logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29FX30K – 11 mrugnięć diody, brak obrazu po wymianie BU i trafopowielacza

hanapolak 20 Cze 2007 20:12 1792 6
REKLAMA
  • #1 4003902
    hanapolak
    Poziom 2  
    witam, mam problem z sony kv-29fx30k. przeczytałem kilka archiwum i wydawało mi się, że znalazłem problem. Dioda migała 11 razy, wymieniłem tranzystor BU i trafopowielacz. Telewizor odezwał się, lecz nie miałem obrazu. zupełnie czarny obraz. zacząłem rozjaśniaś potencjometrem na trafopow. i po chwili usłyszałem kilka cichych prztyknięć, jakby przeskok iskry, po czym znów to samo, 11 mignięć i to wszystko, co to może być??pomocy, bo obiecałem, że zrobię, a tu nic. jutro wymieniam znów BU a co jeszcze mam sprawdzić?? czy brak obrazu może mieć związek ze sławnym procesorem TDA??
  • REKLAMA
  • #2 4003968
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 345
    Może podniosłeś zbyt dużo US2 i nastapiło wyładowanie w kineskopie i uszkodził się HOT, czy przy perwszej wymianie tranzystor był wymieniany w komplecie z trafopowielaczem , jeżeli tak to procesor powinien być dobry choć do końca nie ma pewnosci.
  • REKLAMA
  • #3 4003978
    hanapolak
    Poziom 2  
    tak, trafo i BU wraz wymieniłem, po czym załączyłem, Załączył się, lecz nie pojawił się obraz, nawet nie mignął. Czy moge zmieżyć rezystancje na 54 procka bez wylutowania? czy tam jest coś, co mi zmieni wynik pomiaru? sprawdzałem na płycie i większość nużek ma zwarcie do masy:/
  • REKLAMA
  • #5 4004344
    hanapolak
    Poziom 2  
    dzięki, już coś wiem, mam spaloną diodę d505, ale pozostałe elementy również wymienię, mam tylko pytanie, w jakim kierunku jest ta dioda wlutowana? ma ktoś jakiś schemat albo link do niego??
  • REKLAMA
  • #7 4005007
    lubos553000
    Poziom 11  
    hanapolak napisał:
    dzięki, już coś wiem, mam spaloną diodę d505, ale pozostałe elementy również wymienię, mam tylko pytanie, w jakim kierunku jest ta dioda wlutowana? ma ktoś jakiś schemat albo link do niego??

Je vo vetve ABL -nahrada 1N4148

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sony KV-29FX30K pojawił się problem z migającą 11 razy diodą i brakiem obrazu po wymianie tranzystora BU i trafopowielacza. Po wymianie tych elementów telewizor się włączał, ale obraz pozostawał całkowicie czarny. Próba rozjaśnienia potencjometrem na trafopowielaczu skutkowała słyszalnymi przeskokami iskry i ponownym miganiem diody. Podejrzewano uszkodzenie HOT w kineskopie spowodowane zbyt wysokim napięciem US2. Wymiana BU i trafopowielacza była wykonana jednocześnie. W trakcie diagnostyki wykryto spaloną diodę D505, której wymiana jest zalecana wraz z innymi elementami. Pojawiła się sugestia, że w układzie ABL diodę D505 można zastąpić diodą 1N4148. Pytano również o kierunek wlutowania diody D505 oraz o możliwość pomiaru rezystancji na nóżce 54 procesora TDA bez wylutowania, co może być utrudnione przez zwarcia do masy na płycie. Linki do schematów i dodatkowych informacji zostały udostępnione w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA