logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech: Klawiatura bezprzewodowa zawiesza się, mysz działa poprawnie. Co robić?

xujemuje 28 Lis 2012 01:43 1593 10
REKLAMA
  • #1 11583637
    xujemuje
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    zakupiłem drugi zestaw klawiatury i myszki bezprzewodowych od logitecha. Wstawiłem je do pracy i mnie delikatnie mówiąc szlag trafił. Albo klawiaturę. Po podłączeniu kontrolera i włączeniu komputera, kiedy chcę coś napisać ścina się kompletnie klawiatura, nie reaguje w ogóle, albo działa z opóźnieniem. Dopiero kiedy wyłączę i włączę ją od nowa przez chwilę działa prawidłowo, ale zaznaczam - przez chwilę. Potem znów to samo. Myszka bez zarzutu. Nie wiem jak teraz drugi zestaw funkcjonuje, bo nie odpalałem drugiego peceta. Obydwa zestawy od logitecha. Czy mógł nastąpić konflikt kontrolerów w tym wypadku? Czy raczej klawiatura walnięta?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11583668
    xujemuje
    Poziom 9  
    MK330 to nowy, MK260 stary.
  • #5 11583737
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    Istnieje prawdopodobieństwo, że urządzenia mogą się wzajemnie zakłócać jednakże jest to niewielka możliwość.
    Proponuję sprawdzić czy obydwie klawiatury, myszki pracują na jednym a potem na drugim odbiorniku.
  • REKLAMA
  • #6 11583828
    xujemuje
    Poziom 9  
    Baterie świeżutkie, z opakowania wyciągnięte. Oprogramowanie zainstalowałem tam, gdzie jest nowy sprzęt. Niby klawiatura od rana lepiej chodziła. Ale miewa też ścinki. Oba zestawy działają tylko na komputerze, gdzie podłączony jest odpowiedni kontroler.
  • REKLAMA
  • #7 11584538
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    xujemuje napisał:
    Baterie świeżutkie, z opakowania wyciągnięte.
    Sprawdź je miernikiem. Nowe, nie znaczy sprawne.
    Sygnał może być zakłócany przez wiele urządzeń i/lub przez wadliwą instalację elektryczną.
    Sprawdź, czy w okolicy komputera pracują jakieś urządzenia elektryczne i kolejno je wyłączaj, by wykluczyć ich winę.
  • #8 11584545
    xujemuje
    Poziom 9  
    Pracują: lampy, kasa fiskalna, trzy monitory, trzy komputery, czytnik kodów kreskowych, drukarka, UPS. Póki co klawiatura działa bardziej znośnie niż wczoraj, ale szlag mnie trafił jak zobaczyłem kontroler BT i sposób jego wykonania - uniemożliwia wczepienie jakiejkolwiek wtyczki obok na USB, chyba inżynierowie logitecha byli skacowani.
  • #9 11584607
    DriverMSG
    xujemuje napisał:
    szlag mnie trafił jak zobaczyłem kontroler BT i sposób jego wykonania
    A jaki ma to związek z w/w klawiaturą?
    xujemuje napisał:
    Pracują: lampy, kasa fiskalna, trzy monitory, trzy komputery, czytnik kodów kreskowych, drukarka, UPS.
    Sporo tego. Podłącz (do testów) nadajnik przez przedłużacz USB, tak by zmniejszyć do niego odległość klawiatury/myszki i testuj.
  • #10 11584646
    xujemuje
    Poziom 9  
    Związek żaden, taka dygresja.

A nie potrzeba do tego jakiegoś wzmacniacza czy czegoś? Zaznaczam, nie jestem elektronikiem. Mam przedłużacz USB, próbowałem kiedyś kamerkę wystawić na zewnątrz na nim, ale efekt był żaden.
  • #11 11584841
    DriverMSG
    xujemuje napisał:
    A nie potrzeba do tego jakiegoś wzmacniacza czy czegoś?
    Zależy od odległości. Na nadajnik, spokojnie można dać metr kabla, bez wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą bezprzewodową Logitech, która zawiesza się lub działa z opóźnieniem, podczas gdy mysz działa poprawnie. Po podłączeniu kontrolera i uruchomieniu komputera klawiatura przestaje reagować, a jedynie po ponownym włączeniu działa przez krótki czas. Użytkownik posiada dwa zestawy: MK330 (nowy) i MK260 (stary). Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu baterii, zainstalowanie oprogramowania SetPoint oraz możliwość zakłóceń sygnału przez inne urządzenia elektryczne w otoczeniu. Proponują również użycie przedłużacza USB, aby zmniejszyć odległość między nadajnikiem a klawiaturą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA