logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[opel C20NE] Opel C20NE 1991: Wysokie zużycie paliwa po wymianie sondy lambda Bosch

zyzak 20 Cze 2007 00:32 17490 78
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować duże spalanie i spadek mocy w Oplu Calibrze C20NE mimo wymiany sondy lambda?

Nie szukaj winy wyłącznie w nowej sondzie lambda; najpierw sprawdź osprzęt i instalację, bo takie objawy mogą dawać czujnik temperatury silnika, potencjometr przepustnicy, nieszczelność podciśnienia albo źle podłączony emulator LPG [#4005503][#4008753][#4014990] Nie opieraj się też na chwilowym spalaniu z BC, bo przy lekkim przyspieszaniu wysokie wartości są normalne i potrafią mocno „skakać” [#4001778] Sama lambda może wyglądać poprawnie na mierniku, a mimo to być zbyt wolna lub mieć przesuniętą charakterystykę, więc najlepiej potwierdzić skład spalin na analizatorze albo oscyloskopie [#4005033][#4017182] W C20NE warto wrócić instalację LPG do stanu fabrycznego i upewnić się, że wtryski są połączone zgodnie z układem par 1–2 i 3–4, bo źle podłączony emulator lub pomieszane przewody potrafią rozjechać pracę silnika [#4014238][#4021580] Sprawdź też samą przepustnicę, węże podciśnienia i wydech, bo wątki z forum wskazywały właśnie na te elementy jako częste źródło muła i bogatej mieszanki [#4008753]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 4001596
    zyzak
    Poziom 11  
    Hello

Mam calibre C20NE 91 rok

cali zaczela duzo palic benzyny (wskazania na BC) i stracila na mocy
    zdiagnozowalem silnik (kontrolka check engine) i wyskoczyl mi blad 013 , sonda lambda.
    Wiec ja wymienilem, kupilem na allegro od cezarego kowalczyka boshową sondę 3 przewodowa do calibry.

jednak po wymianie blad sie nie pojawia ale cali w dalszym ciagu nie ma nalezytej mocy i ssie benzyne.

Przeplywomierz sprawdzalem jest ok
    dolot mam szczelny

Tutaj jest video z pomiarami z sondy lambda na czaarnym kablu

http://youtube.com/watch?v=PpgIIaMWHK4

Prosze znawców tematu o info czy ta sonda pracuje normalnie, chcialbym ja wyslac do reklamacji i musze byc pewny bo obecnie jestem na IS i niechcialbym posylac nie majac pewnosci czy to akurat sonda.

aha jescze jedna uwaga: cali na postoju przy przygazowaniu bierze normalne ilosci benzyny (wskazania BC) jednak gdy tylko ruszę i przekrocze tak 1100 obr min BC pokazuje kosmiczne ilości chwilowego zuzycia paliwa.

HELP ME
  • #2 4001778
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Wskazania i praca prawidłowa (doczytać).
    Zużycie chwilowe przy przyspieszaniu zawsze jest kosmiczne, ale przy hamowaniu silnikiem 0.
  • #3 4002117
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    i nigdy nie wiara temu co na wyświetlaczu lepiej sprawdzić spalanie jakie jest w rzeczywistości
  • #4 4003015
    zyzak
    Poziom 11  
    skoro lambda jest ok to co jescze moze byc przyczyna duzego spalania benzyny?
    przy lekkim przyspieszaniu (z gazem jak z jajkiem) BC pokazuje ponad 20 do 30l chwilowego zuzycia benzyny, wczesniej tego nie bylo, rury osmolone jak diabli, cali zamulona, wszystko to dzieje sie jak jade , bo jak stoje i przygazuje to pokazuje normalne zuzycie pb

Przeplywomierz sprawdzony jest ok,
    dolot szczelny jest ok
    przelutowalem przekaznik pompy paliwa

co jescze moge sprawdzic ?

cali pali ok 15-18l w trasie, wczesniej palila 8-11 w trasie

help me
  • #5 4003059
    Doktorr
    Poziom 35  
    Skoro sonda pokazuje dobrze a dużo auto pali to trzeba bezwzględnie sondę wymienić.
  • #6 4003475
    zyzak
    Poziom 11  
    Doktorr napisał:
    Skoro sonda pokazuje dobrze a dużo auto pali to trzeba bezwzględnie sondę wymienić.

skoro napisales, ze sonda dziala dobrze wiec wysyla prawidlowe impulsy do Ecu, ktory dawkuje PB, wiec w jakim celu mam wymienic sonde dobra, na rowniez dobra sonde ???? przeciez to nie logiczne.

p.s
    Chyba ze jestes zlosliwcem i specjalnie tak napisales .
  • #7 4003758
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5120
    Podlaczyc TECHa,wartosci bierzace i podczas jazdy sprawdzic sonde,czas wtrysow.Jak sie zmieniaja parametry przy lagodnym bucie a jak z ciezka noga
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 4004830
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    zyzak napisał:
    skoro lambda jest ok to co jescze moze byc przyczyna duzego spalania benzyny?
    przy lekkim przyspieszaniu (z gazem jak z jajkiem) BC pokazuje ponad 20 do 30l chwilowego zuzycia benzyny, wczesniej tego nie bylo, rury osmolone jak diabli, cali zamulona, wszystko to dzieje sie jak jade , bo jak stoje i przygazuje to pokazuje normalne zuzycie pb

Przeplywomierz sprawdzony jest ok,
    dolot szczelny jest ok
    przelutowalem przekaznik pompy paliwa

co jescze moge sprawdzic ?

cali pali ok 15-18l w trasie, wczesniej palila 8-11 w trasie

help me

Niech kolega przejedzie kawałek z przygazówką i wykręci świece, zobaczymy czy są zakopcone lub zaolejone czy ładnie wypalone!
  • #9 4004928
    zyzak
    Poziom 11  
    Panowie !!! z tematem walce juz ponad miesiac.
    Gdybym mial tu TECHA-1 to juz dawno bym pojechal i sprawdzil.
    Tu na Islandii do Techa-1 mam 400km w jedna strone.

Byc moze to jakis pierdól ktory z Wasza pomoca uda mi sie rozwiazac

Przejade sie z przygazowka i wykrece swiece.
    Ale juz tak robilem , ale bez ostrej gazowanki, i swiece po wykreceniu wygladaly na ok, nie byly mokre ani hmm zakopcone.

Ale przejade sie z ciezkim butem, lub conajmniej normalnym , wykrece swiece i zrobie foty i pokaze Wam

pozdrawiam
  • #11 4005033
    Doktorr
    Poziom 35  
    Kolego zyzak pomyśl troszeczkę. Jeżeli pali dużo to sonda powinna to pokazać (oscylacja do zakresu powyżej 0,8 i więcej). Jednym ze sposobów uszkodzenia sondy jest utrata czułości, aby to zrekompensować sterownik silnika wydłuża czas wtrysku. Efekt jak u ciebie. Na analizatorze spalin wyszło by jak nic. Przy zakupie możesz sobie odpuścić orginały z allegro i sklepowe no name czasami dopiero 3 lub 4 działa jako tako.
  • #12 4005282
    zyzak
    Poziom 11  
    Doktorr napisał:
    Kolego zyzak pomyśl troszeczkę. Jeżeli pali dużo to sonda powinna to pokazać (oscylacja do zakresu powyżej 0,8 i więcej). Jednym ze sposobów uszkodzenia sondy jest utrata czułości, aby to zrekompensować sterownik silnika wydłuża czas wtrysku. Efekt jak u ciebie. Na analizatorze spalin wyszło by jak nic. Przy zakupie możesz sobie odpuścić orginały z allegro i sklepowe no name czasami dopiero 3 lub 4 działa jako tako.

Doktorze!
    w Swoim pierwszym poscie napisal Pan ,ze wskazania i praca sondy sa prawidlowe.Co za tym idzie jej czujnosc chyba jest ok?
    To jest wlasnie nowa sonda z allegro boschowa od cezarego kowalczyka.
    Widzial Pan ,ze sonda nie oscyluje powyzej 0,8 i wiecej.A teraz Pan sugeruje zebym ja wymienil, wiec czegos tu nie rozumiem.?
    Ale moze czegos nie wiem, nie jestem mechanikiem, podobnie jak rzesza ludzi tu zagladajacych i szukajacych pomocy.
  • #13 4005503
    rx7hew
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Trzeba sprawdzić katalizator, może jest już zatkany i auto muli na większych obrotach, przygazuj i sprawdż szybkość wypadania spalin z tłumnika. Mogą być też tłumniki przytkane. Jeżeli dużo pali sprawdź czujnik temp. silnika.
  • #14 4005929
    Doktorr
    Poziom 35  
    Taki duży chłopczyk i nie rozumie. Powtórzę, jeżeli zakres pracy sondy jest poprawny to:
    a) auto pali tyle ile powinno.
    b)jeżeli mimo to pali dużo to sonda uszkodzona.
    Jedź na analizator.
  • #15 4006057
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    a nikomu nie przyszlo namysl zeby tak odpiac kleme i odnowa ustawic sterownik.pozdrawiam.
  • #16 4006352
    zyzak
    Poziom 11  
    Ruffus-servis napisał:
    a nikomu nie przyszlo namysl zeby tak odpiac kleme i odnowa ustawic sterownik.pozdrawiam.

odpinalem juz klemy
    katalizatora nie mam

Doktorze !!! wysle sonde do reklamacji tyle ze wydaje mi sie ,ze pewnie to nic nie da, bo mi odpisza, ze sonda przeciez dziala prawidlowo !
  • #17 4006491
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    a moze by tak solidna diagnostyke zrobic i zobaczyc co tam widac w parametrach?ale najlepiej to wymien ta sonde.

Dodano po 1 [minuty]:

aha klemy odpinales ale ustawiales go pozniej?odpaliles na zimnym silniku i td.
  • #18 4006675
    Doktorr
    Poziom 35  
    Byłeś na analizie spalin.
  • #19 4006929
    zyzak
    Poziom 11  
    Ruffus-servis napisał:
    a moze by tak solidna diagnostyke zrobic i zobaczyc co tam widac w parametrach?ale najlepiej to wymien ta sonde.

Dodano po 1 [minuty]:

aha klemy odpinales ale ustawiales go pozniej?odpaliles na zimnym silniku i td.

robilem solidna, tak mi sie przynajmniej wydaje diagnostyke lambdy.

na rozlaczonej wtyczce lambdy na przewodach brazowy i czerwono-niebieski napiecie +- 13-14V na czarnym ok 0.4V
    gdy podlacze wtyczke do lambdy na brazowym mam mase? 0,005V
    czerwono-niebieski - zasilanie grzalki +-13-14V
    a na czarnym - impusl do ECU, tak jak w moim pierwszym poscie widac na video.

Ruffus service : odlaczylem klemy, uruchomilem zimny motor, i poczekalem az sie zagrzeje (tak wyczytalem na jakims forum) i dalej to samo.

Doktorze!! nie robilem analizy spalin, do najblizszego car servisu gdzie maja pojecie i sprzet mam 400km w jedna strone.Islandia to jedna wielka wiocha , po za stolica.

Obilo mi sie o uszy, ze duze spalanie moze byc przyczyna przestawionego rozrzadu.Czy to jest prawda?
  • #20 4007134
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    gdyby rozrząd był przestawiony występowały by problemy z pracą silnika a nie tylko ze zwiększonym spalaniem.
  • #21 4008288
    zyzak
    Poziom 11  
    ok dziękuje :)

w niedziele przejadę się z ciezkim butem i wykrece świece ,zrobie foto i zamieszczę tutaj , komentaze będą mile widziane :)

Co do analizy spalin, Panie Doktorze czy to aby coś da?
    pisałem wyzej ze silnik na postoju normalnie pali, nawet jak dam ostro po gazie, pisalem tez ze na postoju po ostrym przygazowaniu wykrecalem swiece i wg. mnie byly suche i nieokopcone.
    Zobaczymy czy takie będą po jeździe. wg mojej skromnej osoby właśnie po jezdzie bedą zalane benzą.Ale to dopiero w niedziele bo pracuje od rana do nocy :(

Wiec jesli analiza spalin ma byc robiona podczas samego postoju to wg. mojej skromnej wiedzy nic nie da.
    Bo wynik będzie w normnie,ponieważ podczas postoju ECU dawkuje normalnie PB.

W niedzielę podłączę jeszcze miernik do sondy i zobaczę jak się zachowuje podczas jazdy.

pozdrawiam
  • #22 4008753
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam! Nic nie piszesz o czujniku położenia przepustnicy-sprawdź go. Jak sprawdziłeś przepływkę? Nie kombinowałeś nic z wydechem? Może masz jakąś nieszczelność w wydechu przed sondą? Rzadko ale zdarza się, że w pewnych momentach taką nieszczelnością może być zasysane trochę powietrza i sonda będzie sygnalizowała zwiększoną ilość tlenu, co komputer "naprawia" dolewając benzyny. Czy ten silnik ma czujnik spalania stukowego? Jeśli z nim coś nie halo to komp będzie opóźniał zapłon co skutkuje mułem i czarnym dymem. Przyjrzyj się instalacji zapłonowej. Daj parę fotek aparatu zapłonowego to powiem Ci, czy może się z nim coś dziać, czy nie.
  • #23 4008837
    zyzak
    Poziom 11  
    czesc

wydech jest ok
    pzeplywke sprawdzilem odlaczajac ja (na wolnych obrotach motor gasnie ale jak przytrzymam gaz i ktos mi odlaczy przeplywke i zamknie maske to moge jechac, zmian nie zauwazylem, dalej ssie PB)

mam czujnik spalania stukowego poczytam na jego temat troche dowiem sie gdzie jest, i jak powinien pracowac, i go pomierze wtedy

aparat zaplonowy hmm zrobie fotki

ogolnie silnik diagnozowalem wywolywaniem kodow usterek i nie mam zadnych nieprawidlowosci.

w niedziele
  • #24 4008847
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Skoro sonda pokazuje normalnie i reszta też ok, to stawiam na nieszczelność w układzie paliwowym (wycieki). Moze bak dziurawy,lub przetarty przewód
  • #25 4008862
    zyzak
    Poziom 11  
    leinadzs napisał:
    Skoro sonda pokazuje normalnie i reszta też ok, to stawiam na nieszczelność w układzie paliwowym (wycieki). Moze bak dziurawy,lub przetarty przewód

to na bank nie tu problem.
  • #26 4008875
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    to luknij może jeszcze na rozrząd, sprawdź kompresje i inne mechaniczne sprawy
  • #27 4008880
    zyzak
    Poziom 11  
    leinadzs napisał:
    to luknij może jeszcze na rozrząd, sprawdź kompresje i inne mechaniczne sprawy

wpierw zrobie to co obiecalem w niedziele , pozdro
  • #28 4013382
    zyzak
    Poziom 11  
    proszę zobaczyc jak komp dawkuje PB
    proszę zobaczyć jak delikatnie daje gazu (obrotomierz) oraz wskazania BC chwilowego zuzycia benzyny.Tak jest zawsze, gdy przekrocze niewiele ponad 1000 obr min - dramatycznie zwieksza mi sie zuzycie.

http://youtube.com/watch?v=oJTfaz8CyRA

Sprawdzałem sonde podczas jazdy i jest ok.
    Nie mam czujnika spalania stukowego o ktory ktos pytal.

Przypomne diagnoza silnika kontrolka chceck engine po za standardowym kodem 12 i 31 (na zgaszonym) nic nie wnosi.

wie ktos co to moze byc ?

moze mam kompa uszkodzonego, a moze rzeczywiscie ten rozrzad sie przestawil o ząbek i jest taka jazda?
  • #29 4014135
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Kolego Zyzak, zdziwiła Cię prośba o foto aparatu zapłonowego. W tamtych latach opel montował kilka typów zapłonów. Jak zobaczę co masz to będę mógł coś podpowiedzieć. Jeśli masz czujnik w aparacie i mechaniczne przyspieszenie zapłonu, to tu może być kłopot. Opisywane przez Ciebie sprawdzenie przepływki nic nie daje. Rok 91 to częściej były przepływomierze klapowe, choć były również i termiczne. Zrób parę fotek komory silnikowej to Ci podeślę dokładniejsze podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Calibra z silnikiem C20NE z 1991 roku ma problem z wysokim zużyciem paliwa po wymianie sondy lambda na nową, trzyprzewodową sondę Bosch zakupioną na Allegro. Pomimo braku błędów po wymianie sondy, samochód nadal traci moc i zużywa znacznie więcej benzyny, szczególnie podczas jazdy powyżej 1100 obr./min, co potwierdzają wskazania komputera pokładowego (BC). Przepływomierz i dolot zostały sprawdzone i są szczelne, a diagnostyka silnika nie wykazuje innych błędów poza standardowymi kodami. Wątpliwości budzi prawidłowość pracy sondy lambda, jednak pomiary napięć i oscylacje sygnału wskazują na jej poprawne działanie. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: zatkany układ wydechowy (brak katalizatora), uszkodzony czujnik temperatury silnika, nieszczelności w układzie paliwowym, przestawiony rozrząd, problemy z instalacją zapłonową, a także pozostałości instalacji LPG i emulator wtrysków, które mogły zaburzać pracę silnika. Autor potwierdził usunięcie emulatora LPG i poprawne podłączenie wtryskiwaczy, jednak po czyszczeniu przepustnicy i dolotu WD-40 pojawiły się stuki i nierówna praca silnika na jednym cylindrze, co może wskazywać na problemy z wtryskiwaczami lub przewodami. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń elektrycznych w listwie wtryskowej, poprawnego podłączenia wtrysków w parach (1 z 2 oraz 3 z 4) oraz diagnostyki za pomocą analizatora spalin i oscyloskopu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia sondy lambda mimo pozornie prawidłowych wskazań, co może skutkować zbyt bogatą mieszanką i zwiększonym zużyciem paliwa. Wskazano, że chwilowe wysokie zużycie paliwa podczas przyspieszania jest normalne, ale gwałtowne skoki wskazań przy łagodnym dodawaniu gazu są nieprawidłowe. Autor planuje dalsze testy, w tym zdjęcie świec po dynamicznej jeździe oraz pomiary sygnału sondy podczas jazdy. Wskazano także na potrzebę dokładnej diagnostyki parametrów pracy silnika i ewentualnej wymiany czujnika temperatury silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA