logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie?

Yaro126 01 Wrz 2006 01:31 24469 49
Najlepsze odpowiedzi

Why does an ionizer built from a Neptun TV high-voltage transformer whistle at 5 kHz but stop ionizing above 20 kHz, and how can I make the transformer quiet without losing ionization?

Najprościej: trafo piszczy, bo pracuje w zakresie słyszalnym, a przy zbyt wysokiej częstotliwości spada sprawność i napięcie potrzebne do jonizacji — spróbuj stroić układ w okolice 15,625 kHz, czyli częstotliwości, dla której to trafo było projektowane, i ewentualnie dobierz wypełnienie impulsów sterujących MOSFET-em [#2975502] Jeśli dalej słychać pisk, można mechanicznie stłumić drgania uzwojeń przez impregnację/zalanie żywicą lub parafiną i zamknięcie transformatora w obudowie [#3003328] [#3591724]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2975429
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Tworzę właśnie jonizator powietrza ze starego trafa WN od telewizora neptun, przerzutnika astabilnego oraz tranzystora końcowego BUZ10... generator nastawiony jest na 5 kHz i przy tej częstotliwości aż wiaterek wieje od elektrod jonizatora, ale bardzo glośno piszczy trafo... Gdy ustawię częstotliwość ponad 20 kHz, to wtedy trafo nie piszczy, ale i powietrze się nie jonizuje:( Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić żeby to cholerne trafo przestało piszczeć... Pomóżcie...
  • REKLAMA
  • #2 2975502
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Póki będziesz miał generator nastrojony na czestotliwości które ucho ludzkie słyszy to nic nie poradzisz, a przy 20 kHz spada sprawność przetwornicy, spróbuj się w stroić koło 15625 Hz, nie powinieneś już słyszeć a to jest częstotliwość dla jakiej to trafo chodziło, Przy 20 kHz warto by było poexperymentować z współczynnikiem wypełnienia impulsów sterujących BUZ-em
  • #3 2975504
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    CZy to urządzenie nie wytwarza przypadkiem jonów dodatnich?
  • REKLAMA
  • #4 2975712
    Yaro126
    Poziom 20  
    Nie, urządzenie wytwarza na 100% jony ujemne... W obwodzie WN jest wstawiona dioda WN, kondensator, no i igiełki połączone przez rezystory 5MΩ... Czubki igiełek świecą na fioletowo oraz leci przyjemny chłodny wiaterek...
  • #5 2983068
    Zenek
    Poziom 30  
    może warto by dobrać egzemplarz trafa spośród kilku sztuk...
  • #6 2991076
    Yaro126
    Poziom 20  
    No i udało sie piszczneie wyeliminować:) Dwadzieścia igiełek pięknie się jarzy:) Załączam fotki... Całość jeszcze włożę do jakiejś sensownej obudowy, bo to, co tu widzicie to wersja testowa;) Proszę o komentarze i ewentualne sugestie:)
    Załączniki:
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? trafo WN.JPG (45.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? Jonizator w akcji.JPG (62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? Całość.JPG (70.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? blok WN 2.JPG (62.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? blok WN.JPG (58.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2991124
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Kiedyś trochę czytałem na temat jonizatora. Chyba jest źle wykonany ekran, jonizator nie powinien świecić. Jak są takie małe iskierki wytwarza się ozon który jest bardzo niebezpieczny dla ludzi. Można stwierdzić obecność ozonu po zapachu powietrza, robi się takie jak po burzy.
  • #8 2991213
    Yaro126
    Poziom 20  
    Powietrze właśnie takie jest ale jonizator musi długo pochodzić żeby to bylo odczuwalne w całym pokoju... Myślę nad podwyższeniem siatki żeby igiełki trochę mniej świeciły ale nie wiem czy to konieczne... W moim odczuciu dużo lepsze powietrze w pokoju jest jak sobie to urządzonko pochodzi tak ze 3 godziny. Najlepiej jeszcze do tego przewietrzyć pokój i wtedy jest efekt AXE:P
  • #9 2991358
    Dar.El
    Poziom 41  
    Poszukaj w internecie na temat szkodliwości ozonu, sprawa jest poważna. Lepiej zmniejsz trochę napięcie, tak żeby nie było tej poświaty ale żeby było czuć powiew. Tak dawno czytałem na ten temat że nie pamiętam jak można temu zaradzić, być może trzeba zmienić igły na inne.
  • #10 2993043
    Yaro126
    Poziom 20  
    Poeksperymentuję jeszcze z wysokością siatki, bo im ona jest wyżej, tym igły mniej świecą, a powiew do pewnej wysokości wzrasta, z tym, że jak się ją da zbyt wysoko to nie następuje jonizacja...

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Powiedzcie mi wogóle czy elektrodą dodatnią może być siatka?? Bo w innych konstrukcjach spotykalem się zwykle z pojedyńczym drutem pełniącym role elektrody dodatniej i nie wiem czy dobrze to wykonałem...
  • #12 2993709
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Przypomniałem sobie jak był wykonany jonizator. Tam nie było elektrody dodatniej tylko była ta strona uziemiona. Elektroda ujemna była zrobiona z siatki z przylutowanymi igłami na skrzyżowaniu drutów. Najciekawsze w tym jonizatorze było napięcie 50kV !. Dla jonizowania powietrza potrzeba bardzo wysokiego napięcia albo blisko siebie elektrod.
  • #13 2994019
    Yaro126
    Poziom 20  
    Mógłbys zobrazować na jakimś prostym rysunku jak to mniej więcej ma wyglądać?? U mnie napięcie nie przekracza 5KV... Na więcej poprostu nie pozwalają kondensatory w obwodzie WN...
  • #15 2994741
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Znalazłem opis jonizatora i ekranu
    Srednica ekranu750 - 1000 mm.Ekran jest to lekki pierścień metalowy na który napięto szereg gołych drutów miedzianych Φ0,3-0,5 mm,przebiegających prostopadle względem siebie, w postaci siatki o kwadratowych oczkach i bokach 35 -45 mm. Tworzą one wypukłą część ekranu skierowaną do dołu.Ekran w przekroju przypomina soczewkę jednostronnie wypukłą o wysokości w środkowym punkcie 75- 100mm.W węzłach siatki przylutowuje się igły Φ0,25...0,5x45...50mm, które powinny być jak najbardziej ostre.Do pierścienia doprowadza się 3 przewody miedziane Φ0,8..1mm rozstawiome co 120° i zlutowane nad środkiem ekranu.Są to doprowadzenia dla wysokiego napięcia. Przetwornica zasila ekran nap. przynajmniej 25kV.Dla dużych pomieszczeń 50kV.Częstotliwośc przetwornicy 3..4kHz
    Ekran podwiesza się do sufitu na izolatorach. Powinien znajdować się 2 m od podłogi.Przetwornicę umieszcza się obok ekranu.Wskażnikiem poprawnej pracy jonizatora może być kawałek waty,który powinien być przyciągnięty do ekranu z odległości 0,5 m.Zbliżając rękę na odległość 0,7..1m powinien być odczuwalny chłód.Podczas pracy jonizatora nie mogą się pojawiać jakikolwiek zapachy.Zapachy świadczą o obecności gazów szkodliwych dla zdrowia ( ozon, tlenki azotu).Należy wówczas sprawdzić konstrukcję ekranu , a także montaż powielacza napięcia i połączenia przetwornicy z ekranem.
    Jak widać z opisu konstrukcja ekranu jest istotnym elementem twojego jonizatora.Pozdrawiam
  • #16 2994928
    Yaro126
    Poziom 20  
    Widać zrobienie takiego urządzenia to nie jest prosta sprawa:/ Już uzyskanie napięcia 50KV to wielki problem bo raz że nie ma praktycznie kondensatorów na to napięcie, a dwa to że trudno dostać diody WN o takich parametrach... Poprzestanę chyba na tym, co już zrobiłem, ewentualnie nieco zmodyfikuję elektrody żeby zmniejszyć wydzielanie ozonu... Tak na marginesie to widziałem zdjęcie fabrycznego jonizatora na allegro i jego igiełki też świeciły...
  • #17 2994971
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Do zrobienia powielacza w.n wystarczy użyć 6 diód w.n w sześciu stopniach mogą być z TV,lubzastosować 20..25 szt diod niskonapięciowych 500 V połączonyh szeregowo w każdym stopniu oraz 6 szt. kondensatorów390 -500pF/ 12...15 kV.
  • REKLAMA
  • #18 2995018
    Yaro126
    Poziom 20  
    Wogóle ten projekt, który opisujesz to jakiś mega jonizator, bo juz samo montowanie ekranu na suficie mnie przeraża... Ja chciałem wykonać coś zajmującego możliwie jak najmniej miejsca i działającego... A co myslicie o jonizatorach, które sprzedawane są w internecie i które mieszczą się w standartowej obudowie, która można kupić w każdym elektroniku?? Jak one są wykonane?? Przecież żeby były dopuszczone do sprzedaży, to muszą spełniać normy choćby wspomnianej emisji ozonu... Np. ten: http://grojer.go.to/
  • #19 2995362
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Gwoli ścisłości o tym "mega " jonizatorze już wspominałem kiedyś w takim temacie :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic389033.html
    W podanych przeze mnie linku jest dużo rozwiązań generatora i powielacza na kilkadziesiat kV.
    Działanie ponoc rewelacyjne.
    Wspomniana antena to coś takiego:
    Załączniki:
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? bel_1971.gif (5.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2995393
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Tak ma właśnie wyglądać ekran.Rzecz w tym ,że do właściwego zjonizowania powietrza i zapewnienia jonom odpowiedniej żywotności konieczne jest doprowadzenie do ekranu znacznej mocy i napięcia.
  • #21 2996058
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Czy to znaczy, że prąd około mikroampera nie wystarczy? 1uA w ciągu 1 sekundy wytworzy jony o ładunku 1uC,
    a pojemność powietrza w typowym pokoju to parę setek pF, więc już powietrze się naładuje do kilku kV - czyli po
    kilkunastu sekundach naładowanie powietrza zatrzyma dalszą emisję jonów. A 1uA przy 50kV to moc 50mW.
  • #22 2996221
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Według literatury codzienna dawka dla normalnego pomieszczenia wynosi 20..30 min ,najlepiej 30...50 min.W pomieszczeniach ze złą wentylacją jonizator powinien być załączany okresowo przez cały dzień.Z przetwornicy na rdzeniu z TV można przy nap. 50kV uzyskać prąd 3...5µA.Sam osobiście myślę o wykonaniu takiego jonizatora wg tego schematu, ale chyba w okresie zimy bo teraz brak czasu.
  • #23 2997788
    Yaro126
    Poziom 20  
    Też teraz nie mam czasu na wykonanie tego projektu, ale gdyby udało Ci się go wykonać to podziel się na forum informacjami na temat jego działania:)
    Pozdrawiam!
  • #24 3002748
    Zenek
    Poziom 30  
    wracając do początku- może warto by wrzucić tu dwie rzeczy- schemat tego jonizatora ze zdjęć i sposób usunięcia problemu ujętego w temacie postu, .....bo jakoś mi się to nie rzuciło się w oczy ;)
  • #25 3003328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 3004898
    Yaro126
    Poziom 20  
    Nie ma problemu jutro wstawię schemat;) Muszę go tylko narysować;)
    pozdrawiam!
  • #28 3007229
    Yaro126
    Poziom 20  
    Dodaję obiecany schemat... Generator nie jest co prawda zrobiony na NE555 bo nie miałem akurat tej kostki ale działa bez problemu;)
    Załączniki:
    • Jonizator powietrza z trafem WN Neptun - jak wyeliminować piszczenie? schemat.JPG (39.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3007257
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Bez problemu możesz zwiększyć napięcie na wyjściu dodając powielacz. Diody i kondensatory muszą być na podwójne napięcie jakie daje trafo na wyjściu.
  • #30 3007572
    Yaro126
    Poziom 20  
    Jeśli dobrze zrozumiałem to jak napięcie będzie wynosiło te 50 KV to juz nie będzie potrzebna dodatnia elektroda?? Bo wydaje mi się że przy takim napięciu powinna już wystarczyć sama ujemna elektroda z igiełkami...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy jonizatora powietrza wykorzystującego stare trafo wysokiego napięcia (WN) z telewizora Neptun, generator astabilny oraz tranzystor BUZ10. Problemem jest głośne piszczenie transformatora przy częstotliwości około 5 kHz, które ustępuje powyżej 20 kHz, jednak przy wyższej częstotliwości jonizacja powietrza jest nieskuteczna. Zalecane jest strojenie generatora do około 15,6 kHz, co odpowiada oryginalnej częstotliwości pracy transformatora i eliminuje słyszalny dźwięk. Wskazano, że jonizator wytwarza jony ujemne, a elektrody wykonane są z igieł połączonych rezystorami 5 MΩ, z diodą WN i kondensatorem w obwodzie wysokiego napięcia. Dyskutowano o konstrukcji elektrod, gdzie siatka pełni rolę elektrody dodatniej, a igły elektrody ujemnej, co jest korzystne dla uniknięcia jonów dodatnich. Wskazano, że do skutecznej jonizacji powietrza potrzebne jest wysokie napięcie rzędu 5–50 kV, co wymaga zastosowania powielaczy napięcia (np. z diod i kondensatorów WN) oraz odpowiednio dobranych elementów o wysokim napięciu pracy. Zwrócono uwagę na konieczność ostrości igieł oraz odpowiedniej konstrukcji ekranu jonizatora (metalowy pierścień z siatką i ostrymi igłami). Poruszono kwestie bezpieczeństwa, emisji ozonu i zakłóceń radiowych przy wysokich napięciach. Wskazano, że tradycyjne trafo WN z telewizora można przerobić, nawijając nowe uzwojenia bifilarne i stosując tripler napięcia. Zalecane jest stosowanie częstotliwości około 20–30 kHz dla lepszej efektywności i mniejszego hałasu, a także impregnacja uzwojeń żywicą w celu eliminacji piszczenia. Omówiono także alternatywne układy inwerterów typu forward zamiast flyback, które lepiej nadają się do regulacji wysokiego napięcia. W dyskusji pojawiły się przykłady schematów i doświadczenia z lat 70., podkreślając trudności w uzyskaniu wysokich napięć i stabilnej pracy jonizatora. Wspomniano również o komercyjnych jonizatorach o napięciu 7,5–10 kV, które generują jonizację bez iskrzenia i hałasu. Ostatecznie autor wyeliminował piszczenie transformatora, uzyskując efekt jonizacji z 20 igłami, planując dalsze modyfikacje elektrod i obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA