logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Zanussi FLS-1073C - przyczyna pracy na wysokich obrotach po naprawie?

Jacek.Chojno 27 Cze 2007 22:55 1732 9
REKLAMA
  • #1 4027800
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wymieniłem w tej pralce łożyska, i popryskałem płynem do czyszczenia styków programator bo podobno się zatrzymywał. Po naprawie działało wszystko dobrze, prała 3 lub 4 razy i było idealnie. Następnego dnia zawiozłem do klientki i zostawiłem i nie podłączałem jej sam. Klientka dzwoni że pralka chodzi tylko na wysokich obrotach jak by wirowała. Sprawdziłem triak, prądniczkę, przewody, i już naprawdę nie mam pojęcia co mogło się stać? Bardzo proszę o pomoc... Pozdrowienia dla wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 4028269
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4028623
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Na układ scalony przez prostownik i tranzystor, jak silnik nie pracuje jest 5V, a gdy silnik załączony to spada do ok. 2V . Z samej prądniczki dokładnie nie mierzyłem ale jak dokonam pomiaru to odpowiem. Na pewno jakieś napięcie występowało tylko nie zwracałem uwagi jakie. dzięki za zainteresowanie, pozdrowienia..
  • REKLAMA
  • #4 4028647
    jarekpłock
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam zobacz czy się tacho w silniku nie wykręcilo z wirnika.
  • REKLAMA
  • #5 4028663
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Tacho sprawdzałem jest wkręcone do oporu. Sprawdzałem omomierzem ma ok. 530 ohm.
  • #6 4028829
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1722
    Tacho wkrecone do oporu.Czy tu miałes na mysli magnes?
  • #7 4028845
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    tak miałem na myśli magnes, zapomniałem jeszcze dodać że teraz pobiera za dużo wody.
  • #8 4028888
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1722
    To ze pobiera za duzo wody to juz problem ukladu cisnieniowego oraz samego hydrostatu i na tym sie skup.
    Podmien dla pewnosci triaka bo to wyglada na zwarcie triaka.
  • #9 4030575
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Triaka podmieniłem na nowy...
  • #10 4062002
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Znalazłem w końcu przyczynę tej usterki, a mianowicie w silniku jest przebicie w uzwojeniu stojana na obudowę. I dlatego silnik chodził na maksymalnych obrotach. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pralce Zanussi FLS-1073C po wymianie łożysk i czyszczeniu programatora pojawił się problem z pracą na wysokich obrotach, przypominającą ciągłe wirowanie. Sprawdzono napięcie na prądnicy, które wynosiło 5V przy wyłączonym silniku i spadało do około 2V podczas pracy, a także stan tacho – rezystancja około 530 omów i prawidłowe zamocowanie magnesu. Zauważono również nadmierne pobieranie wody, co wskazywało na możliwą usterkę układu ciśnieniowego i hydrostatu. Triak został wymieniony na nowy, jednak problem pozostał. Ostatecznie przyczyną usterki okazało się przebicie w uzwojeniu stojana silnika na obudowę, co powodowało pracę silnika na maksymalnych obrotach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA