logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat mikroprocesorowego modułu zegarowego Televox z kontrolerem 8039

music 25 Paź 2003 21:08 3071 9
REKLAMA
  • #1 374322
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Poszukuje schematu mikroprocesorowego modułu zegarowego sprzedawanego przez firme Televox z Krakowa na początku lat dziewięćdziesiątych w formie zestawów do samodzielnego montażu.Urządzenie oparte było o kontroler 8039

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4431490
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Może nie jest to szybka odpowiedź, ale mam całą książeczkę z tego zestawu. Ja z kolei szukam płytkę drukowaną(płyty głównej) bez elementów. Moja się trzyma właściwie na samych zworkach:) Jeśli jeszcze interesuje, to zapraszam i wrzucę na elektrodę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5748989
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Przepraszam, że odświeżam stary temat, ale czy to dalej aktualne? Poszukuję płytki drukowanej do tego zegara. Czy mógłby mi ktoś pomóc w tej sprawie?
  • REKLAMA
  • #4 5750249
    music
    Poziom 28  
    Jeżeli chodzi o moją wypowiedź to któryś z forumowiczów podesłał mi skany z opisem i schematem. Rysunek płytki to tylko rozmieszczenie elementów. Nie ma rysunku scieżek. Oryginału także nie posiadam. Posiadam jedynie eprom z tego zegara.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 5753815
    ArekS
    Poziom 16  
    Aha. Dzięki za szybką odpowiedź. A czy w razie czego można by liczyć na zawartość Eproma w formie pliku, lub cały Eprom? Tak naprawdę, to mi się przypomniało że projekt tego zegara był publikowany w starym czasopiśmie, Elektronik Hobby, czy coś podobnego i musiałbym to odszukać... Może tam była płytka. Powiem szczerze że chciałem wrócić do tego projektu i zrobić go jeszcze raz, bo kiedyś robiłem ten zegar, ale się go pozbyłem na rzecz kolegi. Nie mam już z nim kontaktu więc nie ma możliwości dotarcia tą drogą do projektu. Pozdrawiam raz jeszcze.
  • REKLAMA
  • #6 5754071
    music
    Poziom 28  
    Przykro mi, ale nie mogę odstąpic epromu. Nie mam też w tej chwili możliwości zczytania jego zawartości. Być może taka możliwość pojawi się w niedługim czasie.
    Co do publikacji w EH to było coś takiego, ale także tam nie było rysunku ścieżek.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 5756764
    ArekS
    Poziom 16  
    Aha, no trudno. Poczekam. Ale też nie ukrywam że sprawa tego zegara mnie pociąga...
  • #9 5762568
    music
    Poziom 28  
    Pisałem do nich. Nie posiadają niczego. Schematów, rysunków, wsadów. Trochę to dziwne, ale cóż...

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 8968521
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam wszystkich. Niedawno pisał do mnie forumowicz kormoran1974 i prosił mnie, abym udostępnił dokumentację, którą posiadam do tego zegara. Wcześniej nie miałem na to czasu, aby poskanować i wrzucić pliki na elektrodę, ale dziś go trochę znalazłem. Mam nadzieję, że przyda się większej liczbie osób. Dokument zrobiłem w formacie pdf, aby nie było potrzeby ściągać kilku plików, a także aby nie było problemu z odczytem. Jest to kompletna dokumentacja, czyli schematy i instrukcja obsługi. Starałem się, aby wielkość pliku była kompromisem między jakością a wielkością pliku. Jest to dokumentacja do mikroprocesorowego modułu zegarowego TeleVox ver. 3.1a. Nie bardzo mam możliwość wrzucić plik z wsadem do epromu, bo nie mam programatora. Jeśli ktoś mieszka w okolicach Olkusza i ma programator na usb i swojego laptopa z programem, to możemy się umówić, aby zgrać zawartość epromu.
    Załączniki:
    • Mikroprocesorowy moduł zegarowy TeleVox ver.3.1a.pdf (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu mikroprocesorowego modułu zegarowego firmy Televox z Krakowa z początku lat 90., opartego na kontrolerze 8039, sprzedawanego w formie zestawów do samodzielnego montażu. W dyskusji pojawiły się informacje o posiadaniu książeczki z zestawu oraz częściowej dokumentacji, w tym rozmieszczenia elementów na płytce, jednak bez rysunku ścieżek i oryginalnych schematów. Autor posiadał eprom z zegara, ale nie mógł udostępnić jego zawartości ani jej zczytać. Projekt był częściowo publikowany w czasopiśmie Elektronik Hobby, jednak bez pełnej dokumentacji ścieżek. Firma Televox, mimo że nadal istnieje, nie dysponuje już dokumentacją ani wsadami do tego modułu. W końcowej fazie dyskusji udostępniono kompletną dokumentację w formacie PDF do wersji 3.1a modułu, zawierającą schematy i instrukcję obsługi, jednak bez wsadu do epromu. Zaproponowano możliwość zgrania zawartości epromu przy pomocy programatora USB w okolicach Olkusza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA