logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podtrzymanie pamięci w radiu Pioneer KEH-P6600R - jak to zrobić?

Kiełek 28 Paź 2003 09:15 3281 11
REKLAMA
  • #1 377311
    Kiełek
    Poziom 11  
    No właśnie, jestem, no może nie tak dużum lamerem, no ale nie za bogatym, więc nie stać mnie zbytnio na oddanie radia do serwisu. Podobno to nie takie trudne, trzy diody prostownicze i akumulatorek. Dla mnie to wygląda rozsądnie, ale czy jest :?: Macie może jakieś schemaciki :?: Byłbym wdzięczny :D
    Ano i radio to Pioneer KEH-P6600R.
    No i jak już pytam, to dalej popytam - wiecie gdzie można zakupić w Wawie kieszeń i złącza, żebym mógł dorobić dodatkowe do przetwornicy (bo to chyba przetwornica jest tam na zewnątrz :?: )
    Z góry dzięki za odpowiedź, tylko proszę w lamerski sposób :roll: :roll:
  • REKLAMA
  • #2 377477
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Moim zdaniem zadanie zbyt trudne dla lamera a za mało zyskowne dla serwisu. Odłączanie przetwornicy na złączu kieszenie było by dla niej zbyt niebezpieczne. Podtrzymania pamięci na akumulatorze też nie jest takie długie, proste. Poszukałbym raczej alterantywnego rozwiązania zabezpieczenia przed kradzieżą , przynajmniej dla tego modelu radia.

SławeK
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 377536
    SlaweK
    Poziom 43  
    Określę to jednym słowem RZEŹBA. Czy ktoś widział taką kieszeń dobrze zrobioną by łączyła, by było długie podtrzymanie, nie tylko kilka godzin, żeby nie było problemów z wkładaniem radia i wykonane było estetycznie ?

SławeK
  • #5 377582
    Kiełek
    Poziom 11  
    Sławku, mieszkam w Wawie i jak nie będę wyjmował całęgo radia, to nie będę miał ani szyby ani radia, więc rzeźba za 1000 PLN mi się opłaca (radio, szyba, założenie).
    Dlaczego łączenie przetwornicy na złączu jest dla nie niebezpieczne (pewnie odpoiwedź jest banalna, ale ja jestem lamerem - chociaż taśmę między panelem i resztą przelutowałęm jak fabrycznie 8) )
  • REKLAMA
  • #6 377601
    SlaweK
    Poziom 43  
    Wrocław nie jest lepszy od Warszawy, sam miałem już 7 włamań do samochodu.
    Ale wracając do tematu. Trzeba by zmierzyć ile prądu ciągnie radio po podtrzymaniu pamięci. Znając życie aumulator wystarczy na kilka godzin.
    Owszem, można wpiąć się w radio w odpowiednie miejsce gdzie pobór będzie mniejszy ale niewiele więcej to da.
    Niebezpieczne dla przetwornicy są styki, przetwornice nie lubią pracy z niestabilnym zasilaniem co zwykle robią niezbyt dobre styki. Wkładanie radia nie zapewni odpowiedniej kolejności załaczanie się styków. A jeśli któryś zaiskrzy to zwykle przetwornica pójdzie w maliny i spali się. Nie wchodzę w daną konstrukcję.
    Wykonanie ramki i zamontowanie na niej złącz to też sporo zabawy, nie mówię że nie można jakiejś adoptować ale napewno braknie styków i trzeba będzie je dołożyć. Widziałem wiele rodzajów kieszeni uniwersalnych do radii ale żadna nie była wykonana tak dobrze jak fabryczne.
    Następna sprawa, w wielu autach nie ma za wiele miejsca na dostawianą z tyłu radia kieszeń (np.polonez, mercedes 190, duzy Fiat, Renault 9 to te które pamiętam). Dorabiana kieszeń zwykle przedłuża radio o 2-3cm.
    Alternatywą jest np maskowanie radia nakładką np z wklejonym przednim panelem z badziewnego radia, montowanie w nietypowym miejscu. Ogólnie wszelkie nietypowe pomysły są skuteczne.

A jako ciekawostkę i przestrogę opowiem swoją historyjkę. Otóż wysiadając z auta zabrałem radio pod pachę. Gest wyjęcie i ukrycia niebył zbyt widoczny ale mimo to gdy odchodziłem od auta zaszło mi drogę trzech drabów (dresiarzy) i to ze nie jestem mały (185cm i 100kg wagi) to przystawiali się. Radio i mnie uratowała ebonitowa pałka którą przezornie zabrałem ze sobą z auta i włożylem do rekawa. Nawet mnie przeprosili. Działo sie to ok 3 lata temu w centrum Wrocławia ok godz. 23:00

SławeK
  • #7 380838
    Kiełek
    Poziom 11  
    Zasięgnąłęm wiedzy od fachowców - warsztatów (z Wawy) i mówią, że zrobienie podtrzymania to koszt 60PLN, a umieszczenie w kieszeni z gniazdem na przetwornice to kolejne 140PLN i biorą na siebie, jak się spali przetwornica. Powiedzcie mi, czy to dużo??
  • #8 380860
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    wg mnie
    biorac pod uwage cene elementow (bateria ew accu)
    no taka cene usprawiedliwia tylko branie pelnej odpowiedzialnosci za wszystko (gwarancja ze sie radio nie zepsuje po "serwisie")

mam w pudle pionier keh 6100 sdk i tam jest podczymanie pamieci na
    litowce

wiec juz nieweim wlasciwie czy chcesz naprawic radio, czy ulepszyc :)

raczej we wszystkich pionkach jest podczymanie (ale moge sie mylic)

sprawdzic czy baterka na plycie jest ok (jesli jest) chyba potrafisz

noto powodzenia
  • #9 380884
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    bobeer napisał:
    wg mnie
    biorac pod uwage cene elementow (bateria ew accu)
    no taka cene usprawiedliwia tylko branie pelnej odpowiedzialnosci za wszystko (gwarancja ze sie radio nie zepsuje po "serwisie")

Jeśli to prawda że robisz radyjka za ok 10zł to podaj swój adres, myślę że znajdziesz wielu klientrów na tym forum.
    aku+połączenia+ewentualnie coś dodatkowego+podatek od dochodu+dzierżawa+energia+ogrzewanie+inne

Wg mnie 60zł to normalna cena jak na Wa-wę

I znowu pojawia się problem rezystora za 5gr a ceny naprawy................
  • #10 380959
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    acula-o
    jak bys byl spostrzegawczy to bys sie domysli ze piszac "serwis"
    w cudzyslowiu mialem na mysli naprawe u znajomego
    o cenach w normalnych serwisach wole sie nie wypowiadac

jacyscie sie ostatnio nerwowi zrobili - serwisanci...
  • #11 381222
    SlaweK
    Poziom 43  
    Gdybyś tyle widział co niektórzy tutaj na całym forum tez byłbyś nerwowy.

Chciałem dodać ze w miarę dobra kieszeń uniwersalna kosztuje około 50zł. Czas na zabawę w łączenie kabelków to trochę schodzi , nie dziwię się cenie. Ale zapytałeś jak długo będzie potrzymywać pamięć i o ile powiększy się radio z tylnej strony (czy się zmieści w samochodzie, chyba że to maluch, on ma głęboką kieszeń)

Ja zmieniłbym radio na model który ma fabryczną kieszeń albo zastosował maskaradę ale to Twój wybór.

SławeK
  • #12 381460
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Ja kiedyś komuś zrobiłem w ten zposób że, ten cały uchwyt na panel zamontowałem w miejscu na radio, mechanizm kasetowy ostro przykręciłem na metalowym stelarzu tak żeby trafiał w otwór na kasete a radio wrzuciłem do bagażnika i połączyłem to wszystko kablami, jak gnoje będą chcieli wyjąć radio to wyrwą tylko przód, reszty nie bo niema jak a jak przywiąrzesz ten przód stalową linką to raczej go nie będą chcieli, a jak będą toz najdziesz go w promieniu 100m od autka :)

Podsumowanie tematu

✨ Podtrzymanie pamięci w radiu Pioneer KEH-P6600R można wykonać poprzez zastosowanie akumulatorka lub baterii na płycie, jednak czas podtrzymania jest ograniczony do kilku godzin. Próby samodzielnego wykonania podtrzymania pamięci oraz dorobienia kieszeni z gniazdem na zewnętrzną przetwornicę są technicznie skomplikowane i mogą być ryzykowne dla urządzenia, zwłaszcza ze względu na niestabilne styki i możliwość uszkodzenia przetwornicy. Koszt profesjonalnej usługi serwisowej w Warszawie wynosi około 60 PLN za podtrzymanie pamięci oraz dodatkowo 140 PLN za wykonanie kieszeni z gniazdem na przetwornicę, z gwarancją na ewentualne uszkodzenia przetwornicy. Uniwersalne kieszenie do radii kosztują około 50 PLN, ale często nie spełniają wymagań estetycznych i funkcjonalnych fabrycznych rozwiązań. Alternatywnie sugerowane jest rozważenie zabezpieczeń antykradzieżowych lub wymiana radia na model z fabrycznym podtrzymaniem pamięci i kieszenią. W praktyce podtrzymanie pamięci w modelach Pioneer często realizowane jest na baterii litowej na płycie, co warto sprawdzić przed podjęciem naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA