrym opisem
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4000205
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    witam raczej tu chodzi o ozon a nie o azot , a napięcia wytarzane przez owe urządzenia wahają się od 4 kV do góry a zależy to już tylko od pomysłowości twórcy......i zawsze powinno być ujemne!!!
  • #4 4000635
    domdob1
    Poziom 12  
    artbi: sory za azot chodzilo mi wlasnie o ozon
    Bonkot: dzieki za link

jesli bedziecie posiadali jeszcze jakies proste schematy jonizatorow to prosze o zamieszczenie
  • REKLAMA
  • #6 4003003
    domdob1
    Poziom 12  
    fajny prosty schemat. ale zastanawia mnie co to jest te J? i jaka jest zywotnosc ukladu tzn ile czasu moze dzialac bez przerwy
  • #7 4003124
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Jezeli nie zacznie korodować i jakieś przepięcie nie uszkodzi diod to zywotność jest nieograniczona , przeznaczony do przcy ciągłej ...

na Allegro gość sprzedaje ten na diodach i kondkach pod 220V po prawie 70 zł , nieźle co :?:

Czy ktoś odczuł códowne działanie jonizatorów ?
    Ja osobiście nie widzę różnicy.
  • REKLAMA
  • #8 4003292
    domdob1
    Poziom 12  
    nie uwierze dopoki nie wyprobuje :D ale wiecie co za oznaczenie na schemacie - J ?? bo ja nie mam pojecia
  • #9 4003330
    picador
    Poziom 33  
    Nie wiem o jakie J Ci chodzi , ale chyba oznaczenie zacisku - złacza ... :?: . Mozesz to traktować jako połączenie zacisku we i wy.
  • #10 4003616
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Te J? - to umowne oznaczenia złącz, które nie zostały ponumerowane. To sam dotyczy C? i D?

Kondensatory dać na napięcie pracy 630V- lub więcej, typu MKT lub MKP.

Tych stopni może być jeszcze więcej, wtedy coraz większe napięcie - mniejszy prąd
  • #11 4003630
    domdob1
    Poziom 12  
    i jeszcze jedno pytanie z czego powinny byc zrobione elektrody i jaka powinna byc ich grubosc i czy powinny byc zaostrzone na koncu?
  • #12 4004825
    oj
    Poziom 42  
    Materiał dowolny, grubość dowolna - powinny być zaostrzone na końcach, ułatwi uloty między elektrodami w jednym miejścu
  • #13 4005327
    picador
    Poziom 33  
    Materiał na elektrody nie powinny być raczej z byle czego , powinny być zaostrzone , teoretycznie wystarczą szpilki , ale wiadomo z jakiego są materiału .

Zwykłe szpilki powinny wystaczyć na kilka lat , wszystko zależy od wilgotności w pomieszczeniu , a z tym róznie bywa ...
  • #14 4006430
    domdob1
    Poziom 12  
    ok
    dzieki wszystkim
  • #15 4009419
    domdob1
    Poziom 12  
    a jak mozna zwiekszyc liczbe elektrod?
    trzeba zdublowac:
    -caly uklad?
    -elektorde z rezystorami?
    -sama elektrode?
  • #16 4009772
    picador
    Poziom 33  
    Jeżeli chodzi o elektrody to wystarczy jedna , nie musisz czuć nosem pracy jonizatora bo będzie przeszkadzać .

Co do zwiększenia liczby elektrod to muisz na wyjściu z powielacza zastosować równoległy układ rezystory > elektroda .

Rezystory na wyjściu muszą być :!: , dla bezpieczeństwa :idea:
  • #17 4146794
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    odnośnie tego schematu, co podał oj -> elektrody dać pomiędzy -7.1kV a mains earth? dobrze to rozumiem?
  • REKLAMA
  • #18 4146953
    oj
    Poziom 42  
    Przewód - uziemienie
  • #19 4147041
    DS
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Jako elektrody mogą być pędzelki węglowe, które ostrzy się przez podpalenie zapałką i zgaszenie przez ściągnięcie pomiędzy dwoma kartkami papieru.
    W pracy mamy kilka jonizatorów i podejrzałem w jednym co padł - jak wykonana jest elektroda - poznałem na elektrodzie kawałek takiego pędzelka.
    Jedyny minus tych jonizatorów to - strasznie czarne ściany w okolicy jonizatora. I to cała ściana, szafa, kawałek sufitu i wszystkie meble w okolicy 1metra.
    Mniej więcej trzeba malować pomieszczenie co rok, póltora. Samo malowanie to masakra dla malarzy - zmycie sadzy, dla sprzątaczek to też mycie całych mebli w okolicy jonizatora przeciętnie co miesiąc.
  • #20 4147293
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Dołączam dokładny opis takiego jonizatora na klasycznym powielaczu napięcia, zasilanym bezpośrednio z sieci energetycznej (łącznie z płytką PCB 3 strony: język angielski). Opis pochodzi z Elektora 10/77 (wcześniejszego opisu nie znam, podobny układ ukazał się chyba też w EdW). Tak jak pisał oj, trzeba zadbać o bezpieczny montaż i eksploatację tego ustrojstwa.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • jonizator.rar (993.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4147793
    domdob1
    Poziom 12  
    dzieki bardzo za ten schemat
    pozdrawiam:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematów jonizatorów powietrza, które nie generują szkodliwego azotu, a właściwie ozonu. Wskazano, że napięcia w jonizatorach zaczynają się od około 4 kV i powinny być ujemne. Zaproponowano kilka sprawdzonych schematów, m.in. z linków do stron z opisami klasycznych jonizatorów zasilanych z sieci 230 V, wykorzystujących powielacze napięcia. Omówiono oznaczenia na schematach, takie jak „J” – złącza lub zaciski, oraz zalecenia dotyczące kondensatorów (typ MKT lub MKP, napięcie pracy 630 V lub wyższe). Elektrody powinny być zaostrzone na końcach, wykonane z trwałych materiałów (np. szpilki lub pędzelki węglowe), co ułatwia emisję jonów. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania rezystorów na wyjściu powielacza przy zwiększaniu liczby elektrod dla bezpieczeństwa. Wskazano, że jonizatory mogą działać ciągle, o ile nie nastąpi korozja lub uszkodzenie elementów. Opisano także praktyczne problemy, takie jak osadzanie się sadzy w pobliżu jonizatora, co wymaga częstego czyszczenia i malowania pomieszczeń. Dołączono również szczegółowy opis jonizatora z klasycznym powielaczem napięcia z magazynu Elektora 10/77 wraz z płytką PCB i instrukcją w języku angielskim. Podkreślono konieczność ostrożnego montażu i eksploatacji urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA