logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć uszkodzony kabel elektryczny zakopany 1,3 m pod ziemią?

jasiek89 26 Cze 2007 09:04 21718 5
  • #1 4021129
    jasiek89
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Zanim zaczniesz czytać ten post, sprawdź czy dobrze i wygodnie siedzisz. Opisze problem jakiego jeszcze nie było!

Tak więc, mam zrobioną instalacje elektryczną przez elektryka na zewnątrz wokół domu!. Ale jeden przewód który wystawał nad ziemią musiał odgryźć pies (przewody nie są pod napięciem) Nie mogę w ogóle znaleźć tego przewodu. Zakopane są na głębokości ok 1,3 m pod ziemią! Znalazłem rozgałęzienie, ale jest problem bo to ok 15 - 18 m. od celu! Kopanie chyba odpada, choć w akcie desperacji przekopie się najwyżej!
    Może pomożecie zbudować jakieś urządzonko, albo macie pomysł jak wykryć czy jeśli włączę napięcie w tych przewodach to jakoś to wykryje! Nie wiem może być to jakiś brzęczyk! czy coś! Tylko jak?
  • #2 4021144
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Jakiego "kalibru" są te kable bo możliwe że je wyłapie wykrywacz metali (idziesz od rozgałęzienia w stronę gdzie mniej więcej jest koniec)
  • #3 4021285
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Ja miałem identyczny problem tylko w innych okolicznościach, ale tak czy inaczej chciałem wykopać przewód, który był zakopany na głębokości ok 1 m. Po pierwsze miałem dostęp do początku i końca ale nie chciało mi się kopać ciągłego rowu wystarczyło w pewnej odległości wykopać dołek i kabel wyciągnąc, problem pojawił się w momencie gdy uświadomiłem sobie że nie jest zakopany w linii prostej. Rozwiązanie?? jeden koniec uziemiłem a do drugiego podłączałem kondensator o ile dobrze pamiętam na 400 V i dużej pojemności. Kondensator oczywiście naładowany i impulsowo go rozładowywałem przez ten przewód po prostu robiąc przez niego zwarcie. Teraz wystarczyło wziąć zwojnicę od starego trafa podłączoną do multimetru ustawionego na zakres mV. Impulsy były bardzo widoczne. Pozwoliło to zawęzić poszukiwania do nawet 1 m bo w takim obszarze był indukowany prąd w zwojnicy. Był to naprawdę długi miedziany przewód od bardzo starej pompowni, jego większość szła przez las więc kopanie ciągłego rowu trwało by miesiące. Tylko nie wiem czy na podwórku ci się to opłaci.
  • #4 4021308
    jasiek89
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Hm... no to taki przewód najzwyklejszy. Gruby może na 2 mm. są tam 3 żyły bo z uziemieniem!. Każda strona jest na osobnym bezpieczniku. Narysowałem schemat. Nie mogę znaleźć 4 lampy! W 3 widzę kierunek! w jakim mam iść!
    Załączniki:
    • Jak znaleźć uszkodzony kabel elektryczny zakopany 1,3 m pod ziemią? schamta.jpg (22.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4021479
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    no to z takim "kabelkiem" to już może być problem ( cieniutki jak diabli szczególnie że pod ziemią) to chyba zostaje ci sposób michala2666
REKLAMA