logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech QuickCam Chat - brak wykrycia po formacie, co zrobić?

Devon 24 Cze 2007 21:16 3991 13
REKLAMA
  • #1 4016903
    Devon
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam Serdecznie

Kochani mam problem z tą kamerką Logitech QuickCam Chat.

Pierwszym razem zainstalowałem i wszystko działo i śmigało.

Dziś zrobiłem format, wkładam płyte CD instaluje tak jak kiedyś. Pojawia się screen aby włożył wtyczkę do portu USB i kicha zaczynają się schody. W ogóle kamerki nie wykrywa :( co robić, problem jest taki ze wujek mi przysłał kamerkę ze stanów, i nie mam jak jej reklamować :( POMOCY
  • REKLAMA
  • #3 4017329
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Najpierw sterowniki do płyty głównej, może nie masz obsługi USB jeszcze zainstalowanej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 4017473
    Devon
    Poziom 11  
    Windows XP PRO - SP2
    USB zainstalowane (widać to w Menadżerze Urządzeń

Zainstalowany sprzęt USB: Drukarka Canon, Kingston Flash, nic więcej :(

Najlepsze jest to że Ona działała, dziś ją włączam i KICHA
  • #5 4017697
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Może sie jej umarło... poszperaj gdzieś w necie czy moż na np. wgrać firmware do takiej kamerki, bo wygląda na to że się jej popierniczyło coś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 4017750
    Devon
    Poziom 11  
    Jeszcze sprawdzę dzisiaj w pracy, jak będzie tam działać znaczy ze mam mać z USB u siebie, no ale drukarka działa i wszystko inne :(...

Firmware i co może to by pomogło ? Ale gdzie tego szukać :( długo się kamerą nie nacieszyłem całe 2 dni :( Złośliwość rzeczy martwych
  • #7 4017789
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Sprawdz najpierw czy problem leży po stronie kamerki czy Twojego komputera/systemu - sprawdź ją na innym komputerze. Jeśli działa znaczy że u Ciebie jest coś nie tak
  • #8 4019317
    Devon
    Poziom 11  
    Niestety kamerka nie działa na żadnym komputerze u mnie w pracy.
    U mnie wykrywa w menadżerze urządzeń o nazwie: CAMERA z żółtym wykrzyknikiem.
    Ręczne instalowanie sterowników też nic nie daje.
    Co robić ?
  • REKLAMA
  • #9 4020055
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Skoro nie działa na żadnym innym komputerze jest to ewidetnie jej uszkodzenie. Jeśli masz jąna gwarancji oddaj do serwisu i sprawa załatwiona
  • REKLAMA
  • #10 4020322
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Nigdy nie spotkałem sie z problemem naprawy kamery internetowej i skoro nie masz jej na gwarancji to nie wiem czy gra jest warta świeczki!
    Nowa taka to koszt rzędu 70 - 100zł ...
    Może spróbuj napisać do Logitecha z pytaniem o rozwiązanie problemu (z tego co wiem wraz z zakupem produktów tej firmy otrzymuje sie równiez wsparcie techniczne wiec na pewno cos odpowiedzą) ...
    Jak nic nie pomoze, a masz czas i umiejętności to pozostanie tylko rozebrać i posprawdzać (moze cos z kablem, może inne widoczne uszkodzenie), no chyba ze ktoś na forum ci cos poradzi lub znajdziesz cos sensownego w sieci.
  • #11 4021911
    brummel
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jakiś tydzień temu miałem identyczny problem. Kamerka Logitech QuickCam wykrywana jako CAMERA z wykrzyknikiem i nic więcej. Pomogło to o czym kolega Kuniarz mówił wcześniej - zainstalowanie sterowników do kontrolera USB. Do płyty głównej była dołączona osobna płytka z takimi właśnie sterownikami. Jestem przekonany, że właśnie tu leży problem, a zainstalowanie drukarki nie jest dowodem pełnego działania kontrolera USB.
  • #12 4038853
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Czy kamera zadziałała? Ciekawi mnie czy to może być wina USB (oczywiście przy zainstalowanych sterownikach do płyty głównej) ... w dzisiejszych czasach spotkałem sie z takimi problemami tylko np. przy Windowsie x64
  • #13 4039024
    Devon
    Poziom 11  
    Dalej kicha, jutro bedzie dzwonić do logitecha w polsce zobaczymy co inni mi powiedzą, Kamerka jest ze stanów, po numerze może przyjma na gwarancje w co wątpie
  • #14 4057730
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    brummel napisał:
    Jakiś tydzień temu miałem identyczny problem. Kamerka Logitech QuickCam wykrywana jako CAMERA z wykrzyknikiem i nic więcej. Pomogło to o czym kolega Kuniarz mówił wcześniej - zainstalowanie sterowników do kontrolera USB. Do płyty głównej była dołączona osobna płytka z takimi właśnie sterownikami. Jestem przekonany, że właśnie tu leży problem, a zainstalowanie drukarki nie jest dowodem pełnego działania kontrolera USB.

Myślę, że tu jest pies pogrzebany. Nie chce mi się wierzyć, że nagle po formacie popsuła się kamerka...
    Chipset lubi być psotny. Pokombinuj może z najnowszymi sterownikami od producenta płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kamery internetowej Logitech QuickCam Chat, która po reinstalacji systemu i ponownym formacie nie jest wykrywana przez komputer. Po instalacji sterowników z dołączonej płyty CD system prosi o podłączenie urządzenia do portu USB, jednak kamera nie jest rozpoznawana i pojawia się w Menadżerze Urządzeń z żółtym wykrzyknikiem pod nazwą "CAMERA". Inne urządzenia USB działają poprawnie, co sugeruje problem z kamerą lub jej sterownikami. Próby ręcznej instalacji sterowników nie przyniosły efektu. Kamera nie działa również na innych komputerach, co wskazuje na uszkodzenie sprzętowe. Zalecane jest sprawdzenie sterowników kontrolera USB płyty głównej, gdyż ich brak lub nieaktualność może powodować problemy z wykrywaniem urządzeń USB. W przypadku braku gwarancji naprawa może być nieopłacalna, a alternatywą jest kontakt z pomocą techniczną Logitech lub zakup nowej kamery. Możliwe jest również uszkodzenie firmware kamery, jednak znalezienie i aktualizacja firmware jest trudna. Problem może wynikać z uszkodzenia sprzętowego kamery lub niekompatybilności sterowników USB po formacie systemu Windows XP SP2.
REKLAMA