logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[6100] Nokia 6100: Resetowanie i wyłączanie po wpisaniu PIN-u, UPP czy soft?

KanekS 01 Lip 2007 10:45 1362 6
REKLAMA
  • #1 4037654
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam, otoz problem jest taki. Moj kumpel ma Nokie 6100, jakis miesiac temu mu spadla na ziemie. Przy wlaczeniu pojawia sie Contact Service, jak sie go przegnie to sie wlaczy, ale nie dziala rzad kilku klawiszy i nie ma zasiegu.
    No to dał go mi, ja szybka diagnoza - postawiłem nowe kulki pod UPP. Telefon pieknie smigal miesiac, ale ostatnio zaczal mu swirowac. Tzn jak np wysylal SMS-a to sie mu zresetowal, a teraz to jak wpisze pin to sie mu telefon wylacza. Moim zdaniem to soft pada, ale wole sie upewnic. Moze niełączący UPP coś takiego powodować?
  • REKLAMA
  • #2 4037717
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    jasne że może... ja bym stawiał na kulki, ale przesoftować nie zaszkodzi to nic nie kosztuje, dlatego wg mnie najpierw flash, zgraj PM-a, jak bedzie problem dalej to wygrzać całosc to jeszcze chyba ołowiana nokia więc samo grzanie powinno pomóc, w bezołowiowych to niestety tylko przestawianie na nowe kule..
  • REKLAMA
  • #3 4037863
    KanekS
    Poziom 29  
    Telefon jest bezolowiowy, ale kulki pod UPP sa juz olowiowe bo takie postawilem. :) UEM jest klejony. Nie ma sprzetu do flashowania bo jeszcze sie nie dorobilem, bo nie prowadze zadnego serwisu. No nic jak przyniesie mi ten telefon to sprobuje jeszcze z kulkami. :)
  • #4 4038244
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Tez nie zajmuje sie masowo naprawa telefonów, sprawdź czy usterka telefonu wystepuje za kazdym razem, jesli tylko czasem , to stawiam na kulki, w 3100 nagminną usterka jest naprzykład wyłaczanie sie telefonu po wcisnieciu "5" - kulki pod UPP
  • REKLAMA
  • #5 4061153
    KanekS
    Poziom 29  
    Witam, teleofn do mnie trafil, przy wlaczaniu zapala sie na niebiesko ekran - i sie wylacza. W siemensach to by byla sprawa softu raczej, ale tutaj to juz sam nie wiem, bede dzis przy niej robil.
  • #6 4061405
    pandragon1984
    Poziom 14  
    sprawdzil bym raczej combo i to raczej na niego bym stawial
  • REKLAMA
  • #7 4061526
    KanekS
    Poziom 29  
    Combo? Znaczy się PAMIĘĆ? Ok popróbuje.

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Wygrzałem ponownie UPP, MLJONERA, postawiłem nowe kule pod COMBO i dalej to samo! Przy włączaniu wyskakuje bialy ekran, podswietlenie i sie wyłącza. UEM klejony.

Niestety juz nic nie porobie bo sie mi HotAir spier***ił, tzn grzałka sie spaliła... :/
    Kiedys to musiało nastąpić po tak długim czasie... :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6100, który po upadku zaczął wyświetlać komunikat "Contact Service", a następnie przestały działać niektóre klawisze i zanikł zasięg. Po wymianie kulek pod UPP telefon działał poprawnie przez miesiąc, jednak później zaczął się resetować podczas wysyłania SMS-ów, a obecnie wyłącza się po wpisaniu kodu PIN. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzone kulki pod UPP lub COMBO, problemy z pamięcią (PM), a także potencjalne uszkodzenie softu. Zalecane jest wykonanie flashowania (przeprogramowania) telefonu oraz sprawdzenie i ewentualna wymiana kulek pod COMBO. Telefon jest bezolowiowy, a UEM jest klejony, co utrudnia naprawę. Próby wygrzewania elementów oraz wymiany kulek nie przyniosły poprawy. Brak dostępu do sprzętu do flashowania ogranicza możliwości diagnozy. Wskazano, że problem może być zarówno sprzętowy (kulki, UPP, COMBO), jak i programowy (soft, pamięć PM).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA