logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka ARDO - agregat gorący, nie chłodzi, próbuje się załączyć

byczeks 20 Cze 2007 17:22 5481 6
REKLAMA
  • #1 4003371
    byczeks
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Lodówka firmy ARDO. Dzisiaj zauważyłem że próbuje się załączyć, ale po kilku sekundach się rozłącza. I tak co jakiś czas próbuje ale bez skutku. W środku lodówki robi się coraz cieplej, także przestała chłodzić. Agregat z tyłu lodówki jest gorący. Poradźcie coś.
  • REKLAMA
  • #2 4003435
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam.Wylacz lodowke na 1,5 godz. , a pozniej zalacz . Jezeli po tym czasie nie zacznie pracowac , to musisz wezwac mechanika . Odsun ja od sciany i odkurz skraplacz (ta czarna kratka).
  • REKLAMA
  • #3 4003490
    byczeks
    Poziom 2  
    Zauważyłem, że agregat jest cholernie gorący, a czarne radiatory z tyłu (nie wiem czy o to chodzi że to jest skraplacz) zimne, a wydaje mi się że powinny być ciepłe gdy płyn chłodzący przez nie przepływa.
  • REKLAMA
  • #4 4003570
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Skraplacz jest zimny , poniewaz sprezarka nie tloczy gazu.Tak jak pisalem , poczekaj , a pozniej zalacz.
  • REKLAMA
  • #5 4003764
    byczeks
    Poziom 2  
    Po odczekaniu 2h lodówka nie załącza się w dalszym ciągu. Załączam.... słychać, że sprężarka próbuje wystartować.... ale po chwili się wyłącza ......
  • #6 4004316
    jarekpłock
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    To pewo agregat się zatarł i zabezpieczenie termiczne rozłacza
  • #7 4005003
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Silnik prawdopodobnie dostał zwarcia lub układ rozruchowy uszkodzony .
    Nie włączać do czasu konsultacji z monterem bo można spalić silnik.
    Jeżeli zwarte uzwojenia wymiana agregatu załatwi sprawę .

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka ARDO nie chłodzi, ponieważ agregat próbuje się załączyć, ale po kilku sekundach wyłącza się. Agregat jest bardzo gorący, natomiast skraplacz pozostaje zimny, co wskazuje na brak tłoczenia czynnika chłodniczego przez sprężarkę. Po wyłączeniu lodówki na 1,5-2 godziny problem nie ustępuje. Przyczyną może być zatarcie agregatu lub uszkodzenie układu rozruchowego sprężarki, co powoduje wyzwalanie zabezpieczenia termicznego i rozłączanie agregatu. Zaleca się nie próbować dalszej eksploatacji bez konsultacji z serwisem, aby nie spalić silnika. W przypadku zwarcia uzwojeń konieczna będzie wymiana agregatu. Dodatkowo wskazane jest odsunięcie lodówki od ściany i odkurzenie skraplacza (czarnej kratki z tyłu urządzenia).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA