logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV25T1K różowiejący obraz i linie na ekranie.

capitan34 30 Cze 2007 03:06 1352 10
REKLAMA
  • #1 4034723
    capitan34
    Poziom 11  
    Witam szanownych forumowiczów.
    Mam problem z 10 letnim telewizorem. Miesiąc temu obraz nagle zaczął różowieć. Wyglądało to tak jakby były problemy z balansem bieli. Obraz zmieniał się by po chwili wrócić do normy. Teraz natomiast pojawiło się 26 poziomych lini. Linie te to wzasadzie jaśniejsze pasma obrazu. Nie przemieszczają się ale czasami staja się intensywniejsze. Zmiany nasycenia nadal wystepuja.
    Zastanawiam się czy to nie kres życia tego modelu. Jeżeli macie jakieś sugestie to byłbym wdzięczny.

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11. Tytuł poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 4034744
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Te linie ukośne to tzw.powroty.które można wyregulować potencjometrem znajdującym się na trafopowielaczu i ozn.G2.Obserwując obraz bardzo delikatnie kręć tym potencjometrem aż do momentu zniknięcia.Z kolei co do nasycenia również można wyreguloiwać lecz już ten objaw i powroty świadcza o dogorywaniu kineskopu.Aby być pewnym,że faktycznie to kineskop należy dokonać pomiarów emisji kineskopu.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4035454
    capitan34
    Poziom 11  
    Dziękuję za sugestię. Wygląda na to że musze poszukać nowego kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 4035565
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Sugeruję kupno nowego TV. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 4036028
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Kineskop zobacz PW. Pozdrawiam
  • #7 4036686
    vga1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ostatnio wyrzucilem kilka takich niesteey nic nie da sie z tym zrobic
  • #8 4037305
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Szkoda kol vga1 można by jeszcze coś z tego zrobić>
    I do capitan34 ruszło troszkę?
  • #9 4037351
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Nie szkoda nerwów ? Po co to ?
  • #10 4037873
    mireczek6
    Poziom 12  
    Sprobuj zmienic wartosc rezystora szeregowego w żarzeniu-zmniejsz jego wartosc np. o polowe-zobacz jak sie zachowa-moze na pewien czas pomóc- ale ten rozowy-jak sie nie daje skorygowac balansem-to oznaka konca kineskopu...
  • #11 4040101
    capitan34
    Poziom 11  
    Sorki nie wchodziłem na forum więc nie sprawdzałem tym bardziej że w niedzielę za nic absorbujacego się nie biorę. Jutro wyjeżdzam na miesiąc więc może sprawdzę Wasze metody po powrocie/trochę mam obawy czy aby go nie dobiję/. Dzięki za wskazówki szczególnie dla RADEKRPISZ.
    Możliwe też że oddam go do regeneracji nawet znalazłem firmę w Warszawie- po prostu szkoda mi telewizora- a regeneracja to tylko 317 zeta i gwarancja 2 lata. Miałem zmienic TV na wiosnę więc muszę na te kilka miesięcy zapewnić sobie względny spokój.
    Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W 10-letnim telewizorze Sony KV25T1K pojawił się problem z różowiejącym obrazem oraz 26 poziomymi liniami, które są jaśniejszymi pasmami na ekranie i nie przemieszczają się, choć zmienia się ich intensywność. Objawy te wskazują na uszkodzenie kineskopu, co potwierdzają sugestie dotyczące regulacji potencjometru G2 na trafopowielaczu, który może tymczasowo zredukować linie. Różowe zabarwienie obrazu i zmiany nasycenia są typowe dla kończącego się okresu eksploatacji kineskopu. Proponowano także eksperyment z rezystorem szeregowym w żarzeniu kineskopu, zmniejszając jego wartość, co może chwilowo poprawić obraz. Wskazano, że naprawa lub wymiana kineskopu jest konieczna, a regeneracja w specjalistycznej firmie może być opłacalna i tańsza niż zakup nowego telewizora. Część użytkowników sugeruje jednak wymianę całego urządzenia ze względu na wiek i trudności z naprawą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA