logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić UPS APC na przetwornicę do samochodu?

w0nski 29 Cze 2007 11:28 1867 5
REKLAMA
  • #1 4032321
    w0nski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Gdzieś kiedyś wyczytałem , że jest możliwość przerobienia UPSa na przetwornice do samochodu. Na chłopski rozum nic trudnego ale... . Może ktoś z was robił już coś takiego. Ja jeden UPS już uszkodziłem i poszedł na śmietnik.
  • REKLAMA
  • #2 4032430
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    chodzi glownie o chlodzenie , zastosowane tam radiatory sa typu akumulacyjnego nie rozpraszaja wystarczajaco duzo ciepla do otoczenia i moze byc problem z chlodzeniem jak uzyjesz ups ze startem wymuszonym.
    trzeba by wymienic radiatory i wymusic chlodzenie w obudowie.
  • REKLAMA
  • #3 4032544
    w0nski
    Poziom 11  
    z tego co rozumiem wystarczy zamiast akumulatora podpiąć się do gniazda zapalniczki a jedyną przeróbką będzie chłodzenie.
  • REKLAMA
  • #4 4033046
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Zależy jaki UPS masz, podałeś mało szczegółów. A jeśli chodzi o chłodzenie to najlepiej zastosować wentylator niz rozbudowywać o ciężkie radiatory - zreszta UPS'y i tak sa male. A swoją drogąnie taniej cos takiego wykonać ?
  • REKLAMA
  • #5 4033513
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    każdy ups jest przetwornicą , musi byc taki aby miał zimny start to znaczy , że zaczął produkować prąd po włączeniu przyciskiem. i wszystko zależy też od akumulatora.
  • #6 4034245
    w0nski
    Poziom 11  
    mój ups to APC 300. Mam go już długi czas i już jako UPSa nie będe z niego kożystał bo przesiadłem sie na laptopa. Z resztą skurczybyk strasznie dużo prądu ciągnie. Dlatego stwierdziłem że bardziej przyda mi sie w samochodzie jako przetwornica.
REKLAMA