logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 450 W, a karta grafiki GByte 8600GT SilentPipe II ?

lucash 27 Cze 2007 22:56 2350 9
REKLAMA
  • #1 4027805
    lucash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy do karty grafiki GByte 8600GT faktycznie musi byc minimum 450 W zasilacz czy nie?

Przy składaniu komputera nikt nie informuje że dana karta grafiki wymaga odpowiedniej obudowy i mocy zasilacza...
    Wnerwiło mnie to trochę bo koszty mam nieprzewidziane !
    Kupiłem sobie kartę GByte 8600GT SilentPipe II - cholernie się grzeje że obudowa musi mieć w środku halny żeby było ok...
    Nieważne... , ale jak już przy kupowaniu u kolesia w firmie części do złożenia całego nowego kompa nie informują że dana karta wymaga 450 W zasilacza to już przegięcie.
    Mam ochotę oddać im coś i niech się męczą sami z tym towarem.
    Zły jestem bo to nie fair wobec klienta.
    Kupiłem sobie 400W zasilacz i być może przez to że jest za mały to mi się resetuje komp podczas grania w wymagające gry.
    Wszystko sprawdziłem, temperatury, napięcia, pamięci i jest ok.
    Tylko kto mi teraz odda kasę za zasilacz 400W, a dorzuci coś nowego mocniejszego jeżeli ten jest faktycznie za słaby.
  • REKLAMA
  • #2 4027939
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Jezeli karta nie jest kręcona, to dziwne...
    Wymagania, co do zasilnia są tutaj http://www.legitreviews.com/article/486/16/

Power requirements are low with the 8600 GT needing a 300W PSU and 8600 GTS asking for a 350W. In SLI the recommendations step up a bit with a pair of 8600 GT's at 350W and 8600 GTS at 450W.

Albo zasilacz ma coś nie tak z wydajnością na 12V, albo jest za ciepło... Chyba.
  • REKLAMA
  • #3 4028135
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Może Kolega by podał co to za zasilacz, i pełniejsza konfiguracje, firmowy powinien pociągnąć. natomiast jeśli rozmawiamy o czymś w stylu Codagen, Feel itp. to już sprawa wygląda inaczej z reguły 400W to one mają na nalepce a nie w realu o stabilności już nie wspomnę.
    Co do halnego w obudowie to już nie raz stwierdzałem że ilość wentylatorów to nie wszystko, muszą one mieć skąd zaciągnąć powietrze no i jeśli w obudowie jest bałagan w kablach to zakłóca to przepływ w niej powietrza a tym samym pogarsza się chłodzenie podzespołów.
    Tym samym stosowanie okrągłych taśm tudzież zrobienie takich samodzielnie, wykonanie oplotu z izolacji okablowania zasilacza i poprowadzenie tych wiązek w sposób uporządkowany a nie upchanie jak popadnie w obudowie to nie tylko kosmetyka, ale właśnie zapewnienie przepływu powietrza z jak najmniejszymi oporami po przez obudowę.
    Karta wymieniona przez Kolegę ma pasywne chłodzenie więc nagrzewa się mocniej od tej z aktywnym ale właśnie przy prawidłowym obiegu powietrza w obudowie nie powinno być problemu z odprowadzaniem z niej ciepła.
  • REKLAMA
  • #5 4028327
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Ależ to są takie same dane :).
    Cytat:
    In overall comparison however, the power consumption readings for all of these 8600 cards are quite low, thus making them a very economical choice for low power systems.

W podanym źródle raczej podają moc pobieraną przez PC, a nie samą kartę!
    Jeżeli trzeba innych danych:
    http://www.chill-innovation.com/howmuch.htm
    Cytat:
    NVIDIA 8600GTS = ~ 48 W
    NVIDIA 7950GT = ~ 82 W
    NVIDIA 7900GT SLI (2x VGA cards) = ~143 W
    NVIDIA 7600GT SLI (2x VGA cards) = ~ 95 W
    NVIDIA 7600GT = ~ 36 W

Zresztą. tutaj http://www.hwupgrade.com/articles/video/36/ten-card-nvidia-geforce-8600-gts-gt-and-8500-gt-roundup_15.html piszą `Consumption in Watts Complete System'.

Istotna jest za to obciążalność linii 12V PSU, ale nowsze PSU powinny mieć dobrą.
  • #6 4028360
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    jankolo napisał:
    Nie wiem skąd pochodzi informacja kolegi mmm777. Ja mam diametralnie różną informację dotyczącą poboru mocy przez tą kartę: http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/8600_roundup/12.html

To pobór prądu całego PC a nie kart - ok. 200W pochłania nowy Radeon HD2900XT ;). Część Kart GF 8600GT nawet nie ma dodatkowego złącza zasilania, co samo w sobie świadczy o stosunkowo niedużym poborze prądu - większość źródeł podaje ok. 43W - np. to.

Jeśli ten zasilacz 400W nie jest podłej jakości lub po prostu wadliwy, to nie powinien mieć żadnego problemu z nakarmieniem konfiguracji z tą kartą (chyba, żeby był tam prądożerny i wysoko taktowany procesor a linia 12V zasilacza - jak wspomniał kolega mmm777 - była mało wydajna).
  • REKLAMA
  • #7 4029540
    lucash
    Poziom 11  
    Konfiguracja jest taka:
    Płyta Asus P5B
    Procek Intel E2160 + BOXowy cooler
    Pamięć 2x1GB OCZ 800
    Grafika Gigabyte 8600GT Silent Pipe II
    Zasilacz Feel 400W
    Obudowa stara bez możliwości zainstalowania wiatraka

Narazie obudowa stoi w biurku,,zdjąłem boki, a na grafice zainstalowałem domowym sposobem wentylator 12cm i udało mi się zbić temperaturę ale to nie pomaga.

Zresztą link do dyskusji też

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic776043.html

To jakie faktycznie jest zużycie tego GPU?:?:
  • #8 4029591
    lordsamael
    Poziom 11  
    To dziwne bo ja kupilem dokladnie to samo i smigalo mi bez problemu na ModeCom'ie 350W!
    Oczywiście teraz mam 450W, ale to zapas potrzebny na przewidziane dodatki, a nie dla dzialania karty graficznej
  • #9 4029636
    lucash
    Poziom 11  
    Jedyne co to muszę dorwać miernik i może coś nie tak z napięciami na tym zasilaczu, albo faktycznie 400W ma tylko na papierku.
    Nie wiem co mam z tym zrobić.
    Spróbuję przeinstalować jeszcze system..

EDIT ...obliczyłęm moc potrzebną zapomocą tej stronki:
    i wyszło 258 W peek load
  • #10 4042426
    lucash
    Poziom 11  
    Napięcia pomierzone, wszystkie w stanie obciążenia i bez.
    Generalnie poza granice nie wychodzą.

- linia +12V - 12.24V
    - linia +3.3 V - 3.44V
    - linia +5V - 5.13V

Mierzone miernikiem.Sprawdziłem też pamięć i na jednej kości raz pokazuje błędy Memtest a raz nie.Czyżby to to?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Karta graficzna Gigabyte 8600GT SilentPipe II ma stosunkowo niski pobór mocy, około 43W, co sugeruje, że zasilacz o mocy 400W powinien wystarczyć do poprawnej pracy systemu, pod warunkiem, że jest dobrej jakości i ma stabilną linię 12V. Wymagania dotyczące mocy zasilacza dla 8600GT to około 300W dla całego komputera, a 450W zalecane jest raczej dla konfiguracji SLI lub mocniejszych kart. Problemy z resetowaniem komputera podczas grania mogą wynikać z niewystarczającej jakości zasilacza (np. model Feel 400W może mieć moc nominalną na papierze, ale niższą w praktyce) lub z przegrzewania karty, zwłaszcza że model SilentPipe II ma pasywne chłodzenie, co wymaga dobrej wentylacji obudowy. Uporządkowanie okablowania i poprawa przepływu powietrza w obudowie są istotne dla obniżenia temperatur. Pomiar napięć zasilacza wykazał stabilne wartości na liniach +12V, +5V i +3.3V, co wskazuje na poprawną pracę zasilacza pod względem napięć. Dodatkowo, testy pamięci RAM wykazały sporadyczne błędy, które mogą również wpływać na stabilność systemu. Obliczenia mocy całkowitej konfiguracji wskazują na około 258W zapotrzebowania, co jest poniżej nominalnej mocy zasilacza 400W. W związku z tym, jeśli zasilacz jest sprawny, problem może leżeć w jakości zasilacza lub innych komponentach systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA