logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o informację na temat zdalnego sterowania przez telefon

bisek 31 Sie 2002 21:09 10833 13
REKLAMA
  • #1 37009
    bisek
    Poziom 2  
    Potrzebuję informacje na temat zdalengo sterowania przez telefon. Jest coś w nowym elektroniku 4/99 najlepiej przydał by mi się program do tego.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 37313
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Tego typu urzadzen bylo opisywanych sporor w elektronice praktycznej
    i elektronice dla wszystkich. Z tego co pamietam to byly wersje bez ukla-
    dow programowanych, byly wersje z procesorami motoroli, atmela, byly
    tez wersje z ukladami isd. Jak bedzie ci bardzo zalezalo, to moge
    poszukac, w ktorych numerach bylo to opisywane i podeslac namiary.
  • REKLAMA
  • #3 38921
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Polecam Ci DTMF i jak mój poprzednik polecam lekturę EP i EdW.
  • #4 39165
    marc.o
    Poziom 14  
    Mozna sie pokusic o darmowe sterowanie przez telefon (odbiornik nie
    odbiera polaczenia). To dzialaloby na rozroznianiu ilosci dzwonkow :D.
    Dzialalo by to bardzo wolno, ale nie trzeba placic za polaczenia.
  • #5 39171
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wszystko pięknie Marek dobry pomysł !! Ale trzeba by pomyśleć o dobrym zabezpieczeniu "transmisji".
  • #6 39364
    marc.o
    Poziom 14  
    tak btw: marc - pochodzi od marcina, a nie od marka

Zabezpieczenie transmisji: jak ktos dzwoni telefonem, to nigdy nie odklada
    sluchawki po jednym/dwoch dzwonkach. Mozna latwo wykorzystac te dwa
    dzwonki i/lub nawet podzielic sygnal na cos w stylu: (koniec polaczenia
    w trakcie dzwonka - logiczna 1, koniec polaczenia w trakcie przery miedzy
    dzwonkami - logiczne 0). Ja skalanil bym sie do wykorzystania max do
    dwoch pierwszych sygnalow dzwonka i rozrozniac moment zakonczenia polaczenia. - powinno wystarczyc jako zabezpieczenie:)
  • #7 39665
    tmpat
    Poziom 15  
    Troche by to wszystko wolno trwało, ale w przypadku jakiegoś domku na peryferiach gdzie chcemy włączyć ogrzewanie przed przyjazdem lub odsłonić żaluzje przeciwłamaniowe itp. to wszystko w pożądku bo z reguły te czynności wykonuje sie kilka razy w roku. Ale w przypadku gdy zależy nam na dużej bezawaryjności i bezpieczeństwie to warto juz wydac pare groszy i połązyć się z urządzeniem sterującym.

Poza tym mimo ogromnej zalety twojego pomysłu (zero siana dla TPSA) ma on dość istotna wade, a mianowicie do wysterowania kilku urządzeń potrzebne będzie urządzenie, które będzie kontrolowało transmisje. Przerywało łączenie w odpowiednim momencie itd.., to juz pewien problem dla urzytkownika, w tym przypadku lepiej by było zastosować poczciwego MT8870 i garść elementów w roli odbiornika oraz dowolny telefon z DTMF'em.

Sposób proponowany przeze mnie jest tradycyjnym rozwiązaniem opisywanym niezliczone ilości razy w literaturze ale przyznam się że nie spotałem sie jeszcze z tak orginalnym rozwiązaniem sterowania o jakm wspominasz.

POZDRAWIAM
    patryk
  • REKLAMA
  • #8 39670
    marc.o
    Poziom 14  
    Zamiast nadajnika wystarczy tylko cierpliwa osoba, ktora potrafi w odpo-
    wiednim momencie nacisnac na widelki. Ten typ sterowania dziala rowniez
    ze starymi telefonami impulsowymi. a tak przy okazji, rodzinka pojchala
    na wakacje do Australii i chce kontrolowac raz na dzien co sie w domu
    dzieje - na polaczenia wyda majatek (kolo 5pln za minute), a tak przy
    odrobinie cierpliwosci nic nie wyda :)
  • #9 39674
    tmpat
    Poziom 15  
    Tak tylko pytanie co bedzie kotrolować, jedynie chyba sterować, czy układ też ma odpowiadać sygnami zgodnymi z twoją specyfikacją. Jak bardzo im zależy na bezpieczeństwie to zainwestują w stara komórke i karte typu TAK TAK a jak coś będzie się działo to dostana syganał.

Apropo tego cierpliwego kolesia który będzie siedział przy telefonie i klikał na widełki ja nie chciałbym nim być, juz wolałbym wystrugac jakiś nadajnik na ATMEL'u
  • REKLAMA
  • #10 39746
    bol
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    O ile dobrze zrozumiałem treść postu bisek prosi o program do "Zdalnego sterowania przez telefon". Rzeczywiście projekt sterowania jest w nr.4/99 NE. Aby zrealizować projekt,trzeba mieć zaprogramowany
    mikroprocesor 89C51. Red. NE sprzedaje oddzielnie program albo przy zakupie 89C51 z oferty specjalnej NE, program i programowanie jest
    za darmo. Czy mam rację kol.bisek ? Pozdrawiam. bol
  • #11 39755
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    jeśli cię interesuje to mam artykół zamek szyfrowy sterowany DTMF z ep 2/2000.

Pozdrawiam
  • #12 40884
    Thomas1
    Poziom 14  
    Z kolei ja dodam jeszcze, ze wedlug <marc.o> zabezpieczenie polegajace na rozlaczaniu podczas dzwonienia lub przerwy jest dobrym rozwiazaniem lecz nie do konca.
    Jak wiadomo abonent wybierajacy A po zestawieniu numeru przez centrale do abonenta B dostaje zwrotny sygnal wolania nadawany wlasnie przez swoja centrale a abonent wywolywany B otrzymuje sygnal dzwonienia przez swoja centrale. I tu tkwi problem, poniewaz te wlasnie czasy moga sie nie pokrywac szczegolnie jesli w gre wchodza dalekie odleglosci.
    Jesli abonent B podniesie sluchawke wtedy jego centrala przesyla informacje do centrali ab. A o zgloszeniu i nastepuje zestawienie drogi rozmownej.
    Moze to troche zawile opisalem ale procedura jest wlasnie taka.

pozdrawiam
  • #13 40907
    marc.o
    Poziom 14  
    Moze i masz racje, ten pomysl to byly takie luzne rozwazania, czy jest to
    mozliwe, czy nie. I jak sie uprzec, to mozna by pokombinowac.

Tylko niech nikt nagle nie wyskoczy, ze juz takie cos gdzies widzial lub
    zaprojektowal - :lol: :lol: :lol:
  • #14 40916
    Thomas1
    Poziom 14  
    Jasne, pomysl jest calkiem niezly a jesli ktos chce to nie poprobuje.
    Jak sie nabierze wprawy to mozna spokojnie dzialac.

Swego czasu myslalem o czyms takim. Mianowicie wysylanie DTMFu do ab. B podczas wywolywania czyli w trakcie przerw miedzy sygnalami dzwonienia. Takie rozwiazanie spotykane jest na zachodzie do identyfikacji przez stacje ab. B numeru wywolujacego (taki DTMF nadaje centrala ab. B) lecz w Polsce sprawa jest raczej skomplikowana poniewaz takiej uslugi chyba jeszcze nia ma albo (nie jestem pewien) zostaje dopiero wprowadzana.
    Pisze "chyba" poniewaz ostatnio technika telefoniczna troche sie u nas posunela do przodu lecz ten temat jakos nie obil mi sie o uszy.

Bylby to dosyc dobry sposob poniewaz urzadzenie odbiorcze mogloby byc sterowane przez dobrych kilka (kilkanascie) sekund w czasie tych przerw (przerwa miedzy dzwonkami wynosi ok 3 sek) mozna nadac juz troche sygnalow DTMF i mnozac przez kilkanascie sekund, az centrala "wywali" to juz cos da.
    Pozostaje jeszcze temat separacji lub tez tlumienia sygnalow, w czasie zestawiania drogi rozmownej, uniemozliwiajace przesylanie czegokolwiek (bo teoretycznie mozna w ten sposob wysylac nawet faksy), ale to juz takie moje teoretyczne zmagania.

Pisze i pisze ale pewnie wiecie o co chodzi i jesli ktos chce to moze poprobowac.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdalnego sterowania urządzeniami przez telefon, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań opisywanych w prasie elektronicznej, m.in. w "Nowym Elektroniku" nr 4/99. Proponowane metody obejmują wykorzystanie sygnałów DTMF do sterowania, co jest tradycyjnym i sprawdzonym rozwiązaniem, często realizowanym za pomocą układów takich jak MT8870 oraz mikroprocesorów, np. 89C51. Wspomniano również o alternatywnych, prostszych metodach bazujących na rozróżnianiu liczby dzwonków (sterowanie impulsowe), które jednak cechuje niska szybkość działania i wymaga zabezpieczeń transmisji. Dyskutowano o problemach związanych z synchronizacją sygnałów dzwonienia i zestawiania połączenia w sieci telefonicznej, co może wpływać na niezawodność systemu. Wskazano na konieczność stosowania zabezpieczeń transmisji, np. poprzez analizę momentu zakończenia połączenia w trakcie dzwonka lub przerwy między dzwonkami. Wskazano także na dostępność programów do zaprogramowania mikroprocesora 89C51 oferowanych przez redakcję "Nowego Elektronika". Dodatkowo zaproponowano artykuł dotyczący zamka szyfrowego sterowanego DTMF z "Elektroniki Praktycznej" 2/2000. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie DTMF i mikroprocesora z odpowiednim oprogramowaniem, co zapewnia większą funkcjonalność i bezpieczeństwo niż proste metody impulsowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA