logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech UltraX - klawiatura USB zawiesza się po kilku dniach użytkowania

RobertKronski 24 Cze 2007 21:28 1676 14
REKLAMA
  • #1 4016952
    RobertKronski
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Od pewnego czasu mam problem z klawiaturą Logitech UltraX... Nagle bez przyczyny wiesza się, ponowne odpalenie kompa nie pomaga (wciskanie rozmaitej kmbinacjiklawiszy też), dopiero jak poleży kilka dni, poprzekładam ją przy okazji z miejsca na miejsce po ponownym podączeniu działa kilka dni (lub kilka minut) miał ktoś taki problem, gdzie przyczyna?? (klawiatura nie ma już gwarancji :-))

Klawiatura na USB:

http://wroclaw.gumtree.pl/wroclaw/11/10232511.html
  • REKLAMA
  • #2 4016963
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź omomierzem ciągłość żył w kablu klawiatury.
  • #3 4016965
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    To jest klawiatura bezprzewodowa?
  • REKLAMA
  • #4 4016968
    RobertKronski
    Poziom 11  
    muszka15 napisał:
    To jest klawiatura bezprzewodowa?

Przewodowa USB

Dodano po 1 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Sprawdź omomierzem ciągłość żył w kablu klawiatury.

Jestem laikiem w tej dziedzinie ale postarm się zaraz to sprawdzić :-) może coś z tego wyjdzie....
  • #5 4016999
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Cześć.
    Może jest zawilgocona albo zalana. Może też być że podeszło jakieś zanieczyszczenie pod któryś styk przycisku. Jeśli któryś przycisk jest stale zwarty, to tak może się dziać. Należało by rozebrać klawiaturę i przemyć np. spirytusem styki. Będzie to w formie folii z nadrukowanymi przewodzącymi ścieżkami przełożone trzecią folią, albo guma przewodząca na płytce drukowanej (jak w większości kalkulatorów).
    Powodzenia.
  • #6 4017114
    RobertKronski
    Poziom 11  
    Rysio4001 napisał:
    Cześć.
    Może jest zawilgocona albo zalana. Może też być że podeszło jakieś zanieczyszczenie pod któryś styk przycisku. Jeśli któryś przycisk jest stale zwarty, to tak może się dziać. Należało by rozebrać klawiaturę i przemyć np. spirytusem styki. Będzie to w formie folii z nadrukowanymi przewodzącymi ścieżkami przełożone trzecią folią, albo guma przewodząca na płytce drukowanej (jak w większości kalkulatorów).
    Powodzenia.

Przemierzyłem przewody i na kazdym jest to smo wskazanie więc z nimi chyba w tej chwili wszystko OK ( podpiałem klawiature u teraz działa- ale jak długo...).

Co do rozkecania to robiłem to już kilka razy w poszukiwaniu zimcych lutów oraz śmieci. co prawda nie myłem spirytusem...
  • REKLAMA
  • #7 4017135
    tronic1
    Spec od komputerów
    Może masz problem z USB ? Inne urządzenia USB działają poprawnie ? Jak klawiatura się zawiesi to świecą się diody na klawiaturze ?
  • #8 4017147
    RobertKronski
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Może masz problem z USB ? Inne urządzenia USB działają poprawnie ? Jak klawiatura się zawiesi to świecą się diody na klawiaturze ?

Tak didy sie swiecą ale żaden z klawiszy nie dziła. Windows nie wisi. Inne urzadzenia na USB działają (zamieniałem je kiedyś miejscami na test i to też nie pomagało).
  • #9 4017174
    tronic1
    Spec od komputerów
    To wygląda na uszkodzoną kość w klawiaturze.Możesz jeszcze sprawdzić przy rozkręconej klawiaturze czy nie grzeje się nadmiernie.Sprawdź jeszcze w klawiaturze styki folii z płytką z kontrolerem.Może rozłącz i wciśnij z powrotem.
  • #10 4017195
    RobertKronski
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    To wygląda na uszkodzoną kość w klawiaturze.Możesz jeszcze sprawdzić przy rozkręconej klawiaturze czy nie grzeje się nadmiernie.Sprawdź jeszcze w klawiaturze styki folii z płytką z kontrolerem.Może rozłącz i wciśnij z powrotem.

Styki rozłączałem ale to też nie pomagało.....
  • #11 4017200
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź jeszcze czy na płytce drukowanej w klawiaturze nie ma zimnych lutów.
  • REKLAMA
  • #12 4020573
    RobertKronski
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:

Rozkręciłem i na mój gust wszystko ok (tzn brak zimnych lutów...)
  • #13 4034365
    Rysio4001
    RobertKronski napisał:
    tronic1 napisał:

Rozkręciłem i na mój gust wszystko ok (tzn brak zimnych lutów...)

Cześć. Zimne luty nie zawsze da się wypatrzyć, często jest tak że wcale go nie widać a jest. Czasem jest tak że da się go zauważyć przez mocne szkło powiększające, i widać w formie rysy na lucie dookoła nóżki. Najlepiej to poprawić wszystkie luty, w klawiaturze nie ma ich dużo. A poza tym spróbuj przemyć spirytusem folie ze stykami klawiszy tak jak pisałem wcześniej.
    Powodzenia.
  • #14 4881188
    Queyu
    Poziom 10  
    Ja mam dokładnie taką samą klawiaturę, była droga i do dziś nie jest tania, dlatego nikomu nie polecam bo mam dokładnie taki sam problem jak kolega. i nie wiem co zrobić... luty poprawiłem, przemywałem i nic tak się dzieje od nowości
  • #15 4881251
    Rysio4001
    Queyu napisał:
    Ja mam dokładnie taką samą klawiaturę, była droga i do dziś nie jest tania, dlatego nikomu nie polecam bo mam dokładnie taki sam problem jak kolega. i nie wiem co zrobić... luty poprawiłem, przemywałem i nic tak się dzieje od nowości

Witam.
    Wobec powyższego trzeba wymienić te klawiatury na nowe skoro im nic z naszych zaleceń nie pomaga, i skoro ten model tak ma. Ja mam klawiaturę tracer i działa bez zarzutów, na dodatek była nie droga i nie szkoda jej wyrzucić w razie awarii.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą przewodową USB Logitech UltraX, która zawiesza się po kilku dniach użytkowania. Po zawieszeniu klawiatura nie reaguje na klawisze, mimo że diody świecą, a ponowne uruchomienie komputera i zmiana portów USB nie przynoszą efektu. Sugerowano sprawdzenie ciągłości przewodów omomierzem, rozebranie i oczyszczenie styków folii klawiszy spirytusem, kontrolę zimnych lutów na płytce drukowanej oraz ewentualne przegrzanie układu scalonego. Autor potwierdził brak zimnych lutów i poprawność przewodów, a także wielokrotne rozkręcanie klawiatury bez trwałego efektu. Inni użytkownicy zgłaszają identyczne problemy z tym modelem, mimo prób naprawy lutów i czyszczenia. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzeniu kontrolera klawiatury, a w przypadku braku skuteczności napraw zalecana jest wymiana urządzenia na inny model, np. tańszą klawiaturę Tracer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA