logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 3-fazowy silnik kompresora do 220V za pomocą kondensatora?

pover14 28 Cze 2007 14:47 6337 9
REKLAMA
  • #1 4029488
    pover14
    Poziom 10  
    Witam mam taki problem posiadam kompresor do którego mam już silnik lecz jest on na siłę 3-Fazowy. Niestety i pomieszczeniu w którym znajduje sie ten silnik z kompresorem posiadam dostęp tylko do 220V. Facet który Sprzedawał silnik dał mi coś takiego jak "Motor strartong capicator" parametry: CAP. 430MFD i W.V. 125 i condensator 220 WV AC 30 mikro Faradów TOWA Teraz moje pytanie jak to podłączyć żeby działało pod 220 ten silnik na siłę i czy tak sie da a i z każdego wychodzą po 2 podłączenia. Tak wyglądają wyprowadzenia:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 3-fazowy silnik kompresora do 220V za pomocą kondensatora? 3ff.JPG (4.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4029561
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Lepiej napisz ile silnik ma wyprowadzeń? Jaką ma moc? Jeżeli 6 to prawdopodobnie jest ustawiony teraz do pracy w gwiazde musisz połączyć go w trójkąt do dwóch zacisków silnika podłączyć 220V a do trzeciego ten kondensator drugi koniec kondensatora podłącz do któregoś z przewodów od 220v w zależności do którego podłączysz masz możliwość zmiany obrotów lewo/prawo. Temat wielokrotnie poruszany w dziale Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • #3 4029604
    pover14
    Poziom 10  
    Witam i dziękuje z odpowiedź rozumiem ze mam 1 koniec kondensatora podłączyć do sinika a 2 pod 220V a tego capicatora nie ruszać ??? czpicator ten z lewej jest nie potrzebny ? A co do silnika zakładamy tak jak Pan powiedział ze jest połączony w gwiazdę. :D
  • REKLAMA
  • #4 4029649
    sshd
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeśli masz silnik trójfazowy 400/230V to znaczy że możesz podłączyć go i do sieci 3f 400V (gwiazda) albo 3f 230V (trójkąt). Stąd podpowiedź abyś połączył uzwojenia w trójkąt. Teraz sprawa n- fazowości: Ty masz jedną fazę, a potrzebujesz trzech. I do tego właśnie ten kondensator.
  • REKLAMA
  • #5 4029692
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Zrób fotkę tabliczki zaciskowej silnika napisz jaka ma moc. Mam nadzieje że moderator przeniesie ten temat tam gdzie być powinien
  • #6 4029738
    pover14
    Poziom 10  
    Silnik ma moc 3KW i posiada 3 wyprowadzenia po bokach kable czarne i w środku brązowy niestety nie posiadam aparatu by zrobić zdjęcie tej tabliczki.
    Co do działu myślałem ze jest on odpowiedni jeśli nie to przepraszam. Załączam rysunek jak ja rozumiem narazie to podłązyć w wersji 1 bądź 2 w 1 prad idzie tylko przez kondensator a w 2 także przez capicator
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 3-fazowy silnik kompresora do 220V za pomocą kondensatora? cond.JPG (25.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4030227
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Czy dołączone urządzenie to "capicator" czy "capacitor" to drugie to angielska nazwa kondensatora.
    Pozdrawiam
  • #8 4031444
    pover14
    Poziom 10  
    To 2 to Motor strartong capicator :D
  • Pomocny post
    #9 4031830
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam

Trochę ciężko coś poradzić na odległość, ale......

Cytat:
    To 2 to Motor strartong capicator

A może "starting" ? Angielska nazwa sugeruje jakby był to kondensator tylko do rozruchu, albo ogólnie do "wystartowania" tego silnika z sieci 230V.

Widze pewną analogię między Twoim drugim rysunkiem a rysunkiem ze strony http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article_id=8
    (dla prędkości synchronicznej 500obr/min - uzwojenie trójfazowe symetryczne)

Tam silnik 3f z pralki jest podobnie włączony do sieci 230V.
  • Pomocny post
    #10 4032137
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Nie jestem pewien ale ten cały "Motor strartong capicator" to najprawdopodobniej też zwykły kondensator taki jak ten drugi tyle, że opisany chińską odmianą angielskiego - coś jak na metkach odzieży z chin "Suszyć bluzka na zewnętrze..." ;-) - tu chińska odmiana polskiego

Kondensator dobiera się w zależności od mocy silnika c=[60-70]P ;P-w kW ;c- w mikrofaradach. Silnik z kondensatorem ma mniejszy moment obrotowy i moc znamionową (pojemność kondensatora przy 3kW około 180mikrofaradów)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia trójfazowego silnika kompresora o mocy 3 kW do jednofazowego zasilania 220 V za pomocą kondensatora rozruchowego. Silnik ma trzy wyprowadzenia (dwa czarne kable po bokach i jeden brązowy w środku) i jest fabrycznie połączony w gwiazdę. Aby zasilić go z sieci jednofazowej, należy przełączyć uzwojenia w połączenie trójkąta i zastosować kondensator rozruchowy (tzw. "Motor starting capacitor") o pojemności dobranej do mocy silnika, co umożliwi wytworzenie fazy pomocniczej. Podano, że kondensator o pojemności około 180 µF jest odpowiedni dla silnika 3 kW, natomiast posiadane kondensatory mają parametry 430 µF (125 WV) oraz 30 µF (220 WV AC). Kondensator rozruchowy podłącza się do jednego z zacisków silnika i do fazy zasilania, co pozwala na uruchomienie silnika i zmianę kierunku obrotów w zależności od sposobu podłączenia. Wskazano, że kondensator o większej pojemności służy do rozruchu, a mniejszy może być kondensatorem pracy. Podkreślono, że silnik trójfazowy 400/230 V może być zasilany z sieci 3-fazowej w połączeniu gwiazda lub trójkąt, a w przypadku zasilania jednofazowego konieczne jest zastosowanie kondensatora do wytworzenia fazy pomocniczej. Wskazano również, że kondensatory muszą być odpowiednio dobrane do mocy silnika, a ich parametry wpływają na moment obrotowy i moc znamionową silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA