logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Combo C 1.7 DTI 2003 brak 5V na pedale gazu i czujniku ciśnienia atmosferycznego

strzalaaa 19 Cze 2007 19:29 2801 3
REKLAMA
  • #1 4000431
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    Moi drodzy znów mam ciekawy przypadek...auto jak w opisie. Problem sie zaczął od niereagującego pedału gazu. Na początku oczywiście podmieniałem go, ale to nic nie dało. Okazało sie że na jednym pinie brakuje 5V zasilania. Wziąłem więc miernik i po schemacie doszedłem że nie wychodzi ze sterownika. Podmieniłem sterownik i nic...to samo...Do pedału dochodzą dwa napięcia 5V więc na logike podpiąłem oba na raz i auto chodzi jak zegarek, tyle że wywala błąd "układ 2 zasilania napięcia 5V" Pojawiał się też błąd "czujnik ciśnienia atmosferycznego-sygnał zbyt niski" Okazało sie że na nim też powinno być 5V a było zaledwie 0.6V. Podłączyłem 5V z tego jednego wyjścia od gazu i błąd już nie występuje ,ale zostaje ten "układ 2 zas. nap.5V" wszystkie przejścia posprawdzane, kostki na sterowniku też...Niby autko chodzi dobrze, ale zapala się lampka od silnika. W sumie "zgasić" ją to też nie problem, ale gdzie jest te 5V?? Macie jakiś pomysł? Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4000754
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Tak. Ta usterka wygląda na 100%awarie kmputera, ale go podmieniałem i to samo sie dzieje. Jutro mam mieć jescze jeden komputer dla pewności.
  • #4 4003304
    strzalaaa
    Poziom 17  
    hmmm... narazie kompa jeszcze nie mam. Nie macie żadnych pomysłów?? Może jest gdzieś w tym aucie jakiś inny układ, który generuje te 5V??
REKLAMA