logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios checksum error po włożeniu karty ISA skanera - VIA Apollo, Celeron 566

hki 31 Sie 2002 16:30 1618 4
REKLAMA
  • #1 36944
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Mam skaner ktory ma oddzielna karte na ISA gdy wloze karte do kompa to pojawia mi sie komunikat bios checksum error i prosi o dyskietke startową. Skaner jest na 100% sprawny bo sprawdzalem u qumpla. Mam plyte VIA Apollo i procek Celeron 566.

Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #2 36971
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    witam
    jednoznacznej odpowiedzi na ten problem nie otrzymasz.Na forum elektrody ciągną się dwa tematy omawiające to zjawisko,warto poczytać.Co ciekawe 90% przpadków dotyczy płyt z chipami VIA.Ja walczę z tym od 1,5 roku.Płyty na gwarancji są wymieniane na nowe.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 37103
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Poczytaj wskazane przez Tedd'a posty.

Spróbuj też wyjąć ze slotów wszystko za wyjątkiem grafiki i karty ISA do skanera. Jeżeli pojawią się problemy, spróbuj przydzielić jakieś wolne IRQ do ISA (zazwyczaj jest ISA/PCI PnP). Możesz też załadować ustawienia domyślne. Sprawdź na stronie producenta płyty, czy przypadkiem, nie trzeba jakoś uaktualniać BIOS'u ze względu na omawiany problem.
    W zasadzie dobrze jest uaktualnić BIOS, niezależnie od wyniku "badań".
  • REKLAMA
  • #4 37104
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    nie ukrywam,że jest to problem męczący nas coraz częściej.Odpowiedź od jednego z producentów płyt jest prosta "uszkodzenie mikroelektroniki" -szukaj wiatru w polu.Podobny przypadek miałem wczoraj-po włożeniu dopalacza wszystko było OK do momentu przeniesienia kompa,a potem właśnie to.Okazało się,że płyta "osiadła".Wymieniłem wszystkie elementy mocujące płytę (sporo plastiku) dodatkowo konserwacja i co ciekawe działa.
    powodzenia
  • #5 37187
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Jaki typ karty (SCSI?), firma/model. Znasz zalecane ustawienia producenta tej karty? Masz opis adresów/portów, program konfiguracyjny?
    Skaner sprawdzałeś u kumpla na podobnej/takiej samej/tej samej karcie?
    Płyta VIA Apollo - jaki model?
    Pozdrawiam
REKLAMA